Zdravě jíst

Lenka Špaček, Nakladatelství KAZDA Brno 2019    www.knihykazda.cz


Zdravě jíst

Lenka Špaček, Nakladatelství KAZDA Brno 2019 www.knihykazda.cz



      V této kuchařce najdete 70 receptů, které spojuje absence bílé mouky, cukru, palmového oleje a tropických plodin. Samozřemostí je, že všechna jídla jsou 100%ně rostlinná a vařená s co největším důrazem na lokální produkci. 70 důkazů, že chutně vařit se dá i s důrazem na životní prostředí, ekologii a bez zbytečného utrpení.
     Na své si přijdou lidé s dietními omezeními, vegetariáni, vegani, reduktariáni, ale rovněž všichni ti, kteří chtějí objevovat a poznávat nové chutě. S výjimkou několika jídel, která jsou kořeněnější, jsou obsažené pokrmy svou skladbou vhodné i do dětského jídelníčku. Moje čtyřletá "princezna" Stellinka otestovala vše a recepty dostaly její "pečeť kvality" (maminko, je to mňááám!").
...........................

     Lenka Špaček je populární veganská blogerka, kterou možná znáte z blogu zdravejist.blogspot.cz. Zároveň pravidelně přispívá do časopisu "Bylinky revue" a stejně tak jste její články mohli zaznamenat v internetovém časopisu "Vegazin". Pod značkou "By Starling" také s láskou šije "zero waste" produkty pro každodenní používání.

     Před pár lety se odstěhovala z velkého města na venkov, kde žije v domě u lesa se svým manželem, dvěma dětmi a zvířecí partou složenou ze dvou bíglů a tlupy šťastných adoptovaných slepic. Od té doby s láskou pečuje o svou bylinkovo-zeleninovou zahrádku, která se jí stala velkou inspirací.

      Již od dětství ráda vaří a objevuje nové chutě, zároveň oslavuje ty tradiční, po generace opečovávané recepty. Vaří chutná a zdravá jídla většinou z lokálních surovin, z nichž si velkou část také sama pěstuje. Aby svým nejbližším mohla servírovat jen to nejlepší a pomáhat jim na cestě ke zdravějšímu já, udělala si kurz výživového poradenství.

.................................

     K sepsání kuchařky "Zdravě jíst" jsem se odhodlávala už roky. Touha po vydání vlastní knihy mě provází od založení blogu a doposud jsem sbírala odvahu. Chtěla jsem, aby byla jiná, než ostatní veganské kuchařky a tak jsem si dlouho lámala hlavu s tím, jak ji pojmout.

      Veganské kuchařky jsou povětšinou plné banánů, avokád, palmového, nebo kokosového oleje, kakaa a dalších exotických potravin, které na náš stůl cestují tisíce kilometrů a jejichž produkce často není příliš etická a ekologická.

     Nejsem veganem jen kvůli zvířatům, ale rovněž i kvůli ekologii, a tak se snažím vařit hlavně z lokálních a sezonních potravin. Neříkám, že si občas nekoupím avokádo, citron, nebo čokoládu, ano, koupím, ale jen výjimečně. Rozhodně na banánech nestojí můj každodenní jídelníček, každý moučník, či koktejl.

       V této kuchařce bych ráda ukázala, že i bez těchto potravin lze vařit chutné, rostlinné a plnohodnotné pokrmy. Vycházet budu především z českých a slovenských produktů, které lze u nás během roku zakoupit. Nakonec jsem se kvůli chutím rozhodla zachovat v receptech nelokální koření. Tam, kde mi přijde, že to bez něj není ono, tam jsem zanechala skořici, vanilku, citronovou kůru a další. Nikdy ne však ve velkém množství. Doufám, že se vám bude podle mých receptů dobře vařit.


Doporučená videa z originální produkce NET-TV Mozaika - přihlašte si odběr našich dvou You Tube kanálů :