Začínáme vařit doma - základy domácího vaření


        Vítejte na nových stránkách pro domácí vaření TV Mozaika. Všechny rady, informace, tipy a především videorecepty jsou určené pro domácí vaření - tedy vaření doma pro rodinu, či pár hostů, vaření na dovolené (v chatce, apartmánu, ve stanu a na výletech, při kempování) a pod ....

       Celý život vařím doma pro rodinu a po dva roky jsem si vaření i vyzkoušel jako kuchař ve dvou restauracích a jednom hotelu. Jaké to je vařit doma a vařit profesionálně? Je v tom naprosto zásadní rozdíl a vařit v restauraci je zcela odlišné - technologicky - než vařit doma. Nicméně základy jsou základy a dnešní pandemická doba moc nepřeje gastronomickému byznysu v podobě stravování se v restauracích - o to víc ale přeje všem, kteří se chtějí vrátit do svých domácích kuchyní a začít si doma opět vařit. Navíc je to mnohem zdravější a také levnější.

       Vaření kdekoli, tedy i u vás doma, je postavené na čtyřech pilířích : znalosti - dovednosti - suroviny - vybavení.

  • Znalosti jsou důležité pro to, abyste si vůbec uměli říci, co chcete vařit, abyste věděli z čeho a jak - a co máte nakoupit, jak co skladovat, jak co použít, jaký je recept, co se k čemu hodí a co ne a pod ....
  • Dovednosti si vypěstujete praxí - nenechte se odradit tím, že vám ledacos napoprvé nepůjde, že vaše jídlo dopadne katastrofálně - zkoušejte zas a znovu, praxí naberete zkušeností a vše vám brzy půjde daleko lépe. A nebojte se, že když neste "profesionální" kuchař/ka, že nemůžete skvěle vařit. V profesionálních kuchyních se vaří jinak a i když byste se tam totálně ztratili, doma z vás mohou být excelentní šéfkuchaři - pro sebe, rodinu, či přátele.
  • Suroviny používejte takové, které máte v dosahu a nelamte si moc hlavy s tím, že jsou internetové recepty plné cizokrajných slov a surovin, které jste v životě neviděli (a třeba ani neuvidíte). Není důležité, zda do svého jídla seženete čerstvou citronovou trávu, nebo jestli si můžete dovolit někde shánět čerstvé a živé kraby, humry, nebo langusty, nebo zda pečete housky z originální italské mouky semoliny, nebo zda si plátky rajčat prokládáte plátky buvolí Mozzarella di Bufalla Campana, nebo mozzarellou z kravského mléka .... důležitější je, aby vaše suroviny byly čerstvé a čisté - klidně ze zahrádky z vedlejší vesnice.
  • Vybavení si pořizujte s klidem a rozmyslem. Dobrý kuchař si v podstatě vystačí s ostrým nožem a prkénkem na krájení. Pořiďte si základní hrnce, pánve, talíře, misky, vařečky, naběračky a příbory a dokupujte jen to, co opravdu chcete a budete používat. Nemusíte hned podléhat módním výstřelkům a drahým hračkám, jako jsou různé thermomixy, parní hrnce a podobné věci za desetitisíce korun - pokud s nimi nebudete opravdu denně pracovat. Je pak smutné, když jsou ve sterilní kuchyni elektrospotřebiče a vychytávky za statisíce .... v lednici ale najdete tak jedině plechovku piva a jíst chodíte do restaurace přes ulici.

       Dnes máme k dispozici bezbřehé množství kuchařek, receptů, videí .... ve kterých vidíme vařit doslova celý svět. Každý na světě vaří to své - a vaří z toho, co mu roste, běhá a létá okolo domova. Ještě jsem neviděl číňana vařit svíčkovou, nebo mexičana pracovat s olomouckými tvarůžky. Nechávám proto stranou otázku, zda lze v Čechách uvařit dokonalé cizokrajné jídlo. Myslím si, že přesné chuti originálu u nás stejně nedocílíme - když jsem byl v New Yorku, dal jsem si na ulici běžný Hot Dog - prostě párek v rohlíku - jiné těsto, jiná mouka, jiné koření, jak v rohlík, tak v párku ... i kečup chutnal jinak. Nikdy bych takové chuti doma nedocílil, tak se o to zase až tolik nesnažím. Nevyhýbám se  cizokrajným surovinám, ale vždy mi z toho vznikne něco napůl mého, českého - což je dle mého v pořádku.

     O co se snažím především, je "základní vaření" - tedy neohřívat polotovary, kupované omáčky, jídla v prášku .... ale co nejvíce vařit ze základu, tedy z čistého masa, čerstvé zeleniny, ovoce, bylinek, vajec, másla a pod .... Bez jakékoli nepotřebné přidané chemie, pokud to jde. A to od srdce přeji i vám, při vašem domácím vaření :-)

                                            Jaroslav Polák, listopad 2020