Vejce Benedikt s holandskou omáčkou


      Jak vznikla vejce Benedikt a jak získala své jméno? O prvenství bojuje několik kaváren a restaurací New Yorku. Podle jedné z verzí pracovník na burze Lemuel Benedict vyrazil v roce 1894 do waldorského hotelu a poprosil kuchaře, aby mu jako lék na kocovinu připravil toust s máslem, pošírované vejce, křupavou slaninu a holandskou omáčku. Pracovníky hotelu tento nápad tak nadchnul, že jej zařadili v upravené verzi na stálé menu: vyměnil slaninu za šunku a toust za anglický muffin.


       "Anglický muffin" je houska, kterou začal jistý anglický imigrant péct a nabízet v Americe, proto se jí tak začalo říkat. V českých podmínkách si ji můžete zkusit upéct sami (nicméně z českých surovin to nikdy nebude jako originál), nebo ji rozumně vyměnit za českou housku, nebo kaiserku.

       New Yorkská verze Benediktského vejce se tedy skládá z anglického muffinu, opečené kanadské slaniny, pošírovaného vejce a holandské omáčky. O muffinu jsem se již zmínil, "kanadská slanina" je americký výraz pro kvalitnější šunku (u nás je dobrou variantou šunka od kosti, nebo dobrá anglická slanina), pošírované vejce u nás umíme a holandská omáčka se dá připravit klasicky, v míse nad párou ručním šleháním, nebo jednoduše za použití tyčového mixeru, zamixováním horkého přepuštěného másla do základu ze žloutků, citronové šťávy, soli, černého pepře a trošky dijonské hořčice. Pokud máte vše po ruce, lehce orestujte rozřízlou housku (ideálně na přepuštěném másle), opečte na pánvi šunku, nebo slaninu, dejte na housku, na slaninu posaďte pošírované vejce a polejte jej hustší a teplou holandskou omáčkou - a máte krále všech snídaní - vejce Benedikt.

      V anglické verzi (třeba u Gordona Ramseye) můžete dát místo šunky i plátek uzeného lososa.  Místo housky někde dostanete jen opečený toust, ale to už bych nedoporučoval, omáčka ho rozblátí - i běžná houska je na to lepší.



Různé ukázky mých dalších autorských videoreceptů z mého You Tube kanálu :

https://goo.gl/4mSSui