Vaříme doma i na cestách


        Vítejte na webu televize Mozaika - web i televize jsou mým autorským počinem a stejně tak i většina textů a veškerá videa jsou pouze má autorská.

       Proč se věnuji vaření? Jednak proto, že jíst se musí a mě opravdu baví vařit jak pro sebe, tak i pro druhé - a jednak proto, že na tom, co jím, závisí mé zdraví. A čím je mi více let, tím více si vážím toho, že jsem zdravý, že nemusím brát žádné prášky a léky a že se mohu cítit stále mladě a tvořivě.

       Pokud bych mohl, jako novinář s dvacetiletou praxí, říci něco o současné době, tak stále řešíme, jak se srovnat s dopady následků špatného přístupu k výrobě a kvalitě potravin posledních desetiletí - a s dopady celosvětové pandémie koronaviru posladních měsíců. Obojí nám naprosto změnilo životy.

     Poslední dva roky jsem chtěl získat praxi profesionálních kuchařů a tak jsem pracoval jako pomocný kuchař nejprve v restauraci v Mělníku, pak jako kuchař přípravář celé léto v restauraci v Litoměřicích a nakonec už jako kuchař na plný pracovní poměr v hotelu ve Štětí - což skončilo příchodem koronaviru a uzavřením všech restaurací - letos zjara.

      Tak jsem se zase vrátil ke kameře. Vyzkoušel jsem si na více místech, jaké to je, vařit pro sebe a jaké to je, vařit pro hosty. Až když jsem viděl, jak se vaří v restauracích, tak jsem pochopil, že je to hrozně těžké, vařit pro hodně lidí a zároveň udržet kvalitu surovin a čistotu postupů. Viděl jsem fritézy plné přepálených olejů, ve kterých se současně smažil řízek, ryba, žampiony, krokety a sýr. Viděl jsem bramborovou kaši dělat ze zmrzlého polotovaru v mikrovlnce - nestála za nic. Viděl jsem kuchyň v parném létě plnou stovek much, ze které odcházely desítky talířů s jídlem nic netušícím platícím hostům.

     To nezměním a moc neovlivním, jen jsem plně začal rozumět panu Pohlreichovi v pořadech "Ano šéfe", proč se tolik rozčiloval nad tím, co v mnoha restauracích viděl.

        Rozhodl jsem se dělat to, co mě baví a spojit to s tím, co umím - tedy baví mě vařit a umím natáčet a stříhat internetová videa. Začínám tedy vařit a natáčet doma a zároveň budu pozorně studovat vše okolo zdravého vaření - a tím nemyslím vlákninu v prášku, mořské řasy a náhražky masa, nebo vajec - myslím tím poctivou čistou domácí "kuchařinu" z kvalitních čerstvých a čistých surovin, dobře uvařená domácí jídla, včetně pečení chleba, pečiva, studené kuchyně, nápojů a koktejlů a pod ....

      Nechci snižovat význam náhražek masa, vajec, mléka, cukru a pod ... pro lidi nemocné, co mají definované své diety - já ale budu vařit z poctivého masa, mléka, vajec, či cukru - jen se budu snažit o co nejlepší kvalitu, čerstvost a formu zpracování vstupních surovin - aby se nevařilo ze surovin podřadných, falešných, či plných chemie.

     Díky svým partnerům budu moci ve videích zabrousit i do jiných kuchyní, než je ta česká - začnu vařit také italskou a asijskou kuchyni - či spíše objevovat taje jejich surovin a "roubovat" je na podmínky a možnosti běžné české domácnosti, protože nejde o to, vařit jako čínský šéfkuchař v Pekingu, ale o to, spestřit si nabídkou cizokrajných surovin to, co jíme my tady, doma v Čechách, co se vaří v domácích kuchyních normálních rodin.


     Přihlašte si prosím odběr mého You Tube kanálu, aby vám neutekly nové videorecepty a magazíny o vaření, stravě a zdraví  - vše jde nejprve na You Tube a potom zde do příslušných podstránek a podrubrik :-) Pokud se vám některý videorecept zalíbí, oceňte jej na You Tube palcem, nebo komentářem, budu moc rád.