Vaříme a jíme doma


     Svět se za poslední roky hodně změnil, s nadsázkou by se dalo říci, že udělal pěkných pár kotrmelců a je vzhůru nohama. Naštěstí v otázkách našeho stravování nás tyto změny otočily na lepší cestu - na cestu k návratu do domácí kuchyně a k rodinnému stolu. Sice ke smůle části restauratérů - ale vždy je něco za něco, to už je prostě život.

      Před desítkami let se snad s dobrým úmyslem nakrmit hladovějící začala zvyšovat produkce obilí a zeleniny dusíkatými hnojivy a chránit chemickými postřiky proti škůdcům, u výroby masa se hledaly cesty k rychlejšímu růstu a většímu obsahu svaloviny. Ve snaze pomoci vařícím hospodyňkám se vynalezly první koncentrované bujony v kostkách, kořenící směsi, náhražky mateřského mléka, instantní kaše a dochucovadla v kapkách ..... a vše se rozjelo do míry takové, která nás všechny už přímo ohrožuje na životě.

      Ruku v ruce a současně jsme jako lidstvo dokázali tak znečistit vodu, půdu i vzduch na celém světě plasty, těžkými kovy, odpadky, jaderným odpadem, hnojivy, pesticidy a chemickými produkty továren i domácností, že i to, co bylo před jednou generací zdravé (ovoce, zelenna, ryby, mořské plody ....) je dnes v podstatě jedovaté a lékaři nám to nedoporučují vůbec vkládat do úst.

       Zdravotnictví nás léčí na následky a farmakologie vymýšlí stále nové a nové léky - na naše stále četnější a horší alergie, poruchy trávení, záněty a intolerance - a my stále jíme průmyslově vyrobené a jedovaté napodobeniny jídla, kterých jsou plné supermarkety - a stravujeme se ve fastfoodech, ve kterých dostaneme jen to nejlevnější a nejhorší jídlo, co je na trhu. Málokdo vařil doma - a pokud, tak  hlavně z ekonomických důvodů - kupujeme prošlé potraviny "v akci", ty nejlevnější sýry, uzeniny, párky a konzervy, instantní polotovary ..... a co je na tom nejhorší, dáváme to s úsměvem na tváří i těm, které milujeme nejvíc - své rodině, svým dětem.

      Za zdravé jídlo pak považujeme náhražky masa, vajec, mléka a pšenice (náhražky bůhvíjaké kvality, vyrobené chemicky v továrnách) a necháme se balamutit .... náctiletými "influecerkami" na Instagramu a Facebooku, které, aniž by opravdu chápaly všechny souvislosti, jedna od druhé opisují "zázračné diety a zaručené recepty" na mládí, krásu a zdraví - recepty, které vám jenom za pár týdnů rozhodí metabolizmus a přivodí těžké poruchy zažívacího ústrojí - a také vyprázdní peněženku.

       Kapitolou hlouposti sama o sobě je rozmáhající se snaha vám opšt hlavně na sociálních sítích vnutit nejrůznější "vědecké" zázračné elixíry, které váš nemocný organismus (za pár tisícovek samozřejmě) zcela zaručeně uzdraví, vyváží, nabijí energií, sluníčkem a taky mimochodem vyléčí rakovinu, vymažou vypouklé břicho a vrásky a zpevní postavu ..... Pokud takovým nesmyslům, které provází lidstvo v podobě zázračných vodiček od potulných pouťových šejdířů už od dávného starověku, věříte, pak tento web prostě není pro vás, byla by to marná námaha ....

       Zkusme se vrátit ke zdravému rozumu a s pomocí moderní domácí kuchyně a moderních metod vaření začít konečně zase VAŘIT ZDRAVĚ - tedy z čistých základních surovin, nejlépe domácího a místního původu, nebo z ověřených zdrojů. Nebudete otrávení, když nebudete jíst jedovaté jídlo, co je na tom k nepochopení? Proč se chcete stále léčit z otravy, když se prostě a jednoduše nemusíte s každým soustem zabíjet? Prostě to jedovaté jídlo nejezte a nebudete potřebovat doktory a léky. Zdrojem všech našich moderních nemocí je přemíra chemie a jedovatých látek, uskladněných v našem jídle až na buněčné úrovni. Zdravé jídlo je prostě přirozeně jídlo rostlinného původu - vyrostlé na poli a zahrádce, nebo živočišného původu - narodilo se "mamince a tatínkovi" a vyrostlo na zdravém krmivu. Je to hrozně jednoduché - složitější je dnes takové jídlo sehnat - a to už je na každém z nás.

      Vraťme se v rámci znovu objeveného domácího vaření ke kvalitním základním potravinám, k drůbeži, která nám běhá po dvorku, k zelenině, pěstované doma na zahradě, ke chlebu, kteý si sami upečeme z mouky, vody, soli a kvásku, bez dalších desítek nejrůznějších stabilizátorů, kypřidel, barviv, ochucovadel, náhražek, konzervantů a podobné chemie, kterou bychom si nikdy sami do domácího chleba a jiných jídel nenasypali.

      Moderní vaření dnes přitom neznamená stát pět hodin u plotny nad deseti hrnci. Budete překvapeni, jak se dá vařit snadno, rychle, chutně a zdravě - doma. A ještě se u toho bavit a mít okolo sebe svou rodinu, povídat si u rodinného stolu :-)

Recepty s asijskými surovinami

vaříme s e-shopem  www.asiafood.cz

Vaříme doma nejen tradiční asijské pokrmy, ale s novými ingrediencemi Orientu obohacujeme i naše běžná jídla na domácím stole - vše s kvalitními originálními produkty, dováženými z Asie a prodávanými e-shopem www.asiafood.cz