Vakuové balení potravin doma


     Vakuové balení potravin je doplňková metoda jak pro domácnosti, tak pro restaurace i průmyslovou výrobu. Určené potraviny se vloží do folie - sáčku, z něhož se vysaje vzduch a zataví se, takže se výrazně sníží růst mikroorganismů a také tvorba mikrobiálních toxinů v potravině. Tím se naopak zvýší doba použitelnosti a skladování potravin. Zároveň je možné provádět i například marinování (maso, zelenina) a podobné procesty.

       Pro dosažení nejlepších výsledků je důležité, aby potravina měla vhodný tvar, na který  folie beze zbytku přilne a nevytvoří se tak vzduchové kapsy, nebo nedojde k protržení folie. Pozor proto například na ostré kosti na porcích syrového masa a pod ....

      Vakuově jde také balit i tekutina, například čerstvě vymačkaná šťáva (citron, pomeranč), nebo bílky z vajec při užití pouze žloutků a pod .... Balit můžeme do vhodně velkých sáčků jako porce i tvaroh, čerstvý sýr a další měkké potraviny.

      Potraviny, které "pracují" a "dýchají", jako například čerstvé ovoce a zelenina se k vakuovému balení a skladování moc nehodí, stejně jako čerstvé zelené bylinky - i ve vakuu se z nich vypařuje voda a zakrátko vám shnijí, protože nemohou přirozeně dýchat a odpařovat - a to i v lednici.

      Vhodná metoda je to pro udržení porcovaného a marinovaného masa, vakuovým balením prodloužíte trvanlivost až pětkrát (u jiných potravin jen dvakrát).  Proto se v restauracích tato metoda používá k naporcování dodaných bloků masa na jednotlivé porce (k nimž se může dát i bylinka, olivový olej a pod ...). Ty se uchovají v potřebném množství ve chladícím boxu a kuchaři si odebírají porce dle potřeby.

      Doma si takto můžete jednou týdne naporcovat, namarinovat a vakuově zabalit maso pro rodinu a v týdnu již pohodlně odebírat potřebné množství.


Doporučená videa z originální produkce NET-TV Mozaika - přihlašte si odběr našich dvou You Tube kanálů :