Upečeno s láskou - kváskový chléb a pečivo

Iva Trhoňová a Ludmila Gottwaldová - Nakladatelství C-Press Brno / Albatros média 2019   www.albatrosmedia.cz


Upečeno s láskou - kváskový chléb a pečivo

Iva Trhoňová a Ludmila Gottwaldová - Nakladatelství C-Press Brno / Albatros média 2019   www.albatrosmedia.cz


     Miluji kynuté pečivo, práci s těstem i tu vůni, která pečení provází. Jste-li na tom stejně, pak jste otevřeli tu správnou knihu. Pekařina je prastaré voňavé řemeslo, jedno z nejdůležitějších. Ušlechtilé a věčně živé. Pro spoustu pekařů nejen zaměstnání, ale přímo životní poslání.

     Nabídka dnes prodávaného pečiva je tak rozmanitá, ža často málem nevíte, pro který kousek sáhnout dříve. Přesto se mnozí z nás vrací k pečení chleba a drobného pečiva doma, ve vlastní kuchyni. Máme svoje oblíbené recepty a předáváme si je mezi sebou, upravujeme je, nebo si dokonce vymýšlíme recepty vlastní. Zdařilým pečivem pak mile překvapujeme rodinu, přátele, nebo sousedy.

     Chléb byl odjakživa naší základní potravinou, ceněnou jako opravdový Boží dar, s nímž se dodnes pojí mnoho zvyků, obyčejů, symboliky a pořekadel. Vždy se těšil největší úctě a v rodinách, kde se snaží o pečivo vlastní, se lidé úctě k němu znovu učí.

      Mouka, voda, sůl a kmín .... a jak úžasně voňavou dobrotu dají! Nesmíme zapomenout na to, co těstu doslova vdechne život, na kvásek (správně pekařsky kvas). Naše kniha je věnovaná právě kvásku a pečivu z něj. Tomu drobnému, velikostí tak akorát do ruky, i kmínem vonícím kaštanovým bochníkům.

     A přece potřebuje pečení něco víc, než jen mouku, vodu, sůl a kvásek! Potřebuje naši lásku a my pak, jako na oplátku, v této činnosti nacházíme vnitřní harmonii a rovnováhu.

     Přistupujte k pečení s pokorou, protože jím nezaháníte jen hlad, nebo chuť. Pečení je také relax, uklidňující terapie, zábavný tvůrčí proces a hlavně - teplo a vůně domova, tradice i spojovací most mezi námi a našimi předky. Ať se Vám (nejen) pečení daří!

      Kvas nebo kvásek? V životě i v literatuře se setkáme s oběma názvy. Ten jediný správný je samozřejmě KVAS. Potvrdí vám to každý vyučený pekař.

     KVÁSEK se odjakživa říkalo té směsi droždí, vody (mléka), mouky a cukru, kterou naše babičky a maminky umíchaly a nechaly vykynout před vlastním zamísením kynutého těsta na koláče, buchty, nebo slané pletýnky.

Zato KVAS, většinou žitný, byl a je pouze směsí mouky a vody, s pomnoženými bakteriemi a vasinkami (je kypřený přirozenou mikroflórou).

      Možná proto, že byl lidem tak blízký, když s ním pekli vlastní chleba v domácích podmínkách, nebo proto, že se o něj pravidelně a láskyplně starali, začali nynější laičtí pekaři žitnému kvasu doma říkat "kvásek" a někteří mu dokonce dávali lidská jména.  Všechno naše povídání v knize, včetně receptů, je určeno prostým laikům, ženám i mužům, kterým učarovalo kouzlo divokých kvasinek a bakterií, kouzlo domácího, voňavého chleba.


      Založení a udržení kvásku, kváskové chleby, pečení v remosce, pečení kváskového chleba v domácí pekárně, drobnosti z kvásku, co k chlebu a pečivu, jak se peklo dříve a peče i dnes, pekařský slovník .... To a desítky dalších kapitol, receptů a zajímavostí najdete na cca 250 stranách této velice zajímavé a obsáhlé knihy.


Další zajímavá a doporučená videa z naší autorské produkce NET-TV Mozaika EU: