Švédská kuchařka

Dominika Wittenberg Gašparová - Nakladatelství Smartpress 2017   www.smartpress.cz

 

Švédská kuchařka

Dominika Wittenberg Gašparová - Nakladatelství Smartpress 2017 www.smartpress.cz


     Když se řekne "švédská kuchyně", někteří si přdstaví masové kuličky, ale většina jen nahodí tázavý pohled. Ty zcestovalejší možná napadne "gravlax", losos marinovaný ve směsi soli, cukru a kopru, nebo skořicoví šneci "kanelbullar". Sečtělejší si třeba vybaví bohatou vánoční tabuli, na kterou pozval místní chudé Emil z Lönnebergy, nebo falunskou uzanku, oblíbenou u "Dětí z Bullerbynu".

      Severská kuchyně je považována za minimálně stejně zdravou, jako kuchyně středomořská.  Klade velký důraz na kvalitu, čerstvost a lokální původ surovin. Řada z nich roste nebo je běžně k dostání i v našich zeměpisných šířkách (jahody, borůvky, houby a jiné ...). Popularita zdravé severské kuchyně ve světě narůstá i zásluhou fenoménu "New Nordic Cuisine".

      Autorka vás naučí, jak připravit na Severu tolik milované ryby, nebo zvěřinu, či lesní plody. Kniha však neobsahuje pouze recepty, ale představí i švédské zvyky a tradice a jídla s nimi spojená. Dozvíte se také, co se považuje za domácí klasiku, proč se říká oblíbené formě stolování "švédský stůl", co znamená FIKA, ale také jak se ve Švédsku slaví Vánoce, Velikonoce, nebo letní slunovrat.

........................

     Nejnovější studie ukazují, že původní severská strava, bohatá na zvěřinu, ryby, kořenovou zeleninu, řepkový olej a lesní plody je přinejmenším stejně zdravá, jako středomořská kuchyně. Jako národ jsou Švédové velice otevření nejnovějším trendům a inovacím, což se projevuje i ve vaření. V zemi každoročně vyjde ohromné množství kuchařek a zrodí se téměř stejný počet hvězdných televizních kuchařů. Do módy opět přišla na suroviny jednoduchá klasika "husmanskost", čili tradiční venkovské jídlo, které představuje návrat ke skandinávským kořenům.

     V této kuchařce vám autorka na příkladu deseti tématicky zaměřených kapitol představuje jak osvědčené recepty, patřící ke kánonu švédské kuchyně, tak novější favority, kteří si na švédském stole našli své místo relativně nedávno. Prvních šest kapitol se zaměřuje na různé specificky švédské fenomény, jako je "fika", čili "pauza na kávu", nebo páteční domácí pohoda "fredagsmys" - a ve zbylých čtyřech objevíte kulinářskou stránku oblíbených lidových svátků.

     Každý recept zároveň obsahuje tipy, které českému čtenáři můžou vaření usnadnit s ohledem na dostupnost surovin.

Zajímavá a doporučená videa z produkce NET-TV Mozaika EU: