Sous Vide - metoda vaření


     Jedná se o metodu vaření ve vakuu donedávna využívanou především v luxusních restauracích. Nyní je dostupná i pro domácí kuchaře. Ve zkratce se jedná o vodní lázeň, do které vložíte zavakuované suroviny, jako je maso nebo zelenina.

     Suroviny vložíte do sáčků, které jsou pro tento způsob přípravy určené a zavakuujete. Je přesně určeno, kolik stupňů má vodní lázeň pro přípravu jednotlivých surovin mít a jak dlouho zavakuované suroviny v ní ponechat. Tyto údaje najdete na internetu. Pokud tato pravidla dodržíte, dosáhnete nejlepších výsledků jak v chuti, tak i co se šťavnatosti týče.

      Vařit pak můžete buď v klasickém hrnci a měřit si teplotu, nebo přímo v určených parních lázních, nebo třeba v hrnci, který je primárně určený pro přípravu rýže, ale právě umí udržet přesně nastavenou teplotu.


Jak naporcovat kachnu a připravit si vakuově zabalená a marinovaná stehna a prsa pro zpracování metodou Sous Vide.