Smil italský (Helichrystum italicum)

u nás v posledních letech prodávaná bylinka jako "maggi" koření, protože tak opravdu silně voní - středomořská, řecká, turecká a asijská kuchyně.


     Smil Italský pochází z Turecka, některé zdroje uvádějí i Francii a Itálii. Botanický název Helichrystum pochází z řečtiny a vznikl spojením slov helios (slunce) a chrysos (zlatý) a vztahuje se ke zbarvení květů. Rozšířený je ale i po celé Asii. Bylinka Helichrysum italicum vzhledově připomíná něco mezi rozmarýnou nebo levandulí a k tomu má žluté květenství, které bývá součástí suchých vazeb. Nejaromatičtěji voní po dešti a při promnutí připomíná maggi, nebo kari. I v anglickém jazyce se jí říká Curry plant.

     Smil italský je léčivá bylina, ale doporučuje se opatrné dávkování. Jestliže nadrtíte čerstvé lístky, hodí se na otoky nebo modřiny, jizvy. Tento anioxidant především podporuje činnost jater, trávení, dýchacího systému a podporuje také obranyschopnost. Obsahuje látky, které příznivě působí na lidský organismus, jako jsou třeba flavonoidy, silice (eugenol, geraniol, pineny), fytosteroly, hořčiny, třísloviny, alkaloidy, glykosidy a organické kyseliny. Můžete z něj uvařit čaj, který se doporučuje při žaludečních problémech nebo při menstruačních křečích. Dobře působí na cévy. Podporuje tvorbu žluči, stimuluje činnost jater, využít ho můžete také na odhlenění. Uvádí se také jeho zklidňující vliv.

     V době květu během léta vytváří hustý až polštářovitý porost. Pokud zavěsíte usušený smil ve skříni, měli by se mu vyhýbat šatní moli. Odpuzuje prý divokou zvěř, tak se hodí vysadit i jako přirozená ochrana. Protože si i po usušení zachová nepoškozený vzhled a barvu, říká se mu nesmrtelka.

      Italská "slaměnka" je stálezený keřík, který miluje slunce. Dorůstá výšky zhruba 60-90 cm. Vysaďte ho na vzdušné slunné nebo polostinné místo, kde je hlinitopísčitá a dobře propustná hlína. Zvládá ale i tu běžnou. Venku ale může být v našich podmínkách jen v létě, v zimě by mohl namrznout. Pokud ho dobře přikryjete, mohl by zimu přečkat. Jinak se mu bude dobře dařit v chladné místnosti s malou zálivkou. Se zálivkou opatrně i po celý rok. Smil se má zalévat pravidelně, ale málo. Při přemokření ho často napadá plíseň.

      Kvete v červenci a srpnu. Smil se množí nejen semínky, ale i stonkovými řízky nebo třeba dělením trsů. V teplejších oblastech, kde teploty v zimních měsících neklesnou pod minus deset stupňů, namrzá pouze nadzemní část rostliny, ale kořeny jsou schopné zimu přežít. Dnes se s ním setkáte ve volné přírodě i v celém Středomoří. Dosahuje až šedesáti centimetrů výšky a šířky šedesát až devadesát centimetrů. Má keřovitý, kompaktní a mírně převislý růst. Kvete uprostřed léta a na podzim. Stříbřité zbarvení stonků i čárkovitých listů, podobné levanduli, jej předurčuje k vysoce dekorativním účelům. Smil najde uplatnění jako vyšší skalnička nebo keřík pro slunné svahy, stejně dobře se vyjímá samostatně nebo s dalšími rostlinami ve větší nádobě. Zakrslé formy se opět uplatní na skalce či jako obruby cestiček, kde zpříjemňují chodcům cestu svou vůní.


 Využití při léčení a léčitelství :

     Patří mezi silné antioxidanty. Posiluje přirozenou obranyschopnost (imunitu). V inhalacích pomáhá při bronchitidě, čaj se užívá k pročištění průdušek. K jeho přípravě se hodí snítky i květy, jež jsou dobré i jako součást masážních, koupelových či aromaterapeutických olejů s mnoha blahodárnými vlivy na lidský organismus. Za všechny jmenujme například účinek antibakteriální, antialergický, hojivý na hematomy a jizvy, protikřečový zvláště při menstruačních obtížích, podporující tvorbu žluči, stimulující činnost jater, uklidňující při migrénách, neuralgii.

      Má pozitivní vliv na krevní cév, stimuluje činnost jater a ledvin. Působí jako dobrý expektorant, fungicid či antiseptikum. Rozpouští krevní sraženiny. Zabraňuje vzniku alergií. Kromě antibakteriálních účinků pomáhá i protizánětlivými - při artritidě a revmatismu. Využijete ho při bronchitidě inhalováním. Odvar také čistí průdušky. Květy  se využívají jako součást masážních nebo aromaterapeutických olejů, které příznivě působí na lidský organismus. Dát si je můžete i do koupele. Ideálně v době, kdy jste unaveni, trpíte stresem a nespavostí. Čistý olej z květů smilu patří mezi nejcennější esenciální oleje. Na rozdíl od jiných éterických olejů, které mají krátkou trvanlivost, mohou být esenciální oleje vyrobené ze smilu skladovány po velmi dlouhou dobu. Květy pomáhají proti volným radikálům i tvorbě vrásek.

Nálev ze smilu : Menší hrst listů smilu, 250 ml vroucí vody. Čerstvé listy smilu zalijte vroucí vodou, přikryjte a nechte louhovat po dobu 10 minut. Denně je možné vypít až 3 šálky nálevu.


Využití v kuchyni :

    Chuť smilu připomíná kari, proto se především hodí pro přípravu orientálních jídel. Smil můžete přidat salátů, polévek, hodí se i k rybě, případně k pečenému masu, jako grilovací marináda. Výborně s ním dochutíte rýži. Nezapomínejte na malé dávkování, stačí jen pár lístků. Pro kuchyňské využití se doporučuje odrůda Currykraut, která je chuťově ještě výraznější.

     Koření se s ním rýže, velmi vhodný je do jídel z drůbeže a ryb, do grilovacích marinád, majonéz, polévek, omáček, zeleninových i masitých pokrmů. I zde platí, že stačí jen několik lístků nebo malá snítka. Listy smilu můžete sbírat po celý rok a přidat je do salátů, polévek, k rybě anebo k pečenému masu. Provoní také brambory. Má podobně hořkou chuť jako pelyněk nebo šalvěj. Listy můžeme použít do jídel připravovaných nakyselo a také do pokrmů z vajec.

      Využít jej můžete také v řecké kuchyni. Řecká kuchyně je lehce stravitelná a využívá čerstvé suroviny, pokládá se proto za prevenci proti cukrovce nebo infarktům. Pokrmy bývají aromatické díky využití divoce rostoucích bylin (dobromysl obecná, tymián obecný, rozmarýn lékařský, kopr vonný, šabrej kmínovitý, smil italský, bazalka, petrželová nať), častá je kombinace masa se surovinami používanými v jiných zemích pouze do sladkých jídel, jako je skořice nebo rozinky.

Kari marináda - K její přípravě lze použít čerstvé nebo sušené bylinky. Pár lístků smilu a rozmarýnu, snítku šalvěje a tymiánu vložte do jedné či dvou deci olivového oleje a nechte několik hodit louhovat. Chcete-li ji pikantnější, můžete ještě přidat malou chilli papričku. Takto ochucený olej použijte jako marinádu na rybí či drůbeží maso. Můžete jím také maso potírat během grilování.


Jak smil italský pěstovat doma, nebo na balkonech :

     Smilu bude nejlépe na vzdušném, suchém, slunném, případně polostinném místě. Půda může být běžná nebo hlinitopísčitá, ale vždy dobře propustná, nevadí mu ani vyšší kyselost. Do volné půdy vysazujte jednotlivé rostliny na vzdálenost kolem třiceti centimetrů.  Zálivku vyžaduje pravidelnou, ale spíše mírnou. Je velmi háklivý na přemokření, snadno ho v takovém případě napadá plíseň šedá. Až na výjimky není naše klima vhodné k přezimování smilu venku.

      Buď ho můžete pěstovat jen jako letničku, nebo ho musíte na zimu umístit v nádobě do bezmrazého skleníku či chladné místnosti, kde při velmi malé zálivce přezimuje. Pokud si budete chtít smil namnožit, máte na výběr snad všechny způsoby: semínky, bylinnými stonkovými řízky, dělením trsů či bočními výhony.

     Mrazuvzdornost do-17°C (zóna 7). Jistější je pěstovat smil jako přenosnou rostlinu(např.rozmarýn), kdy přezimuje na světlém místě při teplotě 5-10°C a omezené zálivce.


Nepoužívejte při :

Esenciální olej z smilu by se neměl používat neředěný přímo na pokožku. Protože je velmi silný, není vhodný pro malé děti a těhotné ženy.



Zajímavá a doporučená videa z autorské produkce NET-TV Mozaika EU :