Sladký život v Paříži

David Lebovitz,  Nakladatelství Motto, Albatros média a.s.  2017    www.motto.cz   www.albatrosmedia.cz


Nakladatelství Motto, Albatros média a.s. 2017

www.motto.cz

www.albatrosmedia.cz


      V Paříži je téměř nemožné najít hrnek kávy, který by se dal pít. Pařížské kafe patří k těm nejhorším, jaké jsem kdy okusil. A ještě než přítomné frankofilové začnou jako o závod namítat, jak špatná je americká káva - ano, souhlasím, v Americe najdete spoustu špatné kávy. Rozdíl je v tom, že ve Spojených Státech se dá najít i dobrá káva. Je nepochopitelné, proč je káva v Paříži, v zemi, kde se klade takový důraz na dobré jídlo a jejíž skvělé pokrmy jsou oslavovány nejen tady, ale na celém světě, tak hanebná, že spisovatelka Sophie Brissardová, specializovaná na články o jídle, ji otráveně popsala jako "oslí chcanky". Dobrou kávu jsem v Paříži našel jedině v podnicích provozovaných Italy. Podávat špatnou kávu by pro ně bylo urážkou celé jejich kultury.

      Jednoho dne jsem šel nakupovat do fantastického obchodu s čokoládou na rušném levém břehu. Do obchodu nakráčel americký pár v šortkách, na nohou rozvázané tenisky a na hlavě baseballové čepice (naštěstí je neměli kšiltem dozadu). Oba třímali "venti latte" z nedaleké pobočky Starbucks. V Paříži je to něco takového, jako vejít se džbánkem mléka k Tiffanymu na Fifth Avenue a mohutně si z něj zavdávat. Stačilo už jejich oblečení a to, jak rozrazili dveře dokořán a vtrhli dovnitř, už to bylo dost špatné. Jenže oni šokované prodavačce, která je přišla přivítat, neřekli ani "bú" a protáhli se kolem ní dovnitř. Při odchodu jsem se za ně omluvil ....

Co Pařížané říkají a co si myslí?

ˇŘíkají "Non" a myslí "přesvědčte mě". Když říkají "To není rozbité," myslí tím "Přesvědčte mě." Když tvrdí : "Potřebujete na to předpis," myslí tím : "přesvědčte mě." Když prohlásí : "Restaurace je zcela plná,", rozumějte : "Přesvědčte mě, že to tak není!" A někdy řeknou : "Restaurace je zcela plná," jenže tím myslí : "Už tady máme Američanů plné zuby."

Někdy se vás zeptají : "Nebude vám vadit, když budu kouřit?" - Rozumějte : "Vadilo by vám, že budu dalších pět minut trucovat a mračit se, když řeknete ne?" A když odmítnou se slovy : "Tohle neexistuje", myslí tím, že to existuje, ale nikoli pro vás. Když vás míjejí na ulici a mlčí, myslí si : "Já jsem Pařížan, ale ty ne!"

...................

     Tak jako mnozí další, také známý autor kuchařek a cukrář David Lebovitz snil o životě v Paříži od chvíle, kdy toto kouzelné město poprvé navštívil. Nyní se mu to konečně povedlo a začíná nový život v hlavním městě Francie - ale brzy odhalí, že žít v Paříži není tak jednoduché, jak by se na první pohled mohlo zdát. Naštěstí má tajný recept na přežití - své kuchařské dovednosti. Žádná protivná francouzská úřednice totiž neodolá čokoládovému dortíku ....David s vtipem a nadhledem vypráví o svých zážitcích v tomto úchvatném, občas šíleném městě, o tom, jak se do Paříže zamiloval a jak se jí pokoušel porozumět. Jeho zábavné historky jsou prokládány autentickými recepty na sladké i slané pochutiny, jako jsou vepřová pečeně s glazurou z hnědého cukru a bourbonu, krocan dušený v Beaujolais Noveau se sušenými švestkami, koláč se slaninou a sýrem s modrou plísní, čokoládovo-kokosové marshmallows, čokoládové dortíky s mandlemi, nebo madlenky s citronovou polevou ...

Zajímavá videa z produkce NET-TV Mozaika EU: