Sladkosti ze Svatojánu

Eva Francová, Nakladatelství Motto, Albatros média a.s. Praha    www.motto.cz   www.albatrosmedia.cz


Sladkosti ze Svatojánu

Eva Francová, Nakladatelství Motto, Albatros média a.s. Praha www.motto.cz www.albatrosmedia.cz 


       Vyzkoušejte některý z více než stovky originálních receptů na dezerty, které neobsahují téměř žádný cukr a zároveň skvěle chutnají. Jsou totiž plné dobrot, jako jsou ořechy, ovoce, nebo chutná semínka. Nenajdete v nich žádné kravské mléko, produkty z něho, či vejce. Všechny recepty jsou veganské a neobsahují bílý rafinovaný cukr. Ale ani s čistě rostlinnými surovinami se nemusíte bát o výsledek, bude stejně chutný, jako běžné moučníky a dezerty. Vyzkoušejte třeba třešňový koláč s tofu, velikonočního beránka s jablečným pyré, nebo borůvkový koláč s kakaovým máslem.

     Z úvodu knihy: Kdysi se sladilo výhradně medem a sladkou mízou ze stromů, například z javoru, nebo z břízy. V 15. století se cukr v Evropě prodával v lékárnách jako koření a používal se zřídka. Ještě v 17. století to byla velmi vzácná a drahá pochutina. Možná to mělo něco do sebe - cukr nemohl způsobovat tolik zdravotních komplikací - od zkažených zubů přes diabetes až po škodlivý vliv na činnost neuronů. Cukr se dnes stal novodobým strašákem, metlou a skoro sprostým slovem. A upřímně řečeno, docela právem. Jenže málokterý člověk nemá rád sladkou chuť, většina z nás si ráda dopřeje po dobrém obědě takzvanou sladkou tečku, nebo nějakou drobnou sladkost ke kávě, nebo k čaji. A to nemluvím o slavnostních chvílích, o narozeninách, svatbách, nebo o Vánocích. Bez něčeho sladkého by to snad ani nešlo.

     Ideálně bychom měli veškeré sladkosti omezit a zcela vypustit kupované laskominy, přeslazenými sušenkami s rafinovaným tukem a bílým cukrem počínaje a bonbony a zmrzlinami konče. Abychom se ale zcela nepřipravili o sladké blaho, můžeme si připravit vlastní dezerty doma. V nich můžeme snížit množství cukru, protože ve většině receptů je ho zbytečně mnoho.

      V receptech nenajdete žádné kravské mléko, nebo produkty z něho a ani vejce. Ti z vás, kteří dosud živočišné produkty používají, jednoduše nahradí rostlinná mléka, smetany a jogurty živočišnými, tofu tvarohem, nebo mascarpone, rostlinné margaríny a tuky máslem a lněné semínko, rozmačkaný banán, nebo Hrašku vajíčkem.


Doporučená a zajímavá videa originální produkce NET-TV Mozaika - přihlašte si odběr našeho You Tube kanálu :