Škoda nevařit

Martin Škoda, Nakladatelství Smartpress 2017   www.smartpress.cz

 

Škoda nevařit

Martin Škoda, Nakladatelství Smartpress 2017 www.smartpress.cz


      Ahoj, jmenuju se Martin Škoda a už pár let je gastronomie příjemnou součástí mého života. S vařením jsem začal v devíti letech, postupně jsem se zdokonaloval a zjišťoval, co je dobré a co ne. A i když toho o vaření vím už docela dost, pořád mám před sebou ještě pěkně dlouhou cestu. Nejsem vyučený kuchař a ani žádný profík. Jsem kluk, který je nadšený z dobrého a kvalitního jídla a rád jeho prostřednictvím dělá radost sobě i ostatním.

      Protože zbožňuju vaření i knihy o jídle, rozhodl jsem se přispět svou trochou do onoho velkého světa gastronomie. Mé zkušenosti nejsou ani zdaleka takové, jaké mají autoři dobrých kuchařek, ale myslím, že i tím málem, které znám, můžu mnohým pomoct na jejich cestě za plnohodnotnou kuchyní. Jak se tak dívám kolem sebe, narážím stále častěji na věci týkající se stravování, které mě u nás v Čechách štvou. Situace kolem zdejší gastronomie mi není lhostejná. Byl bych moc rád, aby i to obyčejné jídlo, se kterým se setkáváme dnes a denně, ať už v rámci snídaně, oběda, svačiny nebo večeře, bylo dobré, kvalitní a hlavně chutné. A tak jsem se rozhodl připravit tuhle knížku trochu jinak.

     Kuchařka, kterou právě držíte v ruce, by vám měla pomoct připravovat pokrmy jednoduše, ale přitom kvalitně. Je plná fotek, důležitých informací, které jsem za těch pár let načerpal, tipů, triků, receptů a také hudby. Mám zkrátka vaření tak nějak s hudbou spojené. Ke každému receptu jsem proto přihodil skladbu, která by vám v to v kuchyni měla pomoct pořádně rozjet a doladit atmosféru při vaření - i po něm. Hudbu mám rád, stejně jako dobrou gastronomii a tak v této knize hraje důležitou roli. Záměrně jsem také vybíral jídla, která zvládne uvařit každý, od těch nejjednodušších  až po trochu složitější. Recepty se vždy vážou ke kapitole, která se nějak dotýká nás mladých a jídla. Ale na zařazení tolik nehleďte, uvařte si kdykoliv a cokoliv, jak se vám právě bude chtít. Pro odlehčení v knížce najdete i moje zážitky z cest. Za gurmánským dobrodružstvím jsem se vydal třeba do Kanady, nebo do krásného Španělska. Přál bych si, aby vás kniha bavila od začátku až do konce a aby vám byla k užitku v nejrůznějších situacích.

     Mojí oblíbenou kuchyní je ta středozemní a zejména pak italská. Těstoviny, omáčky, saláty, fantastické sýry, sušené šunky, olivy i olivový olej a hlavně jednoduchost, kvalita potravin a láska, s jakou pokrmy Italové připravují, jsou pro mě obrovskou inspirací a základem snažení. Je pravda, že být dobrým kuchařem není nic lehkého a hlavně je tohle povolání nesmírně stresující a namáhavé. Smekám před všemi dobrými kuchaři, kteří mají svou práci rádi a díky tomu nám připravují úžasné gurmánské zážitky. Italové mají ke svému jídlu krásný vztah. Připravují ho bez chemických ochucovadel a přísad, takže si suroviny zachovávají svoji chuť a lidé si díky tomu neničí zdraví, ani požitek z jídla. Tahle filozofie se stala tak trochu i mou - žádnou chemii v pokrmech, které připravuju, nenajdete.

........................

      Svou první kuchařku napsal Martin Škoda v sedmnácti letech. Kniha byla oceněna jako třetí nejlepší kuchařská prvotina ve světové soutěži Gourmand World Cookbook Awards.

Zajímavá a doporučená videa z produkce NET-TV Mozaika EU: