Šéfkuchaři také milují tousty

Darren Prchese, Nakladatelství Metafora  2018    www.metafora.cz


Šéfkuchaři také milují tousty

Darren Purchese, Nakladatelství Metafora 2018 www.metafora.cz


     Miluju tousty. A vím, že nejsem jediný. Neexistuje nic lepšího, než horký toust se silnou vrstvou rozpouštějícího se másla, nebo krajíček oblíbeného chleba s bublajícím roztaveným sýrem. Tousty milují všichni a každý má oblíbený recept. Na toustech je báječné, že si člověk může vymyslet svůj. Zmiňte se před někým o toustech a dotyčný vám poví svůj recept. Když s moji přátelé a kolegové dozvěděli o mé knize, každý řekl : "To je skvělý nápad. Tousty miluju!"
     Mám pocit, že mi osudem bylo předurčeno napsat tuto knihu, jelikož tousty jsou svým způsobem moje srdeční záležitost. Jsou-li cukrařina a čokoláda moje povolání a vášeň, pak tousty jsou můj koníček a posedlost. První jídlo, které jsem udělal, byly různé tousty a mé oblíbené chody vždy obsahovaly roztavený sýr. Když jsem byl dítě, maminka mi dělávala obyčejný toust z bílého chleba se sýrem. Zbožňoval jsem ho a chtěl jsem ho pořád, dokud jsem si ho neuměl připravit sám. Od té doby jsem byl v sedmém nebi a vymýšlel jsem různé tousty a experimentoval s různými druhy sýrů a chleba. Byl jsem posedlý touhou vytvořit nejlepší toust se sýrem na světě.
     Jako profesionálního kuchaře se mě lidé často ptají, jestli mě baví vařit doma - odpověď zní ano! Rád vařím pro svoji ženu, přátele a rodinu. Vše vždy začínám od píky a onzvláště mě baví připravovat jídla, která běžně nedělám. To ovšem neznamená, že doma vždy vytvářím složité chody.  Pravděpodobně kuchtím stejná jídla, jako vy a nechybí mezi nimi tousty. Moje - ať už jsou pikantní, nebo sladké - jsou možná trochu originálnější a vyrobeny se stejnou péčí, jako moje složité cukrářské výtvory.
      Za ty roky jsem sýrový toust vypiloval, aby byl co možná nejlepší - ale s pokusy jsem ještě neskončil. Doufám, že vám kniha poslouží jako inspirace k výrobě toustů a povzbudí vás k experimentování.
.................
     Známý šéfkuchař Darren Purchese vás ve své knize provede světem moderních toustů. Představí nejen klasiku mezi tousty, jako Croque monsieur, či Marinovaný vepřový bůček s kimči a volským okem, ale jako vlna tsunami vás zavalí originálními recepty na nové a nečekané variace.

Doporučená a zajímavá videa z originální produkce NET-TV Mozaika - přihlašte si odběr našeho You Tube kanálu :