Saláty malé i velké


Zelený salát s marinovanou hruškou, fritovanými nudlemi a parmezánem

listy ledového salátu, baby špenátu a polníčku, olivový olej, med, plnotučná hořčice, sůl, bílý pepř - hrušky, třtinový cukr, bílé víno, voda, malinový ocet, citronová šťáva, celý hřebíček, celá skořice, badyon - hobliny parmezánu, fritátové nudle, opražená dýňová a slunečnicová semínka.

       Z oleje, medu, hořčice, soli a pepře namixujeme dresing a ten vmícháme do očištěného salátu. Oloupané hrušky zblanšírujeme v připraveném rozvaru z bílého vína, vody, citronové šťávy, hřebíčku, skořice, badyánu a třtinového cukru. Vychlazené hrušky zalijeme malinovým octem a vychladíme. Dáme na talíř, zasypeme salátem, fritovanými nudlemi, parmezánem a opraženými semínky.


Směs salátu s čočkou s mořskými plody

čočka, směs listového salátu, mořské plody, olivový olej, brambory, cibule, česnek, cukr, sůl, pepř, citronová šťáva.

       Uvařenou čočku scedíme, uvařené brambory ve šlupce nakrájíme na plátky a opečeme v troubě, nebo na pánvi. Na olivovém oleji, nebo na másle (dle chuti) osmahneme krátce mořské plody, do stejné pánve vložíme nadrobno nakrájenou cibulku, opět osmahneme, poté smícháme s česnekem, cukrem, solí, pepřem a citronovou šťávou - to použijeme jako dresing na salát. Čočku, brambory, směs salátů opatrně promícháme s dresinkem, dochutíme případně olivovým olejem, nebo solí a podáváme.


Thajský papájový salát

Zelená papája (zelená proto, že není úplně zralá a tím není tak sladká), zelené mango, fazolové klíčky, fazolové lusky, limetkový list nakrájený na proužky, máta, rozdrcené a orestované kešu oříšky, smažená cibulka, koriandr, sušená rajčata.

Omáčka "Nuoc Cham" : stroužek česneku, cherry rajčátka, palmový cukr, kokosové méko, rybí omáčka, chilli papričky.

      Hodinu předem si připravte omáčku Nuoc Cham. Rozmixujte, nebo nadrobno nakrájejte 1 stroužek česneku a 4ks cherry rajčátek, přidejte lžičku palmového cukru, 3 lžíce kokosového mléka, 2 lžíce rybí omáčky a 2 nadrobno nasekané chilli papričky. Vše důkladně promíchejte a dejte na hodinu do lednice.

      Na salát nakrájejte 2 zelená manga a jednu papáju na tenké proužky (tzv. julienne), případně je nastrouhejte. Smíchejte s trochou fazolových klíčků, povařených fazolových lusků, pokrájenou mátou a na proužky nakrájeným limetkovým listem.

      Hotový salát na talíři posypte orestovanými kešu oříšky, smaženou cibulkou, nakrájenými sušenými rajčátky a čerstvým koriandrem. Omáčku dejte zvlášť vedle salátu.


Směs z červené řepy a kozího sýra

Sterilovaná červená řepa na nudličky, olivový olej, med, bylinky, balzamiková redukce, čerstvý kozí sýr, tykvová jádra, krutony

      Červenou řepu vložíme do marinády z medu a balzamikové redukce. Z pečiva opražíme krutonové kostičky. Salát doplníme kousky sýra, ochuceného bylinkami a olivovým olejem. Přidáme krutony a opražená tykvová jádra.


Doporučená videa naší autorské produkce - přihlašte si odběr našeho You Tube kanálu MOZAIKA TV :