Ruce v mouce

Iva Trhoňová, Nakladatelství CPress Brno 2017  Albatros Média a.s. Praha   www.albatrosmedia.cz


Ruce v mouce

Iva Trhoňová, Nakladatelství CPress Brno 2017 Albatros Média a.s. Praha www.albatrosmedia.cz


      Proč se vlastně vůbec snažit a dělat si své pečivo doma? Na tuto otázku odpoví asi každý trochu jinak, podle toho, z jakého důvodu s pečením začínal. U nás doma to kdysi dávno začalo kvůli úspoře peněz. Chléb byl sice tehdy ještě pořád dobrý, ale jeho cena se stále strmě zvyšovala. Začala jsem péct jen z nouze, následně jsem zjistila, kolik se tím ušetří peněz a také to, jak moc mě tahle tvořivá a voňavá práce baví a naplňuje. Z pečení se postupem času stala velká záliba, koníček, bez něhož si neumím další život představit.
     Zvláštní kapitolou je pak pečivo kváskové, které sice koupíte jen málokde, ale snadno si ho upečete ve vlastní troubě. Dlouhou fermentací těsta v něm vznikají látky, které dělají pečivo stravitelnějším a ochucují ho zcela jinak a plněji, než je tomu u droždím kynutých výrobků. Chleba je jeimi přirozeně konzervován, dodávají mu tu pravou "chlebovou" vůni a chuť, je týden i déle jedlý (stále vláčný) a při správném uložení nikdy neplesniví.
      Když se mě někdo zeptá na další výhody pečení pro rodinu, vypočtu mu hned na místě několik důvodů, proč se do toho pustit :
  • domácí pečivo můžeme ochutit podle momentální chutě, stavu spíže, či lednice
  • opravdu víme, co v něm jíme (tedy nic v nižší kvalitě, nebo prošlého, žádná éčka a další nechtěné věci)
  • máme ho tehdy, kdy je potřeba
  • namícháme si zdravější (celozrnnou, kváskovou) variantu oblíbeného pečiva
  • dává nám možnost ochutnat dokonce něco, co se koupit nedá
  • pečení je zábava  pocit, že pro rodinu dělám to nejlepší, co můžu
  • je to uklidňující práce, relax
  • doma upečený kváskový bochník je originálním a vždy vítaným dárkem

      Ať je vám blízký jen jeden důvod, nebo všechny najednou, upéct si občas doma ve vlastní kuchyni tohle "voňavé štěstí" se opravdu vyplatí. Udělá vám to dobře na duši i na jazyku a příjemně provoní celý váš domov.

...........................

     Připravit domácí pečivo není složitá věc. Nechte se autorkou provést světem pečení z kvásku i z droždí. V knize najdete všechny potřebné informace : Jak si připravit kvásek, jak se o něj starat, jaké pomůcky a suroviny k pečení použít. Inspirujte se fotografiemi lahodného pečiva a vyzkoušejte recepty na kváskový chléb, kváskové pečivo, chleby s droždím, bagety, rohlíky, dalamánky, večky, žemle a bulky, tyčky, placky, pizzy, kynuté sladkosti, ale i recepty na typické zahraniční pečivo. A že nevíte, co si na pečivo namazat, nebo k němu přikusovat? I na to autorka myslela ...

Doporučená a zajímavá videa z originální produkce NET-TV Mozaika - přihlašte si odběr našeho You Tube kanálu :