Recyklovaná kuchařka

Jitka Rákosníková, Nakladatelství Smartpress 2018    www.smartpress.cz


Recyklovaná kuchařka

Jitka Rákosníková, Nakladatelství Smartpress 2018   www.smartpress.cz


     Recyklace, renovace, rekonstrukce - slova, která naznačují nový začátek a často i nový život v novém kabátě, jakoby v sobě nesla povzbuzení, svěžest a chuť do práce. Z pohledu kuchyňského vidíme hlavně to, co nám zběžně zbývá v tomto prostoru - a tedy máme podobných příležitostí bezpočet, přičemž jejich řešení bývá mnohem snazší, než dejme tomu přestavba domu. Zkusme tedy opětovně využít potenciálu, který nám skýtají zbylé potraviny a jídla a zkusme z nich postavit něco úplně jiného, zrenovovaného a zrekonstruovaného do zbrusu nové - a často mnohem zajímavější - podoby. To je hlavní cíl této knížky.
     Z pohledu kuchyně a domácnosti najdeme ale ještě další možnosti recyklace, v tak trochu nemateriální rovině. Jsou to ony dávno vynalezené postupy, triky a možnosti, které potraviny a běžné kuchyňské zásoby skýtají a které se často schovaly pod nános času. Často jsou víc než jednoduché, leckdy neuvěřitelně chytré a takřka nic nás nestojí. Zkusme tedy recyklovat i je, vždyť takhle může v naší domácnosti nastat úplná novodobá renesance!

Co mají společného taková francouzská kulička, poctivé karbanátky tety Bohuny, indické rýžové birjání, nebo čočková omáčka á la Jamie Oliver?

      To, že se díky nim dají báječně zpracovat nejrůznější přebytky. Jitka Rákosníková představuje recyklaci jako tvůrčí odpověď na častý problém našich ledniček a spíží. Až 40% vyprodukovaných potravin se totiž v dnešní době nespotřebuje, nýbrž vyhodí - a zásadní část toho se děje právě v našich domácnostech.

     Recyklovaná kuchařka Jitky Rákosníkové je průvodcem pro neplýtvání všemi základními skupinami potravin: pečivem, masem, luštěninami, rýží a obilovinami, mléčnými výrobky, zeleninou.  Základem knihy je přes 40 velkých receptů z české i světové kuchyně - z autorčiny domácí zkušenosti i rodinných pokladů, z cest i z inspirace zahraničními kuchaři - a k tomu autorka sype z rukávu bezpočet užitečných variací a "metamorfóz", díky kterým budete moci chutně a vtipně "zrecyklovat zbytky" a ještě rozšířit svůj kuchařský repertoár. Věnuje se také správnému uchovávání a základnímu zpracování potravin a efektivnímu využití energií a zdrojů. Propojuje osvědčené postupy "hospodyňkovských" (pra)babiček, vařících pro velké rodiny, bohatou vůni orientálních dálek i znovuobjevované a dnes zcela moderní přípravy vlastních domácích produktů.

     To všechno přitom plyne s příjemnou lehostí. Kniha je nabita užitečnými informacemi, zároveň je vtipná, laskavá a veskrze autorčina. Můžete ji využívat jako zcela praktiký návod, ale také se do ní začíst jako do osobního a vstřícného memoáru ..... u kterého jakoby mimoděk objevíte, jak snadno lze využívat jídlo naplno, s tvůrčí odvahou a beze zbytku.

Zajímavá a doporučená videa z produkce NET-TV Mozaika EU: