Recepty s lososem

Losos patří mezi nejdostupnější ryby na našem trhu. V kuchyni se dají využít téměř všechny jeho části. Lososi patří mezi tučnější ryby. Více tuku obsahuje její břišní část, která je také šťavnatější. Obsah tuku se ale například s vepřovým masem opravdu nedá srovnat. Navíc je tato rybka zdrojem dobře stravitelných bílkovin, nenasycených mastných kyselin omega 3, vitaminů skupiny B a D a dále minerálů jako selen, draslík a další.


      V prodeji jej naleznete v nejrůznějších baleních od čerstvého lososa přes uzeného, konzervovaného až po mraženého. V jaké podobě lososa koupit rozhoduje recept, který jste si vybrali. U čerstvého neboli chlazeného si dejte pozor na to, aby byl opravdu čerstvý. Uzeného lososa si můžete vychutnávat i jen tak.

     Pořídíte-li si celou rybu, měli byste ji umět nejprve naporcovat. Po odstranění hlavy a zadní ploutve doporučujeme břišní dutinu rozříznout ostrým nožem dlouhým tahem, jinak by maso nevypadalo dobře. Důležité je rovněž lososa vykostit, nejedná se však o nic náročného. Pinzeta a trocha zručnosti se ale vždycky hodí. Místo, kde břišní (tučnější) část přechází do filetu, poznáte podle tukového proužku, který tyto dvě části v podstatě odděluje. Říznutím podél tohoto proužku části oddělíte a máte vyhráno.

     Obecně všechny ryby nevyžadují dlouhou tepelnou úpravu. Někdy i žádnou. Při přípravě sushi, carpaccia či tataráku z lososa se používá téměř vždy čerstvý. Samotný losos nemá nijak zvlášť výraznou chuť, hodí se tedy k němu například citronová a limetková šťáva, zázvor, česnek, bílé víno, bylinky a další chuťově výrazné ingredience.

     Uzený losos vyhrává zejména v salátech. Salát s lososem a parmazánem je toho středomořským důkazem. Nebojte se jeho uzenou podobou obohatit ani pórkovou polévku, která získá překvapivou chuť.

    Pokud se jej rozhodnete tepelně upravit, vyhrává pečení, grilování a také smažení. Pečený losos na medu se semínky je ideální volbou. Rovněž chuťové buňky potěší i pečený losos s jogurtem. V případě, že se jej rozhodnete grilovat či opékat, doporučujeme vám recept na lososa na limetkovém másle či grilovaného lososa s kaší. Jste-li zároveň milovníky těstovin, budete mít radost dvojnásob. Těstoviny a losos k sobě nerozdílně patří, dokazuje to například recept na penne s lososem a smetanou. Pokud raději vyhledáváte jiné přílohy, vyzkoušejte lososa na salátu z nových brambor a ředkviček.

Máte uvařeno. Čím to zapít? K lososu doporučujeme převážně suché bílé víno, případně víno růžové. Samozřejmě jen pro dospělé.