Proteinholik

Garth Davis, M.D., spolu s Howardem Jacobsonem, Ph.D.,  Nakladatelství ANAG 2018  -  www.anag.cz

 

Proteinholik

Garth Davis, M.D., spolu s Howardem Jacobsonem, Ph.D., Nakladatelství ANAG 2018 - www.anag.cz

      Jmenuji se Garth Davis a byl jsem proteinholik. Mnoho let jsem se řídil tím, co jsem se naučil ve své lékařské profesi, od mých kolegů a z médií - že každé jídlo a každá svačinka musí obsahovat velké množství mých milovaných proteinů. Kdykoli to bylo možné, lil jsem do sebe proteinové nápoje a prakticky denně jsem se zakusoval do velkých, šťavnatých steaků. Proteiny byly mou drogou, a co hůř, cpal jsem se jimi na předpis. Dokonce jsem je nutil i svým pacientům a sebe jsem jim dával za příklad.
     Jsem šťastný, že dnes mohu říct, že jsem svoji posedlost proteiny překonal. Tato kniha je detailním popisem mé cesty k uzdravení. Až na ni vstoupíte a budete číst tyto stránky, budete si myslet, že protein v podstatě nesnáším. Jak může někdo skutečně nesnášet makroživinu? Ano, proteiny samozřemě potřebujeme, víc mne však znepokojuje fakt, že o jídle již nehovoříme jako o jídle. Jsme posedlí rozčleňováním potravin na jednotlivé složky, a když tak činíme, vytváříme si nezdravou posedlost jednou makroživinou. Znepokojuje mne skutečnost, že se protein stal skutečnou rockovou hvězdou mezi živinami - v našich jídelníčcích je všudypřítomný a reklamou je vychvalovaný jako nikdy dřív. Patrně se proteinů nemůžeme nabažit a tato skutečnost nás svádí na velmi nebezpečnou cestu. Ve skutečnosti je věta "Jezte více proteinů!" tím nejhorším doporučením, jaké mohou "odborníci" veřenosti dát.

Protein není odpověď - ve skutečnosti je protein problém. Dr. Garth Davis v knize Proteinholik vyvrací mýty, které neustále slýcháváme od svých lékařů, expertů na hubnutí, i z médií a uvádí je na pravou míru:
  • Při snižování hmotnosti protein NEHRAJE hlavní roli - vlastně je jedním z klíčových faktorů, které stojí za epidemií obezity.
  • Živočišný protein NENÍ nejzdravější potravinou, kterou máme k dispozici - je úzce spjat s diabetem, hypertenzí, onemocněním srdce, Alzheimerovou chorobou a rakovinou.
  • Sacharidy NEJSOU naším nepřítelem - jsou zdrojem energie a představují základní potravinu v jídelníčku nejdéle žijících lidí na světě.

     Závěry Dr. Davise jsou podloženy četnými vědeckými studiemi, které byly řadu let prováděny v mnoha zemích: maso - nikoli sacharidy, dokonce ani čistý cukr - vyvolává v těle zánět, což je vlastně reakce imunitního systému. Když přejde do chronické podoby, je příčinou doslova všech chronických nemocí, včetně onemocnění srdce a diabetu. Konzumace živočišného proteinu má také spojitost s nárůstem hmotnosti a dokonce souvisí i s únavou a otupělostí.

      Dr. Davis tato zjištění dokázal převést do podoby nekomplikovaného řešení založeného na rostlinném základě, v němž kombinuje vědecké poznatky o našem těle, důkazy o nejzdravějších kulturách z celého světa a zasvěcené informace o nepravdivých údajích o zdraví, které se objevují v médiích. Začít s novým způsobem stravování vám usnadní jídelníček složený z celých čerstvých plodů, ovoce a zeleniny, ořechů, semínek, fazolí a obilovin. Naučíte se rozumět vědeckým debatám ohledně účinků konzumace živočišných proteinů a nakonec se také dozvíte, jak interpretovat závěry nekonečných rozporuplných studií a matoucí titulky v novinách. Získáte jistotu při rozhodování ve výběru zdravých potravin a budete se cítit svobodně a nezávisle, protože budete schopni vyvozovat své vlastní závěry.

Zajímavá a doporučená videa z produkce NET-TV Mozaika EU: