Pošírovaná - ztracená - zastřená vejce


       Pošírování ve vodě (z franc. "poche" - kapsa)  je ultrašetrná metoda pro přípravu lehkých jídel, kdy připravované suroviny nevkládáte do vroucí vody, ale do vody o teplotě o pár stupňů nižší. Poznáte ji tak, že k vodní hladině jen sem tam vyběhne bublinka. Jinými slovy, je to způsob úpravy masa, ryb, ovoce, zeleniny, či vejce při teplotě mezi 75 a 95 °C. Teplota tekutiny nesmí přesáhnout 95 °C, voda se tedy nesmí vařit. Tekutinou bývá nejčastěji různými ingrediencemi ochucená voda nebo různé nálevy, zeleninové vývary, dokonce i bílé a červené víno.

      Výhodou pošírování je, že se potravina (například křehké maso bílých ryb) nerozpadne, maso nezůstane suché, vejce bude kompaktní.

      Nálev z pošírovaní se mnohokrát podává jako řidší omáčka s pošírovaným jídlem v hlubokém talíři nebo se odkládá na později, kdy se z něj připraví různé delikátní omáčky a polévky. Nálev z italského "bollito misto" (směs vařeného masa) a francouzského "pot-au-feu" (vařené hovězí) se dokonce podává jako první chod - polévka nebo vývar.

      U pošírovaného vejce nám jde především o to, aby vejce zůstalo kompaktní, ale s polotekutým žloutkem. Velmi pomůže, když do horké vody přidáme lžíci octa - stačí běžný vinný, já mám rád jemnější kokosový, který kupuji na :  www.asiafood.cz

      Vejce je třeba vlít do kroužící vody (zamícháme předtím vařečkou) co nejšetrněji, z malé výšky, aby se co nejméně rozptýlilo po hrnci. Je dobré si ho nejprve rozklepnout do misky, nebo hrnku (sklenice) a z té jej pak teprve nalít do vody.  Ve vodě ho necháme cca 3 minuty a vyndáme ho, jinak by se žloutek uvařil celý, jako vejce natvrdo.

      Základní verzí snídaně s pošírovaným vejcem je vejce na toustu - toust opečete na trošce másla na pánvi, nebo lehce potřený máslem v toustovači - položíte na něj zastřené vejce, přisolíte, opepříte, ozdobíte bylinkou - a je hotovo.


Vejce "Benedikt" 

(pošírované vejce na opečené housce a slanině s holandskou omáčkou)



Různé ukázky mých dalších autorských videoreceptů z mého You Tube kanálu : 

https://goo.gl/4mSSui