Polévky teplé i studené

"Polévka je grunt, ostatní je špunt", říkávala moje prababička na vesnici. Mám polévky rád, rád je vařím i jím. Masité z kuřete, slepice, kachny, z hovězího, z králíka, zeleninové, luštěninové, vločkové, nudlové, čiré vývary i zahuštěné krémy, české, francouzské, thajské a další ... podávané na talířích, v miskách i v bochníku chleba ... horké v zimě, ovocné studené v létě. Prostě - na dobré polévky nedám dopustit!


Jarní zeleninová polévka v chlebu



Dříve, než se pustíte do vaření polévek, si zapamatujte nepřekročitelné pravidlo pro jíšku Achille Gregora : "Nikdy nepražit jíšku tak dlouho, až ztmavne - to už je omastek přepálený, jíška zhořkla a je nepoživatelná. V zásadě připravujeme tři druhy jíšky podle stupně zabarvení : jíšku světle žlutou do zeleninových polévek, jíšku žlutou do luštěninových polévek a jíšku načervenalou do kořeněných polévek.

                                                      Achille Gregor - Muž v zástěře - Avicenum 1998

Thajská kuřecí polévka

Polévka z opražených ovesných vloček