Pěstování, výroba vlastních potravin


     Při problémech, krizích a situacích, které mohou trvat delší dobu, nebo se mohou postupně zhoršovat (hospodářská krice, eskalace násilí a ztráta bezpečnosti na veřejnosti, kolaps státu a obchodu, prudký růst cen potravin a neostatek potravin obecně ... ) už není východiskem hromadit doma zásoby trvanlivých potravin, konzerv a pod ... na roky dopředu, ale učit se potraviny pěstovat a vyrábět doma, nebo sbírat v přírodě (pokud není chemicky, bakteriologicky či radioaktivně zamořená). Nenechte se odradit ani tím, že žijete v městském bytě - třeba nebudete úpně soběstační, ale rozhodně si pomůžete využitím každého kousku místa, pokojů, oken, či balkónů na pěstování zeleniny - například. Udělat se toho v nouzi dá tolik, že by to každého překvapilo.

      Připravenost je o tom, že už si tak můžete počínat teď, i když máte na každém roku plné obchody potravin - proč? Protože potraviny z obchodu jsou plné chemie a v podstatě nevíte, co kupujete a zda to, co kupujete, je vůbec k jídlu (nebo to jen tak navenek vypadá), kdežto vše, co si vypěstujete doma, bude chemicky čisté, zdravé - a budete vědět, co vkládáte do úst. Když si z vypěstovaných balkonových rajčat uděláte domácí kečup na celý rok, víte, z čeho je a že do něj nedáváte shnilé jablka, plesnivou cibuli - což je většina hmoty v kupovaných kačupech ....  No a za druhé, proč si pěstovat a dělat doma své vlastní jídlo - je to zábava :-)

Zajímavá a doporučená videa z produkce NET-TV Mozaika EU: