PANKO strouhanka


      "PANKO" je japonská strouhanka, která je rozšířená především v asijské kuchyni. Od klasické se liší tím, že je světlejší, její textura hrubší a připomíná drobné vločky.

  • Na rozdíl od tradiční strouhanky, která se připravuje drcením starých rohlíků, se strouhanka panko vyrábí výhradně z čerstvého bílého pečiva bez tmavších okrajů.
  • Střídka bílého chleba se namele, nastrouhá na hrubém struhadle nebo rozdrobí na menší kousíčky a teprve poté se nechá doschnout.
  • Během smažení nenasákne tolik oleje a jídla nejsou příliš těžká.
  • Označení panko vzniklo spojením španělského "pan" (chléb) a japonské přípony "-ko" (mouka).

     Nejznámější způsob, jak PANKO strouhanku použít, kromě přípravy tradičního japonského řízku tonkatsu, je při obalování řízků, zeleniny, hub, ryb, ale i sýrů. Vločky z bílého pečiva, na rozdíl od naší jemné strouhanky, vytvoří po usmažení křupavou a lehkou krustu, která nejen že krásně vypadá, ale i výborně chutná. V PANKO strouhance můžete obalit také karbanátky, masové kuličky nebo krokety.

       Nezapomeňte, že pro správné smažení musí být tuk dobře rozpálený, jen tak se rychle vytvoří krusta, která nepustí mastnotu dovnitř.

      PANKO můžete dochutit strouhaným parmazánem a italskými bylinkami. Další možností je vytvořit směs se sušeným česnekem nebo jiným pikantním kořením. Hodí se i jako posypka zeleninových salátů, která zároveň i zasytí.

     Protože se PANKO připravuje ze sušeného bílého chleba, dovede dobře nasáknout tekutiny. Uplatní se proto i jako rychlý pomocník při zahuštění polévek a omáček. Tato instantní forma má výhodu v tom, že pokrm po zahuštění nemusíte dále vařit, protože obsažená mouka už je tepelně upravená. PANKO navíc jídlu dodá zajímavou texturu a konzistenci.

       Někteří kuchaři používají PANKO i jako pojivo nejen místo klasické mouky ale i vajec - do karbanátků, zeleninových placek nebo játrových knedlíčků.

Domácí výroba :

  1. Z toustového chleba nebo bílé veky okrájejte tmavé kůrky.
  2. Světlý střed pečiva rozdrolte v ruce, namelte nebo nastrouhejte na hrubším struhadle.
  3. Drobky rozložte v tenké vrstvě na plech vyložený pečícím papírem. Vložte je do trouby předehřáté na 150 °C přibližně na 5 minut do úplného uschnutí. Během té doby strouhanku několikrát promíchejte a hlídejte, aby zůstala stále světlá.
  4. Usušené vločky nechte úplně vychladnout a poté přesypejte do uzavíratelné nádoby.


Další informace budu na tuto stránku postupně doplňovat ....


Pro inspiraci - autorské videorecepty s asijskými ingrediencemi z  www.asiafood.cz