Nové koření (jamaican pepper, all spice)

sušené plody pimentovníku pravého/lékařského (Pimenta dioica, syn. P. officinalis)


     Pochází z Jamajky. Jeho chuť je ostrá a palčivá, připomíná hřebíček, skořici i pepř. V některých oblastech se proto nazývá jamajský pepř nebo hřebíčkový pepř.

     První zprávy o novém koření přinesl Kryštof Kolumbus, jehož lékař, dr. Chanca, pimentovník objevil. Většího rozšíření v Evropě se ale toto koření dočkalo až koncem 17. století. Nové koření bylo v Československu ve 20. letech předmětem přepychové daně.

     Bobule pimentovníku, zvané nové koření, má peprnou a mírně nasládlou chuť. V kuchyni se využívá k nakládání vepřového, hovězího nebo rybího masa. Hodí se do různých druhů marinád, omáček a polévek. Svou chutí dává vyniknout svařenému vínu nebo domácím likérům. V mletém stavu se přidává do sladkého pečiva, cukroví nebo pudinků. Mleté nové koření dodá také výtečnou chuť šlehačce na kávě.

     Pimentovník lékařský (pimenta dioica) je stále zelený strom, který pochází ze Střední Ameriky. Dorůstá do výšky sedmi až dvanácti metrů a dožívá se stáří až sta let. Jeho plodem jsou bobule, které se tvoří z malých bílých květů a sklízejí se ještě před uzráním. Sušené plody jsou pak "staré známé" nové koření. První květ se na něm objeví až po pátém roce života a Pimentovník nikdy neusychá. Plodí dvacet let. Dorůstá výšky i dvanácti metrů a sám se dožívá více, než stovky. Jeho kvítky tak trochu připomínají květ našeho černého bezu.  Květy jsou samčí a samičí; samičí květy jsou plodné a rozvíjejí se v hvězdokupy hnědožlutých, pikantních bobulí s jedním nebo dvěma semeny. Nezralé bobule jsou zelené a sklízejí se v této fázi, kdy je chuť v nejlepším stavu. Po zralosti se plody zbarví fialově. Plody jsou zdrojem silic, tříslovin, olejů, vápníku, hořčíku, draslíku, fosforu, vitaminů A, C, niacinu, riboflavinu a thiaminu.

     Nové koření má výrazné antibakteriální, antivirové a antimykotické působení. Je rovněž účinné i proti parazitům. Pomáhá při nachlazení, kašli, rýmě, infekcích močových cest, zánětech. Dále zvyšuje chuť k jídlu, podporuje trávení, zmírňuje nadýmání i žaludeční nevolnosti a křeče. Zlepšuje krevní oběh, zvyšuje krevní tlak, zmírňuje bolesti kloubů a svalů (má mírný analgetický účinek). Ze semen se lisuje i kvalitní olej, který se používá zejména v aromaterapii.

      Jedna z aktivních složek, eugenol, se používá pro své lokální anestetické a antiseptické vlastnosti a je součástí mnohých dentálních výrobků. Zubní lékaři užívají eugenol jako lokální anestetikum a antiseptikum pro zuby a dásně.

     Rozdrcené bobule z nového koření se používají jako topická aplikace k léčbě modřin a pro zklidnění bolestivých kloubů a svalů. Obsahují třísloviny, které mají mírný anestetický účinek. Prodávají se taktéž ve formě doplňků stravy jako kapsle nebo tablety.


Užití při léčitelství:

       Při bolestech v krku nebo také při potížích s nepříjemným zápachem z úst stačí jen bobulky rozkousat a držet v puse, ale to není úplně ono. Mnohem lepší je vzít si lžičku plodů, rozdrtit je v hmoždíři, přesypat do skleničky a zalít vařící vodou. Necháme vylouhovat, přecedíme a máme pak tekutinu, kterou lze používat na všechny výše zmíněné problémy. Čili při nechutenství může pomoci lžíce nápoje před jídlem, podobně postupujeme při potížích s trávením a při kašli, nachlazení a chřipkách zase celou sklenici plnou teplého léčiva vykloktáme. Zevní použití asi není nutno vysvětlovat, jen pro jistotu si nejdřív ozkoušejme, jestli naše pleť není na některé látky obsažené v novém koření alergická - naneseme trochu tekutiny na citlivější kůži, např. v podpaždí či za uchem a pozorujeme reakci (nežádoucí je zarudnutí nebo svědění). Pozor: v těhotenství a během kojení by si budoucí či mladé maminky měly dávat na nové koření pozor a rozhodně to s ním nepřehánět.

Čaj z nového koření při nachlazení, infekcích a zánětech

  • Potřebujeme: 4 nadrcené kuličky nového koření, špetku skořice, 2 tlučené hřebíčky (koření), 2 dl vroucí vody
  • Postup: Kuličky a další koření přelijeme vroucí vodou a vše necháme 10 minut louhovat. Poté přecedíme a popíjíme po douškách. Čaj popíjíme 2× denně po dobu týdne.

Čaj na podporu trávení a proti nadýmání

  • Potřebujeme: 2 tlučené kuličky nového koření, 1 lžičku drceného kmínu, 1 lžičku drcených fenyklových semen, 1 lžičku drcených anýzových semen, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Léčivky smícháme dohromady, přelijeme je vroucí vodou a vše necháme 15 minut louhovat. Po uplynutí této doby přecedíme a při potížích popíjíme během dne po douškách.

Čaj na bolavé klouby (vhodný při revmatismu, dně)

  • Potřebujeme: 4 nadrcené kuličky nového koření, 2 nadrcené bobkové listy (vavřín), 1 tlučený badyán, 4 tlučené hřebíčky (koření), na špičku kulatého nože skořice, 3 dl vroucí vody
  • Postup: Sypké přísady smícháme dohromady a přelijeme vroucí vodou. Vše necháme 10 minut odpočívat, pak přecedíme a můžeme popíjet. Čaj popíjíme 2× denně po dobu 20 dní.

Koupel z nového koření na bolavé klouby

  • Potřebujeme: 2 hrsti drcených kuliček nového koření, 3 litry vody
  • Postup: Kuličky zalijeme 3 litry vody a vše vaříme 20 minut, poté ještě necháme hodinu odpočívat. Po uplynutí této doby přecedíme a vlijeme do teplé vanové koupele. Tuto koupel si dopřáváme 2× týdně 15 minut.

Masážní tinktura z nového koření (na bolavé klouby, svaly)

  • Potřebujeme: 1 lžíci drcených kuliček nového koření, 3 dl 60% lihu či ovocné pálenky
  • Postup: Kuličky zalijeme lihem, dobře uzavřeme a necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby přecedíme, hotové mazání můžeme aplikovat na bolavé klouby, revmatismus, dnu či namožené svaly.

Pleťové tonikum z nového koření pomáhá při akné

  • Potřebujeme: 1 lžíci drcených kuliček nového koření, 2 dl 60% lihu
  • Postup: Kuličky zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme. Takto získáme koncentrát, který musíme následovně naředit. Na 2 dl destilované vody dáváme 1 polévkovou lžíci základní tinktury. Toto tonikum nanášíme na očištěnou pokožku ráno a večer a necháme vpít, neoplachujeme.

Vlasový aktivátor z nového koření podporuje růst vlasů

  • Potřebujeme 2 lžíce drcených kuliček nového koření, 3 dl 60% lihu, 2 dl destilované vody
  • Postup: Koření zalijeme lihem a vše necháme 14 dní na teplém místě louhovat. Nesmíme zapomenout denně protřepávat. Po uplynutí této doby dobře přecedíme, přidáme destilovanou vodu, nalijeme do skleněné lahve a dobře uzavřeme. Tonikem si po každém mytí namasírujeme vlasovou pokožku, již neoplachujeme.

Využití v kuchyni :

     Nové koření se používá stejnou měrou celé i mleté. Celé kuličky nového koření se nejčastěji přidávají do masových vývarů, omáček i polévek. Lehce podrcené kuličky se přidávají do marinád na kuřecí a vepřové maso, nebo do základů na guláš. Často se přidává i při rýže, spolu hřebíčkem a bokovým listem. Smícháním nového koření s černým, bílým a zeleným pepřem získáme krásně aromatickou a pikantní směs do mlýnku na koření. Aromatické kuličky se přidávají i do vonných směsí (potpourri).

    Mleté nové koření je častou přísadou do kořenících směsí a to nejen na maso a grilování, ale i do perníku nebo do jablečných koláčů a závinů. Špetka nového koření patří i do rajské omáčky nebo do kečupu.


Dejte pozor na :

     Pimentovník pravý může způsobit závažné alergické reakce u osob s přecitlivělostí. Během těhotenství a během kojení je třeba se vyhnout doplňkům stravy z této rostliny. Je kontraindikován u pacientů s chronickými gastrointestinálními stavy, jako jsou duodenální vředy, refluxní onemocnění, spastická kolitida, divertikulitida, disartikuláty a ulcerózní kolitida.



Doporučená a zajímavá videa z originální produkce NET-TV Mozaika - přihlašte si odběr našeho You Tube kanálu :