Nářezové stroje


     Při koupi nářezového stroje, na kterém krájíme maso, uzeniny, sýry, zeleninu .... se moc nevyplatí šetřit. Většinou vám vyšší kvalita paradoxně přinese úspory, protože skutečně kvalitní stroj vám vydrží v každodenním provozu mnohdy i 20 let.

      Nářezové stroje dělíme na automatické, poloautomatické a ruční. Nářezové stroje se dále dělí dle pohonu na šnekové a řemenové.

      Při výběru nářezového stroje je nejdůležitější zaměřit se na jeho celkovou bezpečnost. V první řadě na kompletní zakrytí nože, jelikož díky této ochraně dochází k minimalizaci úrazů a stroj tak mohou navíc bezpečně obsluhovat i neprofesionálové. Pro krájení masa jsou vhodné hladké řezné kotouče. Pro krájení pečiva pak zubaté řezné kotouče. Na krájení sýrů jsou určené řezné kotouče potažené teflonem, který zabraňuje přilnavosti sýru na řezný kotouč.

      Dalším ze sledovaných aspektů by měla být funkce tzv. nulové pozice nože, pokud není stroj v režimu krájení. Díky této pozici je totiž nůž v plném zákrytu a se strojem lze bezpečně manipulovat.

     Nejprodávanějšími nářezovými stroji jsou gravitační nářezové stroje, kde je uzenina či sýr přitlačována na řezný kotouč pomocí vlastní váhy, což umožňuje obsluze jednodušší práci. Naopak u vertikálních nářezových strojů je třeba vyvinout tlak směrem na řezný kotouč. Díky této konstrukci jsou však plátky nakrájeného pokrmu přesnější. Vertikální nářezové stroje je dobré používat na krájení například španělského jamónu, italského prošuta či chorvatského pršutu.

      Automatické nářezové stroje pak představují v oblasti krájení uzenin a sýrů to nejvýkonnější, co je k dispozici. Na podávací stůl stroje se položí materiál vcelku (celá šiška salámu či blok sýra), nastaví se rychlost krájení, tloušťka plátku a popřípadě také vzor, do kterého má být nakrájený materiál naskládán (komínek, vějíř a podobně) - a to je vše. Pak už se jen stiskne tlačítko pro start a krájení běží samo. Lze také krájet několik kusů materiálu vcelku najednou. Tento způsob krájení se používá zejména při větších množstvích materiálu, které je potřeba nakrájet najednou a také tam, kde se prodává předkrájená uzenina či sýry z chladicích pultů.

      Pokud stroj splňuje základní aspekty bezpečnosti, zaměřte se i na "vychytávky" a doplňkové funkce, které mohou obsluhujícímu personálu ulehčit práci. Jednat se může například o barevné LED indikace režimu, v jakém se stroj momentálně nachází, průhledné držáky, které umožňují neustálý přehled o krájeném zboží, či přidržovače krájeného materiálu.

      Pro stylovou prezentaci v obchodech se hodí manuální nářezové stroje, které vynikají svým designem a přesnými plátky.

      V rámci tématu bezpečnosti nezapomínejte sledovat také to, zda nářezový stroj disponuje některými z bezpečnostních certifikátů. Mezi nejpoužívanější certifikace, které jsou u nás doporučené a na německém trhu jsou povinné, je certifikace GS, která potvrzuje soulad s GS bezpečnostními normami.

      Čistota nože nářezového stroje je jedním ze stěžejních témat v každém gastronomickém provozu, či provozovně s potravinami. Při výběru je tedy důležité zvolit takový typ nářezového stroje, který se bude co nejsnadněji udržovat. Tedy stroj, který je ergonometrický - má zaoblený povrch, díky čemu se v rozích neusazuje nevyčistitelná špína - a zároveň disponuje dostatečným prostorem mezi nožem a tělem, který lze pohodlně vyčistit. Myslete také na to, že stroj musí jít jednoduše demontovat a jeho neelektrické části by mělo být možné mýt v myčce na nádobí. Stejně tak vnější povrch by se měl dát snadno udržovat a brousky odnímat.

       V případě, že jste si vybrali nářezový stroj, který odpovídá vašim představám, tak se ještě před koupí porozhlédněte po servisním místě, které se specializuje právě na vámi vybranou značku. U značkového servisu se totiž vyhnete tmu, že v případě poruchy, nebo i během běžného servisu vám technik do stroje nainstaluje univerzální díly místo dílů originálních, které jednoznačně prodlužují životnost nářezového stroje.

      Stejně důležitá je i odborná instalace a zaškolení obsluhujícího personálu, který bude následně se strojem pracovat, čistit ho, udržovat, brousit a pod ...

"Elektrické kráječe" pro domácnost :

      Nejčastěji se využívají jako domácí kráječ na chleba, ale také na uzeniny, sýry, zmrzlé maso nebo zeleninu. Při výběru elektrického kráječe se zaměřte na technické parametry, které se u jednotlivých typů liší.

  • Příkon - rozpětí se pohybuje v rozmezí 100 až 200W.
  • Cena - cenová relace pro standardní domácí elektrické kráječe se pohybují od 1 000 do 5 000 Kč. Cena se odvíjí od požadovaných funkcí.
  • Materiál - pro domácí provoz je dostačující elektrický kráječ z plastových dílů s kovovým kotoučem. Pokud jste však náročnější, jsou k dispozici celokovové přístroje, které jsou na profesionální úrovni.
  • Maximální tloušťka řezu - elektrické kráječe nabízí řez o velikosti 13-23 mm. Tloušťka řezu závisí na tom, k jakému využití je určen.
  • Bezpečnostní prvky - bezpečnostní ochrana prstů, bezpečnostní spínače, dětský zámek, úložný prostor pro kabel a další.

Doporučená videa naší autorské produkce - přihlašte si odběr našeho You Tube kanálu MOZAIKA TV :