Mochi, sladkosti z Japonska

Mathilda Motte, Nakladatelství ANAG 2018,  www.anag.cz


Mochi, sladkosti z Japonska

Mathilda Motte, Nakladatelství ANAG 2018,  www.anag.cz


       "Vzpomínám si, když jsem se v dubnu roku 2011 přestěhovala do Tokia, tak jsem ve snaze najít místní sladkosti navštívila snad všechny obchody s potravinami v okolí. Kromě dezertů "šúkurimú" nebo "montburan", jak se v Japonsku říká evropskému dezertu Mont Blanc, jsem nenašla nic, co by, byť i jen vzdáleně, připomínalo zákusek. Nejdříve jsem si myslela, že je to dané místem, kde jsme bydleli. Naše čtvrť Roppongi byla proslulá spíše svými karaoke bary a diskotékami, než obchody pro gurmány. Ale když jsem se vypravila do sousední, sofistikovanější a na gastronomii víc zaměřené čtvrtě Akasaka, pohořela jsem úplně stejně. Můj učitel japonštiny, mimochodem výtečný kuchař, mi přispěchal na pomoc a dal mi tip na jeden obchod ve čtvrti Čijoda. Věděla jsem, že jsem daleko od mé vlasti, avšak takový kulturní šok jsem nečekala! Krámek, před nímž jsem stála, se v ničem nepodobal našim pekárnám a cukrárnám s jejich přeplněnými a lákavými výlohami. Výloha byla zatemněná, orámovaná dřevem a nade dveřmi visel pruh černé látky, na kterém bylo jen několik štětcem namalovaných japonských znaků. Skoro jsem se neodvážila vejít dovnitř. Ale když jsem se odhodlala, otevřel se přede mnou zcela nový svět ...."

     Do velké rodiny "Wagaši" - japonského cukroví, nebo celkově "gaši" - cukroví jako takového se řadí různé typy koláčků, cukroví a sladkostí: "jókan" - želé z agaru a fazolí aguki, "mandžú" - koláček připravený na páře, a samozřejmě "mochi". Právě "mochi" a jeho bratranci "nerikiri" je věnovaná tato kuchařka.

     "Mochi" je tradiční japonská sladkost par excellence. A přece, stejně jako "miso", další typický představitel japonské kuchyně, i rýžové koláčky "mochi" pochází původně z Číny a na japonské souostroví pronikly až počátkem 6. století prostřednictvím buddhismu. Nasvědčuje tomu i fakt, že konzumace "mochi" se stále pojí s náboženskými obřady a často se používají jako obětina zejména při oslavách Nového roku. Proto se vám během ledna v ulicích Tokia i v jiných japonských městech běžně naskytne pohled na ceremoniál přípravy "mochi", při němž velcí chlapíci v kimonech zpracovávají rýži pomocí obří dřevěné palice.

      Tradičně se totiž těsto na "mochi" připravuje právě tímto způsobem - kulatozrnná sladká rýže se hněte do té doby, než je z ní jemné hladké těsto. Dnes jsme této obzvláště namáhavé práce ušetřeni díky mouce, vyrobené z kulatozrnné sladké rýže - stačí ji před vařením smíchat s trochou vody a cukru a máte hotovo. Proto je na přípravu rýžový koláček "mochi" jeden z nejjednodušších dezertů, jaké znám. Když jen pomyslím, že na Západě má pořád pověst na výrobu náročné cukrovinky!

      Pod názvem "Mochi" se myslí především "dango", malé rýžové knedlíčky napíchnuté na špejli. Mochi se také někdy připravuje ve tvaru malých měkkých kostiček, kterým se říká "rokumu", obvykle dochucované práškem z kořene kapradí, nebo sójovým práškem "kinako". Pak tady máme "daifuku", japonskou verzi makronky. Na povrchu je vláčné, rozplývá se na jazyku a uvnitř se skrývá krémová náplň. "Daifuku" se steně jako "rokumu" připravuje v mnoha příchutích a variantách. Škála japonských cukrovinek je nesmírně bohatá.

Doporučená a zajímavá videa z originální produkce NET-TV Mozaika - přihlašte si odběr našeho You Tube kanálu :