Maso - recepty s nádechem Asie


Marinované hovězí pěti vůní s jasmínovou rýží

       Hovězí kousky (proužky, kostky, plátky) marinujeme až den v lednici v marinádě ze sójové omáčky, lžíce čínské směsi koření "pěti vůní"  a kokosového octa. Ve WOK pánvi rozpálím směs běžného (řepkový, slunečnicový) oleje a arašídového oleje, ve kterém orestuji dopředu připravenou pokrájenou zeleninu (česnek, jarní cibulku, červenou papriku a čerstvý zázvor) s rozdrcenými sušenými chilli papričkami. To po pár minutách z WOKu vyndám a ve stejném oleji restuji naložené marinované hovězí. Když je hovězí měkké, vrátím zeleninu a zbytek marinády, doplněný o ústřicovou omáčku a zahuštěný bramborovým škrobem, krátce provařím, promíchám a podávám s mezitím uvařenou jasmínovou rýží.


Pečený králík na rýžovém víně, šalotce a houbách Shiitake

        Celý čerstvý králík, sušené houby Shiitake, drůbeží vývar s trochou sójové omáčky, uzený špek, nebo slanina, vepřové sádlo, šalotka, sůl, bílý pepř, mrkev, čínské rýžové víno, bramborový knedlík, nebo rýže.