Mak z Jarnej - Gabriela Čechovičová

https://www.facebook.com/Mak-z-Jarnej-176028195835299/

     Latinské pojmenování máku setého je skutečně výstižné, neboť přídavné jméno "somniferum" znamená uspávající. Také německý výraz "Schlafmohm" a španělský "Adormidera" souvisejí se spánkem, ale další jazyky už uspávající účinek máku nezdůrazňují, ať už je to "mak" (slovensky), "poppy" (anglicky), "papavero" (italsky), "pavot" (francouzsky), "unikot" (finsky), "kerti mák" (maďarsky) ...
     První stopy máku lze najít už v 6. tisíciletí př.n.l. ve Středomoří, kde zřejmě došlo k vyšlechtění máku z divoce rostoucí odrůdy. Starý Egypt a Řecko dobře znaly jeho opojné a zklidňující účinky. Mnohem později, někdy v 9. století, zavála historie mák do Číny, kde se stal populární zejména jako zdroj opia.
      Na našem území byl mák známý od 9. století, ale ve velkém se začal pěstovat až začátkem 19. století, a to především jako olejnina. V časech Rakousko-Uherska se mák pěstoval nejvíce ve Středních Čechách okolo Prahy a v okolí Tábora a Čáslavi, na Slovensku zejména v okolí Nitry a Bratislavy.
      Československo patřilo až do druhé světové války k největším vývozcům máku a v Čechách i na Slovensku byla vyšlechtěla řada významných odrůd. Pokud jde o legální produkci, patří Česká republika i dnes k nejvýznamnějším pěstitelským zemím.
MODRÝ MÁK může mít podle odrůdy celou škálu odstínů od světle až tmavě modrou. Ke známým odrůdám patří například "Major", "Bergam", "Gerlach", "opál", nebo "Maraton". Maková semínka mají mírně nahořklou chuť.
ŠEDÝ MÁK pochází z Rakouska. Až na sytost barvy je velmi podobný modrému, chuťově je ale jemnější a sladší. Typické pro něj je, že se zralá semínka vysypávají malými otvory pod korunkou makovičky. Květy mají cyklámenově červenou barvu.
HNĚDÝ MÁK se do sousedních zemí rozšířil z Čech. Chutí připomíná slunečnicová semínka. Podobně jako u modrých odrůd jsou i květy hnědého máku bílé s fialovým lemováním.
BÍLÝ MÁK je barevně i chťově nejosobitější. Bílá odrůda "Albín" zaujme máslovým zbarvením semínek a jemnou oříškovou příchutí. Květy mají narůžovělou barvu.
     Na máku si nejen pochutnáte, ale jeho konzumace vám také prospěje i po zdravotní stránce. Zásaditá maková semínka z potravinářských odrůd jsou bohatá na látky, které lidské tělo potřebuje : na vitamíny B1 a B3 (tedy niacin a tiamin), vitamíny E a C, kyselinu listovou  a pantotenovou, vlákninu, bílkoviny i sacharidy. Z minerálních látek je v máku nejvýznamněji zastoupený vápník, kterého mák obsahuje ze všech potravin nejvíc. Kromě vápníku pak je v máku i draslík, hořčík, měď, železo, mangan, sodík, fosfor a zinek. Makový olej obsahuje vysoký podíl zdraví prospěšných polynenasycených mastných kyselin, zejména esenciální kyselinu linolovou (67 - 72 %) a alfalinolenovou (3 - 5 %).

     Paní Gabriela Čechovičová z Jarnej (Slovensko) je nejen odbornicí na pěstování máku a na přípravu nejrůznějších nakových jídel, závinů a dobrot, autorkou "makové kuchařky" - ale i pokračovatelkou rodinných tradic v pěstování a sklízení máku tradičními způsoby a ve výrobě makového oleje, makové mouky, mléka, čokolády a pod ... Vše toto jsme v redakci ochutnali, upekli makový chléb a vyzkoušeli různé recepty z máku, makového oleje, ochutnali domácí makové záviny, čokoládu .... a můžeme se za vynikající kvalitu i chuť naprosto zaručit!

OLEJ Z MÁKU :  Podle toho, zda se lisují modrá, nebo bílá maková zrnka (za studena), má makový olej paní Čechovičové pomerančově, nebo světle žlutou barvu. Makový olej je bohatý na Omega-6 mastné kyseliny a vápník.
MOUKA Z MÁKU :  Zbytkovým produktem při lisování oleje jsou výlisky. Vylisovaná sušina se mele na modrou nebo bílou makovou moku, která neobsahuje lepek a je tedy vhodná i pro osoby s celiakalií. Podobně jako vlastní mák obsahuje i mouka hodně bílkovin, vitamínů i minerálních látek, ale oproti zrníčkům jen velmi malé procento tuku. Do těsta ji můžete přidávat současně s jiným druhem mouky, nebo s mletým mákem.
MLÉKO Z MÁKU : Makové mléko podle Gabriely - mletý mák zalijte horkou vodou (na 100g máku asi 800 ml vody) a nechte při pokojové teplotě louhovat několik hodin, případně přes noc. Občas můžete směs zamíchat. Pak ji důkladně rozmixujte a bílou tekutinu přeceďte přes plátno.

o pěstitelce máku Gabriele Čechovičové :

      Mák jí voněl už jako malé, kdy ji maminka učila rozeznávat, kterou rostlinku vytrhnout a kterou na poli nechat, aby z ní za pár týdnů vyrostl křehký květ a o něco později na ní dozrála šustící tobolka plná drobných makových semínek. Její rodiče byli odjakživa sedláci a i když jim v padesátých letech půdu sebrali, na léta před restitucí jim zůstal aspoň půlhektarový pozemek. Tehdy Gabriela ještě netušila, že se jí o půlstoletí později podaří vrátit máku na Slovensku jeho téměř již zašlou čest a slávu.

      Dnes by maková pole o rozloze více než třicet hektarů už nešlo obdělávat jen s koňmi - kombajn sice na makoviště nepustí, aby se makovice nepoškodily a nezhoršila se chuť semínek ale bez aspoň traktoru už by si to v Jarnej nemohli představit.

      Gabriela dodnes tvrdí, že přejíst se máku není možné. Když se matka ptala, co by si dali, ona i její bratr křičeli jeden přes druhého : "Makové!!!" A tak se i třikrát do týdne zadělávalo na makovník, ale nejvíc se děti drali o její škubánky a perky. Oboje připravila současně, naskládala do velkého a vysokého pekáče a posypala mákem a cukrem, až se pod vrstvou posypu ztrácely. Možná to druhý den lezlo dětem ven i ušima, ale pekáč vždy vylízaly do posledního zrnka.

Jiná zajímavá a doporučená videa z produkce NET-TV Mozaika EU :