Luštěniny


      Luštěniny jsou základem mnoha jídel po celém světě, ať už ve formě teplých hlavních pokrmů, polévek, či například pomazánek. Nacházejí si své místo v našich jídelníčcích už od starověku.

     Luštěniny jsou výživné, jsou to v podstatě semena plná života a většinu z nich lze i nechat dobře naklíčit a konzumovat tak. Jsou bohatým zdrojem komplexních uhlohydrátů a proteinů, obsahují mnoho potřebné vlákniny, mnoho antioxidantů. Neobsahují vůbec tuk a jsou přirozeně bezlepkové.

       Konzumujeme luštěniny syrové (mladý hrášek, klíčky fazolí mungo, zeleného hrachu ...), sušené a konzervované. Pokud vaříte pro větší rodinu, či skupinu, jsou luštěniny i poměrně finančně nenáročné a dostanete tak "za málo peněz hodně muziky".

      Konzervované luštěniny jsou dobré když spěcháme, nebo nemáme možnost dlouhého vaření, se sušenými zase máte možnost volit nejrůznější varianty pokrmu a kombinací.