Luštěniny

Georgina Fuggleová,  Nakladatelství METAFORA  2017     www.metafora.cz


Luštěniny

Georgina Fuggleová, Nakladatelství METAFORA 2017 www.metafora.cz


     Luštěniny jsou základem jídel, jež denně vaří celé generace a často se objevují i v oblíbených rodinných receptech, jako jsou chilli con carne, fazolové pomazánky, či domácí luštěninové polévky. A zcela nedávno se začaly tyto superpotraviny probojovávat i na další (méně obvyklá) místa v našem jídelníčku - do koláčů, chlebů a mouky. V této knize najdete recepty, které zahrnují celé spektrum možností, od tradičních po experimentální.
     Luštěniny jsou vzrušující. Když nahlédnete do "oddělení luštěnin" - a je úplně jedno, navštívíte-li prašný trh v Majsúru, nebo uměle osvětlený supermarket v Manchesteru, bohatství barev vás prostě ohromí! Barva je pro ingredienci úžasný bonus, protože při jídle zapojujeme kromě chuti i čich, zrak a hmatem rozeznáváme texturu. Krásná barevná různorodost luštěnin lahodí nejen oku, ale i chuťovým buňkám. Bylo proto nasnadě rozdělit tuto knihu do kapitol podle barev. Vychutnejte si je. Zarazilo mne, kolik kuchařů sice zná "bílou fazoli", ale už jen nejistě tápe v názvech jejich variací. Proto doufám, že rozdělení podle barev vám orientaci v té přemíře luštěnin usnadní. Bílé, černé, zelené, žluté, červené a hnědé zahrnují všechny možnosti a stanou se vaší barevnou paletou.  Každý druh má svou historii, například fazole haricot známe jako klasické bílé fazole po bretaňsku, ale stejně tak dobře chutnají i s dušeným jehněčím. Novou oblibu získaly máslové francouzské fazole flageolet, které se sbírají ještě, než plně dozrají a pak se suší ve stínu, aby si zachovaly svůj charakteristický zelený lesk - když je vmícháte do salátu, nebo rozmixujete s česnekem, citronem a ricottou do jednoduché salátové zálivky, je jejich barva přímo omračující.
       Luštěniny Vás potěší. Nestydím se přiznat, že dávám přednost konzervovaným luštěninám, proto je hojně najdete i v následujících receptech. Vyhovují mému životnímu stylu, tedy i tomu, že nezřídka potřebuji rychle uvařit rodině, která volá po jídle.
     Luštěniny jsou výživné. Každá je ve své podstatě semínko a každé semínko je malým nadupaným balíčkem, natolik výkonným, že z něj vyraší a vyroste celá rostlina. Není proto divu, že jsou bohatým zdrojem komplexních uhlohydrátů a proteinů.  A aby toho nebylo málo, luštěniny obsahují vlákninu (v množství mnohem větším, než jaké má hnědá rýže), kyselinu listovou - folát (výrazně více, než kapusta) a jsou přímo nacpané antioxidanty. Luštěniny mají ještě dvě veliká plus - jsou stoprocentně bezlepkové a neobsahují tuk.
...........................
        Kuchařka plná snadných a lákavých receptů s čočkou, cizrnou, fazolemi, hráškem a dalšími, méně obvyklými druhy luštěnin.

Doporučená a zajímavá videa z originální produkce NET-TV Mozaika - přihlašte si odběr našeho You Tube kanálu :