Litinové nádobí


       Litinové nádobí skvěle vede teplo, což je při vaření a smažení velmi důležité, protože pak při vaření teplo z nádoby rovnoměrně a intenzivně sálá. To má za následek, že i při kratším restování prohřejete potraviny (maso, zeleninu ...) více do hloubky.

     Litinu můžete jej používat jak na elektrickém, či indukčním vařiči, tak na plynu, v troubě i na otevřeném ohni.

      Litinová pánev patří k solidním kouskům nádobí. Rozhodně něco váží, a aby taky ne, vyrábí se tradičním odléváním litiny do formy. Není přitom výmyslem novodobých výrobců nádobí. Litina je léty prověřený, osvědčený materiál, na kterém vařily naše prabáby. Poslední dobou zažívá renesanci, moderní hospodyňky se ní pomalu vrací. Litina je materiál velmi odolný, můžete proto bez obav používat i kovové naběračky, škrabky, pinzety a pod ... a nepoškrábete povrchovou vrstvu, protože žádnou speciální nemá. Litina je ale zároveň i těžká a docela křehká, nemá ráda pády z výšek, údery a pod .... Stejně tak nemá ráda, když dáte studenou nádobu na již rozpálenou plotnu, či vařič. Pomalu ohřívejte, nakonec snese i velmi vysoké teploty.

       Litinové nádobí je oceňováno pro své vlastnosti jako jedno z nekvalitnějších a vydrží vám při správném zachazení i na více generací.

      Klasická litinová pánev je snem všech milovníků dobrého vaření. Používají ji profesionální kuchaři, kteří tvrdí, že pokrmy připravené v litinové pánvi mají jedinečnou, nezaměnitelnou chuť.

       Pokud se budeme bavit více o litinové pánvi WOK, tak ve WOKU se především prudce smaží - restuje. Proto WOK nepotřebuje poklici - i když se často s poklicí prodává. Upřímně, na vaření ve vodě si raději kupte normální hrnec a WOK nechte žít na oleji - pak budete kamarádi.

      V Asii jsou WOK pánve s kulatým dnem a vaří se na otevřeném ohni, nebo na plynových hořácích. V západním světě koupíte i WOK pánve s plochým dnem pro vaření na indukci, nebo elektrickém sporáku.

      Kyž si jdete koupit WOK, kupte si vždy co největší, s průměrem 30 a více cm. Z těch malých vám budou potraviny a rozpálený olej při míchání létat ven.

      Zpět k litině. Litina při pohledu působí spolehlivě, rustikálně, domácky, takže určitě neuděláte chybu když přinesete jídlo v litinové nádobě až na stůl a tam servírujete - například při oslavě, na chatě a pod .... Pozor jen na horkou nádobu, nespalte se o ní a vždy ji stavte na nějakou odolnou podložku.

      Přírodní litina je pórovitý a drsný materiál, který je potřeba před použitím vypéct olejem, aby získal přirozenou nepřilnavost. Přesto je právě možnost decentně připálit povrch masa nebo zeleniny jedním z hlavních důvodů, proč jsou steaky nebo grilovaná zelenina z litiny právě ty nejlepší. Povrch litiny totiž spálením nelze zničit, takže litinové pánve nebo i hrnce lépe snášejí vysoké teploty a prudkou přípravu syrového masa.

       Smaltovaná litina je o hodně praktičtější na údržbu a skladování, ale přijdete o ten autentický pocit pečení a smažení na holém kovu, který je podobný třeba pečení na litinových plátech na peci, nebo na grilu.


Před prvním použitím :

  1. Litinové nádobí před prvním použitím pečlivě omyjte v čisté, horké vodě. Nepoužívejte saponáty, ani drátěnku. Nejlepší je například jemná houbička. Omyté nádobí okamžitě dobře vysušte.
  2. Do nádoby nalijte trochu rostlinného oleje (nebo rozmažte po vnitřním povrchu čistý rostlinný tuk), zahřejte (do první známky dosažení "kouřového bodu - olej začne kouřit), vyřič vypněte a nádobu nechte vychladnout. Na povrchu vznikne přirozená ochranná vrstva s nepřilnavými vlastnostmi, které se říká patina (anglicky seasoning). Nepoužívejte olivový olej, či jiné tuky s nízkým "kouřovým bodem".
  3. Vychladlý tuk slijte a vyhoďte, nádobu vytřete papírovou utěrkou, pak ještě znovu lehce potřete olejem, ču tukem a nechte vnitřní povrch již provždy mírně mastný.

Jak pracovat s litinovými pánvemi WOK (koupíte nejlépe v e-shopu : www.asiafood.cz) :

       Na WOK pánvi je dobré to, že se v ní jídlo připravuje rychle a udrží si tak to nejlepší hezky v sobě. Nevýhodou je to, že i kuchař musí pracovat rychle a nenechat jídlo ve WOKU moc dlouho, jinak bude tak maximálně na vyhození (jídlo i kuchař) .... 

       WOK pánev používáme na to, čemu obvykle říkáme "fritování", nebo v angličtině "stir-fry" ( něco jako "míchej a smaž" ). Výhodou je, že vám stačí málo oleje - používejte ale takové, které mají vysoký "kouřový bod" (teplota, při které se olej či tuk začne přepalovat a kouřit) - v našich podmínkách nejlépe řepkový, nebo arašídový - arašídový olej v dobré kvalitě zkoupíte na e-shopu :  www.asiafood.cz Díky tomu jsou jídla z WOKU zdravější, neplavou tolik v oleji.

Základní postup :

  1. Rozpalte WOK na co nejvyšší teplotu, aby se to, co do něj dáte, ihned povrchově zatáhlo a nepustilo šťávu.
  2. Suroviny si předem pokrájejte na malé kousky, proužky, nudličky ....
  3. Teď do WOKU přijde olej s vysokým "kouřovým bodem", pak pokrájené suroviny (maso, zelenina ...).
  4. A další přísady, kterými jídlo dochucujeme (bylinky, koření a pod ...).
  5. Neustále je třeba s jídlem míchat, aby se rovnoměrně prosmažilo.
  6. Jídlo je ve WOKU jen krátkou dobu. Jak vám začne pouštět šťávu, měli jste buď málo rozpálenou pánev, nebo jste nechali jídlo v pánvi moc dlouho. Vyhoďte to a začněte znova - to se naučíte :-)
  7. Pracujte nejlépe s dobrou kovovou obracečkou na WOK pánev, která má i delší rukojeť - nespálíte se při míchání.
  8. Určitého přichycení k povrchu se ale nebojte a neposouvejte syrové kousky zbytečně ze strany na stranu. Dotekem s rozpálenou litinou vznikne na syrovém masu nebo zelenině správná lehce připečená krusta a po chvíli se pokrm od povrchu sám uvolní.

      Litinový WOK je ideální na rychlé smažení a grilování. Maso, zejména steakové, zelenina, vejce, brambory na másle. Méně vhodný je na pomalé dušení, natož pro přípravu omáček, které obsahují kyselinotvorné potraviny - například rajčata. Kyselinotvorné potraviny totiž napadají patinu, ta přestává plnit svoji ochrannou funkci a pokrm natáhne z pánve železitou pachuť.


Údržba :

  1. Litinové nádobí nikdy nemyjte saponáty, rozhodně jej nedávehte do myčky. Stačí otřít papírovýma utěrkama, případně jen omýt horkou vodou, otřít měkkou houbičkou a ihned osušit. Litina by měla být vždy mírně mastná, to způsobí její nepřilnavost a odolnost proti korozi.
  2. Pokud se na litině objeví rez, nepodléhejte panice, šetřně jej odstraňte (seškrábejte) a udržujte dál nádobu lehce mastnou od oleje - takto vám nádobí z litiny vydrží desítky let a čím více a častěji v něm vaříte, tím lépe bude fungovat.
  3. Nikdy na horkou litinovou nádobu nelijte žádnou studenou tekutinu (vodu a pod ...). Mohla by prasknout.
  4. Buďte opatrní při kontaktu s litinou při vaření - je velmi horká. Používejte chňapky, rukavice, utěrky. Nenechte si blízko rozpálené litiny hrát malé děti.
  5. Nádobí z přírodní litiny musí být při skladování suché. Ideálně toho docílíte, pokud ho po umytí necháte zahřát na plotně, dokud se voda neodpaří.
  6. Pokud v litinové pánvi uvaříte, nenechávejte v ní zbytky jídel "na později".  Litinová pánev nemá žádnou umělou vrstvu, která by pokrm oddělovala od materiálu, z něhož je pánev vyrobená. A protože surová litina je tvořená z velké části z železa, předává železo svoji chuť pokrmům, které v pánvi ponecháte. Například zbytek omelety v litinové pánvi schovaný v ledničce přes noc už druhý den bude chutnat úplně jinak, než čerstvě připravená omeleta.