Levandule lékařská  - (Lavandula angustifolia)


     Levandule lékařská z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae) pochází ze západního Středomoří. Ve rancii, zejména v Provence, se dnes pěstuje na velkých plochách kvůli levandulovému oleji, jenž je celosvětově vyhledávaným masážním přípravkem a patří zde také mezi nejoblíbenější léčivé rostliny. Používala se již ve starém Egyptě a v antickém Římě jako parfém a jako součást rituálních vykuřovadel. Už řečtí lékaři doporučovali mimo jiné vkládat levandulové snítky mezi oděvy v šatníku pro vypuzení molů a jiných škůdců.
     V bibli se vyskytuje pod názvem pocházejícím z řečtiny - nard. "Marie tehdy vzala libru velmi drahé masti z pravého nardu, pomazala Ježíšovy nohy a vytřela je svými vlasy." Ze stejných lingvistických základů čerpá i Mathioli, který uvádí dvě rostliny: Lavendulua Spikanard. Jedním z latinských synonym je dnes i Lavandulaspica.

     Z levandule lékařské se sbírá květ (Flos lavandulae), často přidávaný do nejrůznějších směsí, někdy také nať (Herba lavandulae). Obsahuje silici s linalylacetátem, dále flavonoidy, kyselinu rozmarýnovou, třísloviny, antokyany, hořčiny a kumarin.

      Rostlinka nesnese přemokřenou půdu. Miluje dostatek slunce. V Provence se pěstuje v půdě, která je hodně kamenitá a vzdušná. V našich podmínkách je třeba zeminu smíchat s pískem. Kvete od začátku července. Rostlinku trháme a sbíráme, když je jen částečně rozkvetlá, jinak vám všechno to fialové bohatství při sušení opadá. Stříhejte delší stonky, které v menším trsu zavěste na slunné a vzdušné místo. Rostlina v dobře drenážované nebo lehké půdě snáší i mrazy. Dřevnaté keříky vydrží na záhonku několik let.


Wikipedie :  Levandule lékařská (Lavandula angustifolia) je aromatická a léčivá rostlina z čeledi hluchavkovitých (Lamiaceae). Lidově se levandule nazývá také jako dulenka, devandule, špikanard nebo špikrnát.

     Podle biolib.cz je pro rostlinu s označením Lavandula angustifolia používáno více rozdílných názvů, například Lavandula officinalis, Lavandula vera nebo Lavandula spica. Jednoznačný EPPO kód druh identifikuje označením LAVAN. Pro rostlinu s označením levandule lékařská je i v českém názvosloví používáno více rozdílných českých odborných názvů, například levandule klasnatá nebo levandule úzkolistá.

      Levandule je silně vonný, 60-120 cm vysoký, bohatě větvený, vytrvalý polokeř. Největší význam má jako tradiční léčivá a aromatická rostlina. Drogou je květ, který obsahuje třísloviny a silice s několika terpeny, působící fytoncidně. V České republice lze tento druh volně pěstovat, droga má však slabší účinky.

     Tato rostlina se vyskytuje na vysluněných svazích, ojediněle vystupuje až k hranici lesa a často je pěstovaná v kultivarech. Původně se vyskytovala pouze v západním Středozemí, ale kulturou se rozšířila po celém Středozemí. Tradiční oblastí pěstování je jihovýchodní Francie v Provence, ale pěstuje se i v mnoha dalších zemích jižní Evropy, v Alžírsku aj.  Levanduli vyhovují hlinitopísčité půdy. Nemá ráda přemokření. Dobře snáší sucho. Při pěstování můžeme substrát nechat téměř vyschnout. Při pěstování v květináči, musí být květináč, pro správný vývoj rostliny, alespoň dvojnásobné šířky.

     Nálev z květu levandule se přidává do koupele - již v antickém Římě ji přidávali do koupele (latinské lavare znamená mýt, umývat se). Levandule se také vkládá mezi oblečení v šatníku, které krásně provoní a zároveň odpuzuje šatní moly. Uplatní se v kosmetickém průmyslu (vonné oleje, parfémy). Používá se i v kuchyni, hlavně ve Francii, Španělsku, Itálii, je jednou ze součástí provensálského koření. Květ levandule je pro své zklidňující účinky přidáván do směsí bylinek užívaných při bolestech hlavy, nespavosti, nervozitě a závratích. Mírně snižuje krevní tlak. Masáže oleji z levandule pomáhají při revmatických bolestech a mají povzbuzující účinek.


     Levandule má antibiotické, antiseptické a uklidňující účinky a povzbuzuje slinivku břišní při tvorbě enzymů. Levandulový líh se může použít při křečích, chronických bolestech končetin, revmatismu, natažených svalech a zánětech kloubů. Levandulová koupel je vynikající pro regulaci krevního oběhu a čistí pleť po vyrážkách, ekzémech a akné. Levandulový čaj je užitečný při stavech neklidu, při poruchách usínání, při podrážděném žaludku, nebo při potížích hladkého svalsva trávicího traktu. Zmírňuje plynatost a ve formě inhalací slouží při nachlazení.

     Mattioli považoval levanduli za vynikající bylinu"proti neduhům mozku a suchých žil, či nervů. zejména proti šlaku, závrati, třesení a kontrakci, neboli sklíčení údů". Doporučoval také její použití v louhu k mytí hlavy, neboť velice posiluje mdlý mozek.

Použití :

Levandulový čaj : připraví se ze dvou čajových lžiček levandulových květů, které se zalijí čtvrtlitrem vroucí vody a nechají čtvrt hodiny vyluhovat. Nálev se užívá dvakrát denně.

Levandulová koupel rukou a nohou : používá se při revmatických a arttritických potížích. Připraví se v potřebném množství

Džem z okvětních lístků růže a levandule :  (12 odkvétajících kusů růže, 5 květů levandule, 1 litr vody, 250 g cukru krupice, 3 jablka, 1 citron, 1 sáček želírovacího cukru) Propláchněte okvětní lístky a osušte. Vodu přiveďte spolu s plátky k varu a vařte asi šest minut. Následně odstavte a nechte louhovat do druhého dne. Oloupaná a očištěná jablka nakrájejte na kostičky a smíchejte s cukrem a citronovou šťávou. Přiveďte k varu a po pár minutách rozmixujte. Vyndejte květy a vymačkejte z nich všechnu šťávu. Do výluhu přidejte levandulové květy a přiveďte k varu. Následně přimíchejte směs jablek a nakonec sáček želírovacího cukru. Dobře rozmíchejte a zkuste na talířku, zda směs tuhne. Pokud ano, rozlijte ji do skleniček, uzavřete a otočte dnem vzhůru.

Levandulový sirup :  (3 citrony, 1 kg cukr krystal, 500 g levandulových větviček a květů, 3 celé skořice, 1 litr vody)  Větve opláchněte a dejte do hrnce s vodou. Přihoďte pokrájené citrony a skořici. Směs přiveďte k varu a vařte 15 minut. Sundejte z plotny a nechte 24 hodin odpočinout. Následně sceďte a přiveďte opět k varu. Za stálého míchání přisypte cukr a vařte do požadované hustoty. Plňte do skleniček a lahví a nezavařujte.

Levandulová inhalace : Připraví se z 10 gramů květů, které se přidají do litru studené vody, nechají se přejít varem a 15 minut vyluhovat. Inhalovat nebo napařovat hlavu je možné vícekrát denně.

Levandulový bylinný ocet : Můžete jej použít v padesátiprocentním zředění ke vtírání do kůže. (100 g levandulových květů a 20 ml vinného destilátu se zalije 80 ml vinného octa a dobře uzavíratelné sklenici se nechá pět dnů stát. Přecedí se a nalije do tmavé lahve.

Olejový extrakt z levandule : připravíte ho z usušených květů, kterými se naplní lahev, zalije se olivovým olejem a nechá se tři týdny za občasného protřepání na teplém místě. Pak se scedí a nalije do neprůhledné lahve. Je to vynikající prostředek k masážím všeho druhu.

Levandulová mast :   (1 kg vepřového sádla, 100 g včelího vosku, 250 g čerstvých květů levandule, plátýnko nebo gázu) Ve vodní lázni zahřejte sádlo a včelí vosk asi na 80 °C. Přidejte natrhané květy a 10 minut míchejte. Směs nechte do druhého dne uležet. Následně ji rozehřejte a přeceďte přes gázu či plátýnko. Mastičku přemístěte do malých kelímků a skladujte ve tmě a v chladu.

Levandulové kostky do koupele (50 g bambuckého másla, 50 g kakaového másla, 2 kapky levandulového esenciálního oleje, 1 lžičku sušených květů levandule, 1 lžičku sušených květů heřmánku) Jemně nastrouhejte kakaové máslo a dejte do mísy. Přidejte bambucké máslo a na horké lázni zahřívejte. Přisypte sušenou levanduli a heřmánek. Pořádně zamíchejte. Směs nalévejte do formy na led. Do každého chlívečku přidejte kapku esenciálního oleje. Nechte v lednici zatuhnout. Jednu kostičku vhoďte do vany a napusťte horkou vodou. Počkejte, až se rozpustí a následně dobře rozmíchejte. Kdo bude chtít, může si ještě přihodit pár sušených květů levandule. Tak získáte dokonalou relaxační koupel.

Levandulový parfém   (1 hrst čerstvých květů, 100 g lihu, vanilkové aroma) Květy zalijte lihem a přidejte aroma. Nechte 7-10 dní louhovat. Přeceďte do flakonku od voňavky a můžete používat.

Historický návod na levandulovou "vodu pálenou" podle Mattioliho : Velmi květ levandulový, moč jej přes noc ve víně a pak destiluj ve vodní lázni a dostaneš velmi silnou vodu, potřebnou k mnohým věcem.

Přidejte levanduli do čokoládové zmrzliny nebo čokoládové pěny a máte vynikající levandulovou zmrzlinu.

Nasekané květy levandule přidáváme do rýže, do jehněčího a králičího masa, můžou být součástí marinád. Dobře se kombinuje s majoránkou, dobromyslí, petrželkou, rozmarýnem, saturejkou a tymiánem.

      Levandulové klásky můžete stříhat celé nebo zdrhnout květy přímo na záhonu. Levandule miluje maso, a to jakékoli. Můžete ji zakomponovat do marinád na grilování, přihodit ji do masových směsí grilovaných v alobalu, přidat pod pečené kuře nebo dušené kotlety.  Levandule miluje i sýry: ochutí plísňové sýry pečené na grilu nebo v troubě, dá se přidat do čerstvých kozích sýrů nebo tvarohů. Můžete si z ní vyrobit vynikající bylinkové máslo. Levandule se hodí do dušených zeleninových směsí podobných ratatouille nebo do rajčatových omáček na těstoviny. Levandule se hodí do koláčů. Nejlepší jsou nejrůznější drobenkové, obrácené nebo crumble z letních jablek nebo meruněk. Může se použít do letních kompotů z angreštu, hrušek nebo mirabelek. Krásně ladí s vanilkovou zmrzlinou nebo malinovým či citronovým sorbetem. Může se přidávat do sušenek nebo bábovek...


Jak levanduli pěstovat :

Je to vytrvalý polokeř dorůstající při kvetení až do výšky 80 cm. Kvete od června do srpna. Vyžaduje sušší a slunné stanoviště. V České republice v teplých místech zplaňuje.

Levanduli lze vypěstovat ze semínek - ideální doba setí je únor až březen. Sejeme do truhlíků a dbáme, aby byl substrát neustále vlhký a teplota alespoň 20 °C. Semínka na substrát jen vysejeme a mírně zatlačíme, ale neposypáváme další hlínou! Semínka klíčí za týden až čtrnáct dní. Jakmile vyrostou alespoň do velikosti 10 cm, můžeme je sázet ven do půdy do vzdálenosti 25-30 cm od sebe. Pokud chceme mít z levandule živý plůtek, můžeme je vysazovat i blíže u sebe.

Existují minimálně dva způsoby jak množit levanduli:

Hřížením - ze 3-4 leté levandule ohneme pár větviček k zemi a přihrneme hlínou tak, aby vrcholky zůstávaly nad povrchem půdy. Provádíme to na podzim po ostříhání květů. Na jaře větvičky odhrabeme. Měly by mít už vytvořené kořínky, tak je ostřihneme od a zasadíme již samostatně.

Řízkováním - pomocí polodřevitých řízků dlouhých 8-10 cm v dubnu - zapíchneme je do půdy asi 5 cm hluboko dbáme na to, aby půda byla neustále vlhká. Do podzimu vytvoří kořínky.

     Při pěstování levandule ze semínek nebo i při množení řízky či hřížením rostlinky kvetou až v příštím roce po vysazení na záhon. Aby jsme podpořili bohaté kvetení levandule a docílili pěkného hustého keříku, sestříháváme levanduli již od mladé rostllinky. Levandule se stříhá na jaře nebo už na podzim. Stříháme levanduli tak, aby na odstřižených místech zůstaly ještě lístečky, nikdy nestříháme do dřeva. Po odkvětu odstraňujeme květní stvoly (srpen).

     Pokud se bylince daří, bude intenzivně kvést zhruba od poloviny června až do srpna. Jestliže chcete levanduli zpracovat, nesmíte se květy moc dlouho kochat. Sběr je třeba provést ve chvíli, kdy květy nejsou ještě zcela rozvité. Sbírat lze pouze květy s krátkým stonkem, případně i stonek s lístky. Stonky nikdy neodstřihávejte celé, nesmíte zasáhnout dřevěnou část keříku, rostlina by tím velmi trpěla. Stonky lze odštípnout rukou, lepší je použít ostré zahradnické nůžky. Sběr levandule musí probíhat za slunného dne, protože květy mají největší sílu a vlhká bylinka by při sušení shnila.

Existují 3 způsoby sušení levandule:

  • Najděte si suché a dobře větrané místo, stonky rozložte na papír, usuší se za několik dní. Stonky pravidelně otáčejte.
  • Stonky svažte do svazku, pověste květy dolů a sušte.
  • Použijte klasickou sušičku na ovoce, je to nejrychlejší způsob. Dejte si pozor - teplota sušení nesmí přesáhnout 35 °C

Vyvarujte se :

      Když budete užívat levandulovou silici přímo na kůži a všimnete si podráždění nebo vyrážky, přestaňte ji používat. Pokud požijete několik kapek silice - nemělo by se nic stát, ovšem lžička by už je jedovatá, silice jsou koncentrované!