Léčba vodou - vodoléčba

     Vodou začínají a končí všechny biochemické procesy v našem těle a proto je voda samotná jedním z nejcennějších přírodních léků. Pít každé ráno po probuzení vodu by měl každý. Lékařské výzkumy ukazují, že právě tento zvyk je účinným lékem na řadu onemocnění.

     Naše zdraví závisí na mnoha okolnostech, ale není nic důležitějšího, než voda. Lidský organismus se skládá ze 75% z vody a voda je potřebná pro činnost všech našich tělesných fnkcí. Každá naše buňka, tkáň, orgán, systém ... pracují v tekutém prostředí. Naše schopnost úspěšně a šťastně žít je mimo jiné podmíněna i množstvím vody, které během dne vypijeme.

      Lékařské zdroje uvádějí, že denně potřebujeme přijmout minimálně 1,3l tekutin DO toho se započítává i tekutina v jídlech, například polévky, mléko a mléčné nápoje, čaje .... u kávy se tvrdí, že naopak vodu z těla odvádí, ale druhý názor je ten, že se to děje jen u "svátečních" konzumentů kávy, u silných "kafařů" už je organismus zvyklý a i kávu lze brát jao složku příjmu vody.

      Potřeba vody stoupá se zvýšeným fyzickým pohybem, sportem, při zvýšené teplotě okolí (v horku). Zda pijeme dost, nebo málo, můžeme orientačně sledovat na barvě moči, měla by být světlá až téměř bezbarvá, čím je tmavší, tím méně vody v těle máme.

     Na druhou stranu ani nepřiměřené množství denně vypité vody zdraví neprospívá, protože jsou pak zase zbytečně nadlimitně namáhané leviny a dochází k vyplavování důležitých minerálních látek - proto se také nedoporučuje pít vodu destilovanou, nebo jinak minerálních látek chudou.


     Bavorský farář Sebastian Kneipp tvrdil, že lidské tělo, jakožto dokonalý boží výtvor, tvoří harmonicky uspořádaný celek. Domníval se, že nemoci vznikají rozrušením tohoto přírodního souladu (ať už vnitřním, nebo vnějším působením). Za prvopříčinu všech nemocí považoval porušení krevního oběhu či složení krve a mízy. Krev, která prostřednictvím tepen, žil i nejmenších kapilár roznáší výživu a kyslík do celého těla, může být ve svém obíhání stavěna. Tato přerušení způsobují jednak městnání krve a následně záněty, dále pak na jiných místech krve nedostatek. Usuzoval, že organismus je třeba posílit a nepravidelně obíhající krev přivést zpět do pravidelného oběhu. Stejně tak šťávy kazící krev musí z organismu ven.

Zázračné vlastnosti vody shrnul následovně:

  • voda nemocné látky v krvi rozpouští
  • rozpuštěné vyměšuje
  • vyčištěnou krev přivádí do pravidelného oběhu
  • zesláblý organismus posiluje

     Voda utiší bolesti hlavy (na ty se doporučuje nalačno vypít sklenku čisté vody s citronovou šťávou), působí dobře na srdeční onemocnění, epilepsii, obezitu, bronchiální astma, záněty kloubů, meningitidu, onemocnění močových cest a ledvin, zácpu, problémy se zrakem, nádory, menstruační potíže, duševní onemocnění a jiné nemoci.

rady:

  • ihned po probuzení vypít větší sklenici vody bez bublin
  • po dobu dalších 45 minut nic nejíst, ani nepít
  • pít čistou vodu bez příchuti po celý den, avšak ne po žádném větším jídle (snídně, oběd, večeře)

    Bylo by prospěšné převzít tyto základní rady jako stálé návyky své životosprávy. Lidé v moderní době píjí všejijaké ochucené nápoje s cukry a chemickými přísadami, což je jednou z hlavních příčin mnoha civilizačních onemocnění.

    Není dobrou radou, a to ani od lékařů, když vám doporučí jen zvýšit denní příjem tekutin - měl by vám doporučit pití dostatku čisté vody.

      Výživoví lékaři a specialisté vyzdvihují fakt, že trávící soustava se dopoledne zbavuje zbytků stravy z předchozího dne. Proto je prospěšné, jestliže člověk (i zdravý) posnídá různé druhy ovoce, čímž výrazně pomůže trávicímu ústrojí. Po hlavních jídlech, obsahujících oleje a tuky, se musí pít teplá voda, nebo čaj (1 až 2 sklenice). Chladný nápoj totiž zahšťuje, nebo ztužuje tuky a oleje, které jste právě snědli. Ztužené oleje výrazně zpomalují trávení. Tato ztužená směs potom reaguje se zvýšenou žaludeční kyselinou, rozloží se a je vstřebána ve dvanácterníku rychleji, než ostatní jídlo a zůstává tam. Tato hmota se brzy přemění na tuky a výsledkem je často nádor.

Farář Kneipp svým pacientům doporučoval :

      Vodu, jako prostředek k léčení, propagoval ve formě koupelí, obkladů, napařování, polévání, omývání, obalování (tzv. "ovinků"), bleskových střiků i požívání. Pokud nebylo výslovně uvedeno jinak, jednalo se vždy o vodu studenou (někdy obohacenou o čerstvý sníh). Po použití procedury se studenou vodou bylo pacientům doporučováno neotírat tělo do ručníku, nýbrž navléknout si suchou košili, svrchní oděv, a poté se nejméně patnáct minut pohybovat, aby došlo k rovnoměrnému zahřátí organismu. Koupel měla být co nejkratší.

     Studené koupele a střiky radil Kneipp spíše neužívat na noc, protože by mohly oběh příliš rozproudit a narušit tak spánek. Rady ohledně obkladů, ovinků a omývání byly určeny především ležícím pacientům, například pro uvolnění nahromaděných plynů nebo při bolestech zad. Koupele dělil na částečné (např. koupel hlavy, očí), úplné, poloviční a sedací. Po zkušenosti s napařovací skříní shledal, že toto zařízení nedosahuje dlouhodobých léčivých účinků a zaměřil se na napařování jednotlivých částí těla (např. nohou, uší), které se prokázalo být mnohem účinnější.

      Podle toho, v jaké tělesné kondici se zesláblí pacienti nacházeli, volil počet polévání konví (jednou až deseti). Polévalo se buď celé tělo (polévání úplné), nebo jeho části (polévání hořejší, dolejší, kolen, hlavy, kyčlí...).

      Co se týče pití vody, zapovídal tehdejší módu přehnaného vpravování tekutin do těla. Říkal: "Pij, kdykoli žízníš, ale nepij nikdy mnoho." Nedoporučoval napájení při jídle nebo těsně po něm, neboť tím dochází k ředění žaludečních šťáv. V případě zácpy naopak radil požít každou půlhodinu malou lžičku studené či vlažné tekutiny.


Další tipy :

  • Pravidelné pití vody z domácího rozvodu pitné vody - ihned po natočení - není nejlepší - pro obsah chloru. Věhlasný páter Ferda doporučoval chlorovanou vodu před použitím 5 minut vařit, aby chlor vyprchal. Dnešní odborníci na výživu doporučují alespoň nechat chlorovanou vodu nejméně 12 hodin stát - opět aby chlor vyprchal.
  • Kupované stolní, či kojenecké vody jsou obecně pro pití vhodné. Stolní vody používáme nesycené, případně jemně sycené. Výrobci přidávají do balených vod oxid uhličitý především z důvodů chuťových, ale také kvůli konzervaci, neboť vyšší obsah oxidu uhličitého brání přemnožení většiny bakterií. Oxid uhličitý má však v organismu negativní, překyselující efekt, který může být příčinou vzniku některých onemocnění. Kardiaci, diabetici se sklonem k acidóze, lidé s vředovou chorobou, či jinými poruchami zažívacího ústrojí by sycené vody neměli pít vůbec. Zvýšený obsah oxidu uhličitého lze naproti tomu snížit prostým protřepáním sycené vody v lahvi.
  • Minerální vody - lidé často používají minerálky běžně denně k pití, ale nevědí, že každá minerální voda obsahuje určitý soubor prvků a tím je i dána ejí vhodnost a použitelnost. Většina minerálních vod je určena jen ke krátkodobé konzumaci (léčebné kůře, doplnění látek ...) a lékaři varují před jejím běžným pití, zvláště, když k tomu ještě navíc užíváte minerální, nebo multivitamínové doplňky.  Některé minerální vody mohou působit léčivě, doplnit například nedostatek železa, bromu, hořčíku ... na druhé straně nevhodné, či nadměrné pití znamená nevhodný až škodlivý nadměrný příjem minerálů a dalších látek, především sodíku, chloru, síry ... a těžkých kovů. Nadměrné pití minerálek také zatěžuje ledviny a vede k nadbytečnému ukládání minerálů v organismu - například železa v játrech, vápníku v cévách a pod ...
  • Limonády - Zásada - čím levnější, tím horší!!! Limonády nejsou nic jiného, než roztok cukru, kyseliny citronové, umělých příchutí a barviv. Někdy se přidává i celá řada dalších látek, například fosforečnany. Většina limonád se také musí konzervovat. To vše je pro organismus jak dospělého člověka, tak hlavně dítěte obrovskou zátěží. Limonády maí valký obsah cukru, 100g i více na litr!!! Právě denní pití limonád vede u dětí k mnoha pozdějším zdravotním problémům.
  • Džusy - komerční džusy z obchodů nemají s přírodní ovocnou šťávou, za kterou se vydávají, mnoho společného. Jsou to v podstatě opět slazené, vodou ředěné, dochucované, dobarvované a chemicky upravované, jen trochu hustčí limonády. Skutečným džusem je pouze čerstvá 100%ní ovocná šťáva, kterou si z ovoce připravíte doma, nebo je před vámi prodavač z ovoce vymačká. takové džusy ale řeďte čistou vodou v poměru 1:1.

Zdroje informací :

 

Další zajímavá a doporučená autorská videa z produkce NET-TV Mozaika EU: