Kuře, nebo slepice - psané recepty


Kuře s koriandrem

kuřecí stehna, cibule, čerstvý koriandr, zelené chilli papričky, bílý jogurt, kurkuma, garam masala, sůl

      Do větší nádoby dejte kuře. Cibuli oloupejte a nakrájejte nahrubo. Z chilli papriček odstraňte semínka a nakrájejte. Nasekejte nebo rozmixujte chilli, cibuli a koriandr, aby vznikla pasta. V další misce smíchete jogurt, kurkumu, garam masalu a sůl. Jogurtovou a koriandrovou směsí přelijte kuřecí stehna a rovnoměrně rozetřete. Zakryjte a nechte v chladu alespoň dvě hodiny marinovat.

      Ve velké pánvi, nebo hrnci si rozehřejte přepuštěné máslo. Z nádoby vyjměte kuřecí stehna a pokuste se z nich stáhnout co nejvíce marinované směsi. Na pánvi je zprudka opečte. Zbytkem marinády přelijte kuře a nechte pomalu dusit, dokud není měkké. Podle potřeby přelijte vývarem. Servírujte s rýží, nebo bramborami, dochuťte solí a posypte čerstvým koriandrem.


Vietnamské kuře "Ga Kari"

Kuřecí kousky dle svého výběru, olej, chilli papričky, citronová tráva, kari, koření "five spice", ústřicová omáčka, rybí omáčka, kokosové mléko, sezamový olej.

      V hrnci rozpálíte olej a na něm orestujete cca jeden stonek citronové trávy. Pak přidejte pokrájené cca 3 ks chilli papričky. Přisypte kari a koření "Five spice". Přidejte kuřecí kousky (objemu cca jednoho celého kuřete) a restujte ještě tak cca 10-15 minut. Míchejte, co se přichytí, jen seškrabte, nepřidávejte ještě vodu - vynikne tak chuť kari.

      Po restování přidejte do hrnce asi jeden litr kokosového mléka, trochu vody (deci), 4 lžíce ústřicové a 2 lžíce rybí omáčky. Ztlumte teplotu vařiče a nechte asi 90 minut povařit.


Doporučená videa naší autorské produkce - přihlašte si odběr našeho You Tube kanálu MOZAIKA TV :