Kuchařka pro alergiky

Michelle Berriedale-Johnson, Nakladatelství Brána 2018     www.brana-knihy.cz

 

Michelle Berriedale-Johnson

Nakladatelství Brána 2018

www.brana-knihy.cz


     Mléko, pšenice a lepek jsou nejběžnějšími ingrediencemi, které se v současné době používají v potravinářském průmyslu a proto je velmi obtížné koupit si hotové jídlo, které neobsahuje alespoň jednu z nich. Pokud jste na ně alergičtí a musíte dodržovat přísnou dietu, potřebujete vědět, kde můžete na tyto alergeny narazit a čím je nahradit. Kuchařka pro alergiky na lepek, pšeničnou mouku a laktózu obsahuje 200 zajímavých receptů - od polévek, předkrmů, lehkých obědů (těstoviny, pizzy, vaječná jídla), pokrmů z masa a ryb až po saláty, vegetariánská jídla a dezerty.

     Alergie na mléko, nebo proteiny obsažené v mléce, je reakce imunitního systému na jeden, nebo více druhů proteinu v kravském mléce. To znamená, že váš imunitní systém chybně ohodnotí protein jako nebezpečný a zmobilizuje vaše tělo, aby se proti němu bránilo. Tato reakce může být spuštěna i velmi malým množstvím této mléčné bílkoviny, kterou obsahuje i jen jedna jediná kapka - a dochází k ní téměř okamžitě, do několika minut. Běžným převařením se účinek proteinů nezmění, alergickou reakci způsobí mléko čerstvé i převařené.

     Alergie na pšenici, podobně jako alergie na mléko, je reakcí imunitního systému na bílkovinu v pšenici, kterou vaše tělo chybně posoudí jako nebezpečnou. Ačkoliv je to dosti vzácné, alergie na pšenici může mít podobné projevy jako alergie na mléko a může způsobit anafylaktický šok.

     Existuje myšlenkový směr, který věří, že se lidé ve smyslu evoluce nikdy nedostali z fáze lovců a sběračů, kdy žili z masa ulovených zvířat a ryb a z ovoce a posbíraných kořínků. Proto se naše trávicí ústrojí nepřizpůsobilo vypěstovanému obilí, které je základní surovinou převážné části moderní západní stravy.

     Nemusíme chodit tak daleko. Základem moderní západní stravy, zvláště té, která zahrnula těstoviny a pizzu ze středozemní kuchyně a značně omezila ovoce a zeleninu - je pšenice. A navíc se jedná o pšenici rafinovanou a upravenou, která při tomto procesu ztratila většinu vlákniny a zvýšila množství lepku.

     Lepek je bílkovina, která se nachází v mnoha druzích obilí, ale zvláště v pšenici, žitu a ječmeni. Jím drží chléb pohromadě, když za pomoci kvásku vykynul a vznikl tak měkký a lehký chléb, na jaký jsme zvyklí, jak ho známe a milujeme. Proto se stal velmi užitečnou ingrediencí při přípravě jídla. Čím více tohoto "lepidla" máme, tím jednodušeji "drží produkt pohromadě". Výsledkem toho je, že produkty z rafinované pšeničné mouky obsahují velké množství lepku, který nám laicky řečeno "zalepí trávící ústrojí" a při nadměrné spotřebě spustí nežádoucí reakci.

Zajímavá videa z produkce NET-TV Mozaika EU :