Kouzlo kvásku

ing. Dagmar Lužná,  Nakladatelství ANAG  2019    www.anag.cz


Kouzlo kvásku

ing. Dagmar Lužná, Nakladatelství ANAG 2019   www.anag.cz


     Domácí pečení chleba - pro spoustu lidí v dnešní době zpočátku něco naprosto nepředstavitelného. Avšak v momentě, kdy si upečete svůj první chleba s použitím vlastnoručně vedeného tradičního kvásku, tak jste zvítězili.

     Dagmar Lužná v této kuchařce předkládá své zkušenosti s kváskem, které získala nejen doma ve své kuchyni, ale především na kurzech a akcích, na kterých vařila, pekla a experimentovala. Nejenže vás naučí, jak kvásek založit a jak se o něj dále starat - a to velmi jednoduchým způsobem, který zvládne opravdu každý - ale na téměř 50ti receptech vám i ukáže, kde všude se dá kvásek využít.

      Recepty v knize Kouzlo kvásku vás přesvědčí, že používat kvásek je naprosto přirozená věc. Pečení houstiček, koláčů, či pizzy se vám po prostudování této knížky stane běžnou praxí. Porozumíte procesům, při kterých vznikají takové dobroty, jako nány, vafle, či makovec a po upečení svého prvního chleba už nebudete chtít jinak. Kvásek se zkrátka stane novým a plnohodnotným členem vaší rodiny.

      Podle historických nálezů se kvasinky ke kvašení využívaly už odpradávna - dávno před vznikem písma. Egypťané kvásek k pečení chleba využívali již před pěti tisíci lety. Tehdy však ještě procesu kvašení nerozuměli. Tuto reakci považovali za zázrak.

      Zpočátku lidé připravovali pokrmy na bázi obilovin, ať to byly kaše, nebo placky - a ty také tvořily základ jejich každodenní stravy. Později zjistili, že pokud těsto nechají působením kvasinek přítomných ve vzduchu přirozeně zkvasit, placky zvětší svůj objem a získají novou strukturu a vůni. Tak položili základ pečení chleba.

     V roce 1857 Louis Pasteur objevil, že kvašení způsobují živé organismy - kvasinky. Dokázal, že buňky kvasinek mohou žít jak za přístupu vzduchu tak i bez něj. Díky Pasteurovi a jeho objevům bylo rovněž zjištěno, že jsou to právě kvasinky, které přispívají k utváření chutí a vůní chleba.

      V polovině 19. století vznikl drožďárenský průmysl. Nejdříve bylo droždí prodáváno v tekuté formě, později se přešlo k droždí lisovanému. Dneska se v moderním pekařství používají drožďové extrakty.


Doporučená a zajímavá videa z originální produkce NET-TV Mozaika - přihlašte si odběr našeho You Tube kanálu :