Kopřiva dvoudomá

Urtica dioica -  léčivá i jedlá bylina


     Léčivá bylina, kterou najdete kdekoli v ČR v příkopech, u plotů, na zahrádkách, v lesích, podél potoků a rybníků, na skládkách a rumištích, většinou jako nežádoucí plevel. Často vytváří souvislé plošné porosty. Používá se k pročištění organismu, je bohatá na živiny, podporuje látkovou výměnu, působí proti zvětšování prostaty, léčí chudokrevnost. Odvary se používají na vypadávání vlasů a proti tvorbě lupů, dodává organický křemík a tím zlepšuje kůži, vlasy, nehty a pod ... Mladé listy jsou vynikající českou superpotravinou a dají se konzumovat na desítky různých způsobů. Ve středověku byla kopřiva důležitou přadnou rostlinou.

       Kopřiva je vytrvalá, až 150 cm vysoká bylina s přímou dutou, výrazně čtyřhrannou lodyhou a plazivým bohatě větveným oddenkem. Celá rostlina je porostlá žahavými chlupy. Kvete od června do října, listy jsou šedozelené, vstřícné, vejčité až podlouhlé, okraje hrubě pilovité. Jako plody má vejčité nažky. Žlutozelené drobné kvítky jsou uspořádané v klubíčkách do podlouhlých hroznů, či klasů.


WikipedieKopřiva (Urtica) je rod rostlin z čeledi kopřivovitých (Urticaceae). Mají žahavé chlupy, palisty a vstřícné listy s pilovitými, vzácně celokrajnými okraji. Při dotyku se trichomy zabodnou do kůže a při následném pohybu způsobí její malé a nepatrné protrhnutí, což vede k bolesti a svědění. Nejznámějším druhem tohoto rodu je kopřiva dvoudomá (Urtica dioica), původem z Evropy, Asie a Severní Ameriky. Rod obsahuje mnoho druhů. Velké množství druhových jmen počítaných k němu ve starší literatuře se však nyní považuje za synonyma kopřivy dvoudomé. Některá z těchto jmen přežívají jako jména poddruhů. V České republice se vyskytují tři druhy rodu kopřiva: kopřiva dvoudomá (hojná po celé ČR s výjimkou nejvyšších poloh Krkonoš, Jeseníků a Králického Sněžníku), kopřiva žahavka (běžná v teplejších krajích, jinde vzácná) a kopřiva lužní (vzácně na jižní Moravě, byla považována za vyhynulou). Z nepůvodních druhů se u nás mohou vyskytnout zplanělé středomořské kopřivy - kopřiva Dodartova a kopřiva kulkonosná. Rod kopřiva nachází v průmyslu několikeré využití. Jako např. několikaletá kultura ke zpracování v krmivářství, v produkci biomasy, v textilním průmyslu, v potravinářství, v kuchyni, ve farmacii a kosmetice. Kopřiva se používá při nemocech kloubů, při krvácení z dásní, chudokrevnosti (anémie). Dá se také používat v kuchyni jako špenát. Kopřiva neobsahuje kyselinu šťavelovou, pro kterou je špenát při některých onemocněních a poruchách nevhodný. Nejvhodnější pro využití v kuchyni jsou mladé rostliny sbírané brzy na jaře. Dále se Kopřiva dvoudomá může používat při onemocnění bronchitidou, cukrovkou, akné, nežidech a vyrážce. Kopřiva dvoudomá též podporuje tvorbu mateřského mléka. Využívány jsou hlavně listy, nicméně uplatnění nachází i nať či oddenek, ve kterých jsou obsaženy flavonoidy, fenolkarbonové kyseliny, a velké množství minerálních látek. Ideální období jejich sběru představuje jaro do konce května.


     Kopřiva, často vnímaná jako obtížný plevel, je léčivkou s dlouhou tradicí. Záznamů o jejím používání je celá řada a léčebné účinky kopřivy byly známy již od starověku. Šťávu z kopřivy předepisoval Hippokrates na uštknutí hadem, nebo štírem. Básník Horatius doporučoval kopřivu na prodloužení věku těmito slovy : "Budeš-li se uprostřed hojných jídel živit střídmě bylinami a kopřivou, budeš déle živ". Staří evropští bylinkáři doporučovali kopřivový čaj při kašli a tuberkulóze. Nejznámější anglický bylinkář N. Culpeper, žijící v 17. století, doporučoval vlastní recept : "Odvar listů připravený ve víně je výborný zejména k vyvolání ženské periody". Americké ženy věřily, že pití kopřivového čaje v těhotenství posiluje plod a usnadňuje porod. I naši předkové věděli, že zvláště na jaře je třeba tělo zbavit škodlivin, tzv. "zkažených šťáv", které mají za následek "jarní únavu". Albrecht Durer (1471-1528) namaloval anděla, který vzlétá k trůnu Nejvyššího s kopřivou v ruce. Kopřiva je i dnes považována za skutečnou pokladnici zdraví a bylinku s nejširším možným využitím.


Použití kopřivy :

LISTY :  Jsou zdrojem energie při změnách ročních období. Mají vysoký obsah bílkovin, flavonoidů, antioxidantů, vitamínů A, C a E, které zpomalují stárnutí, dále minerálů, železa a chlorofylu. Co se týče obsahu bílkovin, překonávají listy kopřivy většinu ostatních zelených rostlin. Obsahují také všchny esenciální aminokyseliny, a to v množství a složení, které je pro člověka mimořádně výhodné. Také využitelná energie je u kopřivy optimální. Díky spolupůsobení vitamínů, minerálních látek a stopových prvků zlepšuje kopřiva lidský metabolismus. To umožňuje tělu výhodně získávat a využívat energii a v tom také spočívá mechanismus léčivého účinku listů kopřivy - posilují imunitní systém a rychle zbavují organismus látek, které vyvolávají záněty všeho druhu. Podobně účinkují i na krásu a kvalitu vlasů, kůže, nehtů ...

PYL A NAŽKY (semena) : Zajišťují energii a vitalitu až do vysokého stáří. Pyl a nažky jsou také považovány za afrodisiakum, mají zvyšovat potenci. V semenech (nažkách) samičích rostlin kopřivy a pylu samčích rostlin kopřivy se od června do září soustřeďuje energie rostliny. Na pyl a semena rostliny se váže veškerá podstata rostliny a jejich cílem je reprodukce (sex). Především semena kopřivy jsou bohatá na esenciální mastné kyseliny a protizánětlivé látky, proto se již od starověku užívají k povzbuzení vitality a sexuální touhy. U mužů zvyšují produkci spermatu a u žen usnadňují kojení. Šikovní koňští handlíři je přidávali do krmení starým herkám, aby měly lesklou srst. Traduje se také, že když přidáte nažky kopřivy do krmiva slepicím, lépe nesou.

ODDENEK : Je tajemstvím mužského zdraví - obsahuje látky, které zajišťují správnou funkci prostaty bez vedlejších účinků. Účinné látky z oddenku kopřivy mohou zastavit zbytnění prostaty, typické pro stárnoucí muže.


Další tipy na použití kopřivy :

  •       Kopřiva léčivě působí proti tvorbě ledvinového a močového kamene a písku.
  • Kopřiva je naše nejlepší léčivá rostlina na pročištění krve a krvetvorbu. Má též dobrý vliv i na slinivku břišní, proto se kopřivou snižuje i obsah cukru v krvi. Léčí i nemoci a záněty močových cest a chorobné zadržování (zástava) močení. Protože současně vyvolává dobrý průběh stolice, je velmi vhodná na jarní kúry.
  • V lidovém léčitelství se navrhuje více týdnů používat tinkturu proti chorobám jater a žlučníku, sleziny, dokonce proti tumoru sleziny, při zahlenění žaludku a dýchacích orgánů, při žaludečních křečích a vředech, vředech střev a chorobách plic.
  • Kopřiva odstraňuje náchylnost k prochladnutí a pomáhá při chorobách revmatických a při dně.
  • Při zúžení cév na nohou kopřiva pomáhá vynikajícím způsobem. Někteří lidé, kteří na to trpí, by se mohli uchránit před amputací nohy, kdyby zavčas používali koupele nohou s kořenem kopřivy.
  • při ischiasu, bolestech kříže (lumbago) a zánětu nervů v rukou a na nohách bolavé místo zlehka potřeme čerstvou kopřivou. Nakonec pokožku zapudrujeme.

Detoxikace a posílení imunity

      Dvakrát do roka nastávají v našem organismu zásadní změny - naše tělo přepíná ze zimního režimu na letní a naopak. K podobným proměnám dochází i v přírodě : na jaře rostliny klíčí a vyhánějí listy, na podzim vadnou a listy opadávají. Zvířata mění dvakrát za rok srst a peří. V lidském organismu nastává po zimě "jarní úklid" a na podzim naše tělo signalizuje "zásoby na zimu jsou uloženy". Právě tady může kopřiva pomoci jako "urychlovač" látkové výměny. Úplně nejlepší je podpořit organismus pořádnou dávkou čerstvé šťávy z listů kopřiv, protože ta dodává tělu zásobu vitamínů A, C a E, které mají antioxidační účinky. Kopřiva je rovněž bohatá na organicky vázaný křemík, který povzbudí a obnoví pleť, vlasy i nehty.

JARNÍ KŮRA : Na jařa množství energie, kterou tělo potřebuje k zachování životních pochodů stoupá a kila zásob se rozpouštějí. V březnu a dubnu se nastartuje hubnutí téměř samo od sebe a nasadíme-li i vhodný režim stravování, proces se ještě urychlí. Přitom se ale rozruší tukové buňky a s energií pro spalování se z nich uvolní i škodlivé látky, které do nich tělo průběžně odkládalo. Nastává proces "detoxikace", ale s ním začíná také hrozit překyselení organismu. Tento proces je nutné v prvé řadě zpomalit - a s tím ruku v ruce urychlit proces vyplavování toxinů z těla. Obojí je možné díky látkám, obsaženým v kopřivách, které aktivují a podporují vylučování vody z těla. Nejlépe se k tomu hodí čerstvá šťáva z listů kopřiv, nebo kopřivový čaj (ráno a v poledne půl hodiny před jídlem užijte 1 polévkovou lžíci čerstvé kopřivové šťávy. Pokud máte choulostivý žaludek, zřeďte si šťávu vodou. Při čajové kůře denně vypijte tři šálky kopřivového čaje). Tyto nápoje povzbuzují činnost ledvin, takže se škodlivé látky, rozpuštěné ve vodě, rychleji vyloučí z těla.

PODZIMNÍ KŮRA : Hlavním cílem podzimní kůry je posílení imunitního systému. Tělo si v této době potřebuje uložit látky, které mu pomáhají přestát ve zdraví dlouhé zimní období. Také tady pomohou kopřivy - a to buď čtyřtýdenní čajová kůra, nebo (obzvláště účinné), pitná kůra z čerstvě vylisované šťávy (denně vypijte jeden dl čerstvě vylisované šťávy ze směsi kopřiv a jablek). Antioxidační účinky kopřiv lze ještě zvýšit zralými jablky tradičních odrůd.


Kopřiva je superpotravina č. 1

     Nehledejte v drahých obchodech se zdravím cizokrajné "superpotraviny" - tu nejlepší najdete v naší zemi téměř kdekoli, kam se podíváte - v příkopech, na své zahradě, v lese, na loukách .... jako přehlížený a nechtěný plevel.

Kopřiva je přitom prvotřídní zdroj bílkovin, protože :

  • obsahuje vysoký podíl rostlinných bílkovin (7,4g/100g rostlinné hmoty, což znamená, že sušina obsahuje 30,4% rostlinných bílkovin)
  • obsahuje všech osm nezbytných esenciálních aminokyselin, a to v poměru velmi vhodném pro člověka. Aminokyseliny jsou mimo jiné lidským organismem využívány jako tzv. "neurotransmitery", které slouží k přenášení nervových vzruchů.

 

    Bílkoviny přitom potřebujeme k obnově buněk našeho těla, stejně jako k získávání energie - proto se kopřiva vždy hodí jako "posilující prostředek".

     Kopřiva je domácí, volně rostoucí planá bylina. Roste téměř všude ve velkém množství, obsahuje málo kyseliny šťavelové a je pro náš žaludek velmi dobře stravitelná.

      Kopřiva však své cenné obsahové látky dobře chrání, má značně odolnou strukturu. Proto nám dnes v moderní kuchyni dobře posloží výkonné mixery a odšťavňovače, protože při dokonalém mechanickém rozmělnění rostliny již není zapotřebí ani tepla, ani alkoholu, abychom získali všechny účinné látky. Při tomto zpracování se zachovají také antioxidačně působící vitamíny A, C a E.

Použití kopřivy pro kůži, nehty a vlasy :

      Kopřivy nám dávají cenné látky pro pružnou kůži, husté vlasy i pevné nehty. Věděly to již naše babičky a tak měly až do vysokého stáří krásné dlouhé vlasy. Jejich tajemství bylo tak jednoduché, že se tomu ani nechce věřit. Na jaře a na podzim si dopřály čtyřtýdenní čajovou kůru z kopřiv a doplnily jí koupelemi vlasů v kopřivovém odvaru. Přitom to nestojí čas ani peníze.

      Křemík je v lidském organismu důlržitý pro tvorbu elastinu a kolagenu a je tudíž stopovým prvkem, který je nepostradatelný, pokud jde o budování cév, vazivových tkání, kostí a chrupavek. Vez tohoto vaziva by nám nezůstal na místě žádný sval, ani orgán. Všechny svaly, či skupiny svalů jsou opatřeny vyzivovým obalem (povázkou, neboli "fascií"). Ty tvoří strukturu našich těl a dodávají jim pružnost. Kopřiva má (vedle přesličky) nejvyšší obsah organicky vázaného oxidu křemičitého. Oproti minerálnímu oxidu křemičitému je zde rozdíl v podstatném detailu : minerální křemík lidský organismus téměř nemůže využít a jeho vstřebávání je pouhé 1 až 2%. Křemík proto musí být rostlinou nejprve přeměněn na využitelnou surovinu. V případě rostlinných extraktů je míra vstřebávání křemíku až 95%. To vysvětluje, proč je i jednoduchý čaj z kopřivy tak nesmírně účinný.

      Pro tyto účely si dejte dvakrát ročně (jaro a podzim) čtyřtýdenní kopřivovou kůru. Po zbytek roku pijte jednou až dvakrát týdně kopřivový čaj. Jednou týdně zařaďte do svého jídelníčku kopřivový pokrm jako hlavní jídlo. Pro lesklé a bohaté vlasy a zdravou pokožku si opláchněte hlavu čerstvým odvarem z kopřiv (pozor, nehodí se pro světlé blond vlasy, které pak získávají hnědý odstín).


Léčebné účinky kopřivy pro ženy

      Zdravotní stav žen podléhá nepřetržitým hormonálním změnám. V době menstruace, těhotelství a menopauzy může dojít v krvi k úbytku železa, zvláště pokud se žena živí veganskou, nebo vegetariánskou stravou. V přírodním léčitelství má po této stránce kopřiva již dlouhou tradici. Pokud je obsah železa v krvi nízký, cítí se žena bez síly a na vnější podněty reaguje podrážděně. Pokud trpí nedostatkem železa těhotná žena, zvyšuje se riziko, že její potomek bude trpět syndromem ADHD. Příznaky lze pozorovat jako : bledost, lámavost nehtů a řídnutí vlasů. A člověk to i cítí, objevují se časté bolesti hlavy, závratě, únava a poruchy soustředění. Bohužel to, že je v takových případech na vině nedostatek železa, nikoho nenapadne, nebo se to prostě přehlíží ....

       Mnoho žen uvažuje při vyčerpání ve smyslu : "jsem přecitlivělá", nebo "je to věkem", nebo "za to může muž/děti ...". Ani krevní obraz u lékaře vám nezaručí pravdivou informaci, zda máte dost železa, neboť je nutno rozlišovat mezi aktivním železem, zásobním železem a transportním železem (u lékaře se většinou měří jen obsah železa aktivního).

       Náprava :  jezte kopřivy, obsahují více železa než hovězí maso! 100g čerstvých kopřiv obsahuje 4,1 mg železa (hovězí a telecí maso má jen 3,2 mg a drůbeží pouze 2,6 mg). Kopřiva obsahem železa převyšuje i špenát (3,4 mg/100g). Navíc kopřiva je zcela bez purinů (látky z masa), které mohou vést k nadprodukci kyseliny močové a mohou způsobovat dnu a aterosklerozu.

       Důležité jsou i vitamíny. Kopřivu použijte do salátů, nebo rozmixovanou jako smoothie - vitamín "C", který je v kopřivách, zůstane zachovaný a navíc získáte i vitamíny obsažené v přidaném ovoci. Rostlinné bílkoviny v kombinaci s vitamínem "C" dokáže naše tělo využít podobně, jako bílkoviny živočišné. Pro jarní, nebo podzimní bylinné kůry je proto ideální právě čerstvě vylisovaná šťáva z kopřiv.


Léčebné účinky kopřivy pro muže :

     Nažky kopřiv (semena), pyl a oddenky jsou "hrdinové" mužského zdraví. Pyl z kopřivy se na Blízkém Východě draze prodává jako prostředek k posílení potence a nažky se zde odnepaměti používají jako "životabudič". Semena kopřiv jsou bohatá na nenasycené mastné kyseliny a protizánětlivě působící antioxidanty. Nejlepší je jíst je při procházkách čerstvé přímo z rostliny, nebo si jimi posypat salát, smoothie, či müsli.

      Zatímco použití pylu a semen kopřiv patří více do oblasti tradičního léčitelství, je oddenek kopřivy (radix urticae) úředně uznáván lékaři jako léčivá bylina. Využívá se při léčbě benigní hyperplazie prostaty (BHP), což je nezhoubné zvětšení prostaty, které se u mužů přibližně od 40 let vyskytuje stále častěji. Dobrá zpráva je, že jí lze s pomocí oddenků kopřivy zastavit.

      Nežádoucí růst prostaty začíná většinou zcela bez povšimnutí, u mužů starších 70ti let je BHP postiženo téměř 90% z nich. Příznaky zahrnují noční nutkání močit, retenci moči a snížený to moči se zvýšeným tlakem močového měchýře. Problém je v tom, že si člověk těchto změn zpočátku sotva povšimne. Což je škoda, protože hyperplazie prostaty se dá fytoterapeutiky (kopřiva, dýňová semena) docela dobře zastavit - i když k normálnímu stavu se už nevrátí, to je možné jen chirurgickou cestou (ale až 70%  mužů zaznamenává po operaci problémy s erekcí a inkontinencí). Proto je tak důležitá vlastní prevence!

     Nejlepší účinky má tinktura z kopřivového oddenku. Látky, obsažené v odenku kopřivy jsou totiž lipofilní, což znamená, že je musíme vylouhovat alkoholem, abychom získali extrakt s vysokou účinností. Zároveň můžeme chroupat dýňová semínka, musíma ale přitom dávat pozor, aby naše tělo nehromadilo příliš mnoho tuku.


Revma, záněty kloubů, artróza

     U revmatických onemocnění a artritidy můžeme léčivé účinky listů kopřiv využít hned několika způsoby - buď vnitřně jako čaj, nebo čerstvou šťávu pro rychlé vylučování zánětlivých látek přes ledviny (působí jako diuretikum), nebo jako pokrmy z kopřiv (např. "špenát" z kopřivy), které mají analgetické a protizánětlivé účinky. Zevně se kopřivy používají k tzv "urtikaci", neboli "kopřivování", což je šlehání a potírání postiženého místa čerstvými listy.

  • Deriváty kyseliny kávové, obsažené v kopřivě, snižují tvorbu prostaglandinů a leukotrienů, což zpomaluje začarovaný kruh zánětlivého procesu. Tímto způsobem lze dramaticky snížit dávky protizánětlivých léků. Používá se kaše z rozmixovaných kopřiv, povařená po dobu 8 minut. Díky působení tepla se obsah derivátů kyseliny kávové ještě zvýší.
  • Čaj z kopřivy, popíjený v malých dávkách po celý den, podporuje rychlé vylučování zánětlivých látek a snižuje tak riziko degenerativních onemocnění.
  • Urtikace (kopřivování) se dodnes používá v přírodním léčitelství k léčbě revmatismu a dny. Bolesivé partie těla se v tomto případě šlehají čerstvými kopřivami, takže se vyvolá reakce na histamin, obsažený ve výčnělcích (trichomech) kopřivy, což se na kůži projeví objevením vyrážky ("kopřivky"). Zatím neexistují jasné důkazy o tom, zda jako užitečný efekt funguje tato imunitní reakce organismu, nebo zvýšené prokrvení pokožky. Nicméně se zdá, že léčivý účinek má obojí. Čím dříve se tato metoda použije pokud onemocnění příliš nepostoupí, tím je účinnější.


Sklízení, sběr, pěstování kopřivy

     Kopřiva miluje půdy bohaté na dusík. Ty jsou nejčastěji v okolí lidských obydlí a všude tam, kde člověk hospodaří, proto ji nejčastěji najdete u silnic, na loukách, vedle polí, u svého plotu a na svých zahrádkách. Lze ji považovat za expanzivní druh, který se silně rozrůstá i na otevřených plochách ve městech - v parích a zahradách, pokud k tomu dostane příležitost. V tomto ohledu lze například Berlín, nebo Prahu považovat za pravé kopřivové ráje. Vzhledem k tomu, že kopřivu nelze zaměnit za žádnou jedovatou rostlinu, můžete jí vlastoručně sklízet bez rizika a nákladů.

     Jeden tip z praxe - při sběru kopřivy na loukách si ruce potřete kokosovým olejem. Obsahuje kyselinu laurovou (ta se nelíbí klíšťatům a slouží jako odpuzovací prostředek), příjemně voní a navíc působí jako mimořádně účinný přírodní opalovací prostředek. Potřená pokožka se navíc kopřivou téměř nespálí!

     Pro směr kopřivy můžete použít nůžky a zahradnické rukavice. Někdo se nechrání, požahání kopřivou je celkem snesitelná bolest a navíc prokrvení ruky se všemi jejími reflexními zónami posiluje imunitní systém (ale je to na vás). Při sběru kopřivy na usušení je dobré ji sbírat volně do košíku, kde samy uschnou. Kopřivy, které chcete použít čerstvé, můžete například sbírat do uzavíratelné tašky na mražené potraviny, do které vložte navlhčený hadřík. Díky tomu se v ní udrží vysoká vlhkost a kopřivy vydrží dlouho čerstvé.

     Kontaminace listů kopřivy psími výkaly, v lese výkaly a močí jiných zvířat, například liškou a pod ... nebo infekce tasemnicí a pod ... je poměrně vzácná, kopřiva se svým žaháním poměrně dobře brání a zvířatům se do kopřivového porostu z pochopitelných důvodů nechce, přesto raději kopřivy nesbírejte přímo u zvířecích ztezek, nebo ohrad domácích zvířat, stejně tak přímo u silnice. Čerstvě natrhané kopřivy, pokud je chcete přímo hned jíst, je lepší preventivně opláchnout pitnou vodou.

      Sbírají se jen mladé výhonky, obvykle pouze s 2 - 3 horními páry listů. Kopřivy milují půdy bohaté na disík a dokáží si z půdy "vytěžit" velké množství dusičnanů, které pak využívají ke svému růstu. Dusičnany v obvyklých dávkách lidskému organismu neškodí, ale za určitých podmínek se mohou přeměňovat na dusitany, teré jsou pro náš organismus toxické a nitrosaminy, které mohou mít karcinogenní účinky a způsobovat vznik vrozených vývojových vad. Proměnu dusitanů na dusičnany podporují zejména potraviny s vysokou koncentrací živočišných bílkovin (maso, uzeniny, sýry ...). Proto je lepší při konzumaci kopřiv je nekombinovat s živočišnou stravou (udělejte si salát, nebo vegetariánské jídlo) a raději nesbírejte kopřivy na místech přehnojených dusíkatými hnojivy. Bezpečnou variantou je pěstovat si vlastní kopřivy doma, na zahrádce, nebo u v truhlíku na ohně, či na balkonu.

    Mít doma kopřivu na dosah (zahrádka, balkon ...) a vychutnávat si tak všechny její účinné látky čerstvé je přímo neocenitelné! Málokdo totiž ví, že množství látek, které kopřivy obsahují, především vitamín "C", se záhy po sběru rozkládají. Kopřiva doma má cenu zlata. Daří se jí všude velmi dobře - na zahradě, na dvorku, v květináči .... je ideální variantou pro "městské zahradničení".

     V přírodě roste často s "bršlicí kozí nohou" :

     která je podobně jako kopřiva cenným zdrojem bílkovin a chlorofilu. Vyplatí se proto pěstovat obě rostliny, které pak můžete dát společně např. do smoothie.

     Od června se na kopřivách objevují květy, později dozrávají plody (nažky), obsahující semena, ceněná pro vysoký obsah látek, podporujících vitalitu. V průběhu roku se hromadí energie a účinnélátky kopřivy v různých částech kopřivy. Nejdřív na jaře v listech, poté v létě v květech a semenech a na podzim se stahují do oddenků, kde přečkávají zimu. Doba skilzně proto závisí na zamýšleném použití. Pro každodenní užívání stříhejte každé tři týdny horní části rostlin, aby kopřivy obrazily a objevily se na nich nové, čerstvé lístky.

  • list v březnu a dubnu je ideální pro jarní kůry. Květen až červenec - čerstvé listy a nové výhonky po sestříhnutí jsou vhodné do salátů, šťáv a smoothie. Horní dva až tři páry listů jsou vhodné pro přípravu pokrmů a pyré (dají se zmrazit). Od května až do zimy pak užívejte do pokrmů, k lisování šťávy a pro smoothie jen nové výhonky po sestříhnutí.
  • Nať (stonek s listy) - sbírejte v červnu jako zásoba na zimu - usušené na čaj.
  • Květy a pyl sbírejte v červnu a červenci jako doplněk potravy.
  • Plody (semena) sbírejte v červenci až září a užívejte čerstvé do salátů, jídel, můžete vyrobit i pesto. Sušené je pak užívete jako doplněk stravy a elixír pro zdraví (v zimě na čaj).
  • Oddenek sbírejte v listopadu až březnu - k výrobě tinktury sloužící k ochraně prostaty před zbytněním.

        Kopřiva je silná bylina, která není určena k dlouhodobějšímu užívání. Kopřivu sbírejte odpoledne, má nižší obsah dusítkatých látek.

Varování :

  • Užívání kopřivy se nesmí přehánět. Optimální doba užívání je tři až čtyři týdny dvakrát ročně. Kopřivu nepodáváme dětem mladším dvou let.
  • Kopřivový pyl je řazen k nebezpečným alergenům.

Zdroje informací :

Atlas bylin, Marta Knauerová a Jana Drnková, EDIKA Brno 2017

Bylinky, léčivá moc přírody, Jarmila Mandžuková, BRÁNA 2017

Kopřiva, Gabriele Leonie Bräutigam, GRADA 2019

https://www.bylinkyprovsechny.cz/byliny-kere-stromy/byliny/90-kopriva-dvoudoma-ucinky-na-zdravi-co-leci-pouziti-uzivani

 https://cs.wikipedia.org/wiki/Kop%C5%99iva
 

Doporučená a zajímavá videa z originální produkce NET-TV Mozaika - přihlašte si odběr našich dvou You Tube kanálů :