Kachna - informace


      Kachna má nejvíce masa na prsou a na stehnech. Zatímco prsa jsou masem spíše pro rychlé minutky, stehna je potřeba péct, nebo jinak zpracovávat déle. Při pečení kachny tak můžeme buď celou kachnu rozporcovat a každý druh masa upéci zvlášť, nebo celou kachnu pečeme pomalu na mírnější teplotě s prsama dolů, kdy se "koupou" ve vypečeném sádle a šťávě a nevysuší se.

      Klasicky pomalu pečená kachna v české kuchyni se omyje a osuší, zevnitř i zvenčí nasolí a okmínuje, dá se do pekáčku s víkem (nebo se v něm překryje dobře alobalem) hřbetem dolů, aby chom nevysušili prsa a cca 5-6 hodin se nechá péct na 120°C v troubě. Kdo má rád křupavou kůžičku, na poslední cca půlhodinu odklopí víko, slije vypečené sádlo a šťávu a dopeče kachnu při cca 160-180°C.

      Pokud máte čas, nepodávejte kachnu hned na stůl, ale nechte jí alespoň hodinu ař dvě odpočinout. Všechny chutě se lépe propojí a určitě to na talíři poznáte.

      Kachní sádlo slijte, můžete jej použít na jiné vaření, nebo si ho jen tak namazat na chleba - je docela zdravé a velmi chutné. Kachní tuk obsahuje nenasycené mastné kyseliny, které snižují krevní tlak a riziko srdečních onemocnění.

      Vypečenou šťávu zahustíte trochou mouky, nechte provařit a při servírování s ní polejte porce kachny. U pomalu pečené kachny servírujte opatrně, maso je tak měkké, že samo odpadává od kostí!

      Pokud porcujete kachnu před pečením, oddělte křídla, kostru, krk a s případnými droby, pokud je máte, uvařte silnou a dobrou kachní polévku.

      Pokud odřežete visící části syrové kůže, tuk, biskupa .... zkuste vše (bez kostí) nakrájet na kostičky a udělat si kachní škvarky - neodolatelná chuť s čerstvým domácím chlebem!

       V českých obchodech koupíte především Vodňanskou kachnu chlazenou, mraženou a její části a také hlubokozmrazenou maďarskou.

       Vodňanská "Mladá kachna" je plemenem pekingské kachny Cherry Valley. Toto plemeno, pocházející původně z Anglie, bylo dlouhodobým procesem šlechtěno do současné podoby. Výsledkem je speciální linie, která je charakterizována vysokým podílem masa z prsou s nižším podílem tuku. Doba výkrmu kachny Cherry Valley se pohybuje kolem 45 dní a průměrně dosahuje hmotnosti kolem 2 500g živé váhy.



Pečená kachna na medu a jablkách s dýňovým zelím a knedlíkem

Základy porcování, marinování a vakuování kachny pro pozdější použití, nebo pro vaření metodou Sous Vide.

Domácí pečená kachna - základy naporcování a příprava k pečení


Palačinka s trhaným kachním masem, červeným zelím a pekingskou omáčkou na asijský způsob


Pečená kachna na jablkách s domácím kedlubnovým zelím a houskovým knedlíkem