Jím - nejím : s alergeny i bez nich

Jana Pechmanová, Nakladatelství Šulc-Švarc Praha 2019     www.sulc-svarc.cz


Jím - nejím : s alergeny i bez nich

Jana Pechmanová, Nakladatelství Šulc-Švarc Praha 2019 www.sulc-svarc.cz


     Na úvod bych chtěla říct, že tahle knížka nemá nic společného s dietami. Nenajdete tady počítání kalorií, ani superkoktejly ze superdietních potravin. Protože diety pro mě neznamenají zdravé stravování, a už vůbec ne dlouhodobou práci se zdravým tělem a správnými stravovacími zvyky. Diety beru jako módní trend, letos jede jedna, ta je však hned další rok zapovězena a na scéně je nová, opět zaručeně fungující. Nebudeme si zastírat, že štíhlá postava, jako bonus, se hodí vždycky, ale i toho může být někdy moc.
      Je to už dlouho, co jsem jedla úplně všechno. Zdravá strava pro mne tehdy spočívala v zeleninové příloze k obědu a tmavém pečivu. Postavu jsem nikdy moc neřešila a pár kilo navíc mi nevadilo. Vše začalo tím, že mi bylo zle. Napřed občas, pak už skoro pořád ... Možná to také znáte - jíte už s pocitem strachu, co zas bude, přidají se výčitky. Začala jsem měnit porce a čas jídla, vynechávat obecně známé škodliviny: smažené, cukr, mouku ... Nic se nestalo a dva roky stravovacího peklíčka v kombinaci s doktory a trochou psychické nervozity udělaly své. Váha šla extrémně dolů. Časej jsem až příliš často slýchávala : "Jani, jsi v pohodě? Vypadáš hrozně hubeně."
      Moje soukromé JÍM - NEJÍM bylo čím dál horší. Až teprve potom to bylo jasné: laktózová intolerance, která se potvrdila až po několikáté návštěvě lékaře. Myslela jsem si, že je vše vyřešené - vynechám mléko a hotovo. Chyba lávky - bylo to lepší, ale dopředu opravdu nemáte představu, kde všude se laktoza objevuje a v kolika restauracích vám bez jakýchkoli zlých úmyslů podají mylnou informaci, takže pak poobědovou hodinku nedobrovolně strávíte na záchodě.
      Bylo mi jasné, že přišel čas na systém. Měla jsem o tom jen mlhavou představu a okolo mnoho chytrých rádců a poradců. Nicméně jedna rada se ukázala jako naprosto zásadní. Bylo to doporučení navštívit ordinaci paní Hany Lang.
     Po několika nedůvěřivých telefonátech, konzultacích i pár testech mi začala docházet jedna věc: byla jsem dost zvyklá naslouchat - kolegům, kamarádům, partnerovi. Prostě jsem se řídila radami okolí, rodiny, takového společenskéhu úzu ... a tam někde jsem se ztratila. Bylo mi špatně, nevěděla jsem, co s tím a neposlouchala jsem sama sebe. Svoje tělo. A to mě Hana naučila. Dát na svoje pocity, intuice .... protože člověk opravdu sám nejlíp ví, co je pro něj dobré - zní to jako klišé, ale je to prostě tak.
     Takže jsem si sama se sebou začala novou disciplínu - zkusit si neškodit. Z testů jsem věděla o laktóze, ale bez změny přístupu k jídlu a potravinám jako takovým to nešlo. Takže já, která dřív s radostí jedla večer a nesnídala a lepek byl pro mě pojem stejně vzdálený, jako sluneční soustava, jsem se začala hlídat. Hlídat věci, ze kterých vařím. Co v nich vlastně je? A co v nich naopak není? Nebo ještě lépe - co by tam mělo být, ale není?
.................
      To, že právě čtete tento úvod, znamená, že i vy sami máte nějaký důvod, proč zrovna tuhle knihu držíte v ruce. Knížka obsahuje 80 vlastních receptů na klasická i trochu odvážnější, či netradiční jídla. V základním popisu receptu je vždy uvedeno, o jaký alergen se v jídle jedná a následně také to, čím vším ho můžeme nahradit a co bylo v receptu použito. Všechny recepty jsou vyzkoušeny a záleží jen na vás, jakou verzi potřebujete vzhledem ke své alergii, či intoleranci, nebo třeba jen chuti zkoušet nová jídla.

Doporučená a zajímavá videa z originální produkce NET-TV Mozaika - přihlašte si odběr našeho You Tube kanálu :