Jak přistupovat ke stravě, k vaření jídla

Vždy se dá něco dělat, i když nemáte přístup k polím, k hospodářství, k laboratořím a nevíte, čemu věřit, čemu ne. Chemii v jídle neuvidíte běžně pouhým okem, většina průmyslově vyrobené potravy dokonce chutná i vypadá lépe, než ta přírodní.


      Jako téměř každý Čech jsem i já vyrostl na knedlících a vepřovém, na obalovaných smažených řízcích, kuřeti na paprice, držkové polévce, jitrnicích s bramborem, bramborové kaši, mléce a sýrech, "smažáku" a hranolkách, chlebech s máslem a marmeládou, paštikou, taveném sýru a samozřejmě na párcích a salámech všeho druhu. A tak stejně jako každý druhý trpím v padesáti letech nadváhou a i když ještě nemám ani cukrovku, ani rakovinu, ani jsem nepřechodil infarkt, či mrtvici a netrpím alergiemi, vidím tohle všechno denně v lidech okolo sebe, kamkoli přijdu. Připadám si už jako exot, jako mimozemšťan, když nemluvím s vrstevníky svého věku o lécích, nemocech, bolesti, doktorech a poplatcích v lékárnách, ale bavím se raději s mladými lidmi o muzice, filmech, instagramu a cestování ....

     Dnes se zcela vážně zamýšlím nad svou současnou situací a nad tím, jak své zdraví, o kterém vlastně ani nevím, jak je stabilní a silné, ještě dlouho vydrží. Nechci být nemocný, nechci do konce života jíst hromadu léků - když vím, kde 95% nemocí vzniká - v naší stravě.

      Proto se mým hlavním cílem teď stává co nejdelší udržení zdraví bez potřeby léků, návrat a udržení vitality a pohyblivosti, návrat na normální váhu. A neprve je třeba pochopit příčinu problému. Proč? No, odpověď je jednoduchá - protože mi přijde mnohem přirozenější, levnější a zábavnější být zdravý a v pohodě, než být nemocný, slabý a nemohoucí.

     Do redakce televize Mozaika za poslední dva roky přišlo několik desítek nejnovějších knih a kuchařek o zdravé stravě, dietách, přirozené stravě, RAW stravě, bezlepkové stravě, detoxikační stravě, Paleo stravě, makrobiotické stravě, vegetariánské stravě .... o stravě bez masa, bez soli, bez tuku, bez pšenice .... o využití léčivých bylinek, světových módních "superpotravin" a koření a mnoho dalších směrech a tipech a pravdách a radách ohledně jídla od světových odborníků, šéfkuchařů, lékařů a léčitelů, dietologů .... fitness "rádobycelebrit" a umělců, kteří zdá se rozumí úplně všemu na světě .....

    Ve všech těchto knihách se probírají kalorie, tuky, soli, sacharidy, vitamíny, minerály, škroby,  bílkoviny, cukry, proteiny, mastné a nemastné kyseliny, tzv. "zdravé" recepty jsou plné drahých cizokrajných superpotravin ..... a všichni se shodují, že je zdravé jíst zeleninu, ovoce, semena, bylinky, luštěniny, že je nezdravé jíst pečivo, maso, mléko, vejce .... a všichni zapomínají na to, co je v současnosti naprosto nejpodstatnější a co zcela válcuje vše ostatní - že je skoro bezpředmětné zabývat se například množstvím vitamínů, nenasycených kyselin, či minerálů v jídle na vašem talíři, když je každé vaše sousto po okraj plné jedů, pesticidů, herbicidů, antibiotik, enzymů, chemických barviv, stabilizátorů, ochucovadel, kypřidel ... když je tak průmyslově zpracováno, nebo bylo dlouhý čas skladováno v plynech a dalších jedech, že už je dávno mrtvé a pro nás prostě jedovaté.

     Co je mi platné, že má špenát mít hodně železa, nebo citron hodně vitamínu C, když ten, který je v obchodě k dispozici, je po okraj plný chemických a jedovatých hnojiv už na buněčné úrovni? Co je mi platné, že má mít "zdravé" rybí maso nenasycené mastné "Omega" kyseliny a málo tuku, když jsou ryby na našich stolech otrávené rtutí a stovkami dalších jedů z moří a oceánů, do kterých denně splachujeme další miliardy tun průmyslové chemie? A ryby, pěstované v umělých chovech jsou ještě jedovatější, protože už jejich krmení obsahuje rozemleté uhynulé ryby, čímž se obsah jedů prudce koncentruje? Všechny diety a fitness recepty jsou zajedno v tom, jak je kuřecí maso zdravější, než červené hovězí - a já si troufám drze tvrdit, že v rámci naší zmanipulované průmyslové stravy je maso normální a na louce se pasoucí krávy zdravější, než v supermarketech kupovaná kuřata, nafouklá růstovými hormony, napíchaná enzymy, nadopovaná antibiotiky a chemicky dochucená a dobarvená. Co je mi platné čerstvé jablko z tržnice se svou skladbou původních vitamínů z přírody, když vyrostlo na otrávené půdě po povodních u chemických továren, z kyselých dešťů a průmyslových hnojiv a postřiků a je po okraj plné dalších jedů jen proto, aby bylo alespoň na okamžik, než vám ho prodají, velké a lesklé a nemělo na sobě jediný vzhledový kaz?  Jablko od zlé královny pro Sněhurku vypadalo stejně ....

      Nevím zaručeně a přesně, co je zdravé a co ne, nemohu si skoro nic sám ověřit, nemám laboratoř, nejsem biochemik a lékař, neudělám laboratorní rozbor a i kdybych ho byl schopen, stejně nevím, co je doopravdy tělu škodlivé a co prospěšné .... jen jsem neustále "krmen" reklamními slogany komerční medicíny a farmacie, vzájemně protichůdnými názory a tvrzeními, ničím nepodloženými domněnkami a krkolomnými myšlenkovými kombinacemi a teoriemi. Co si z toho vybrat, čemu věřit? Jak tedy udržet zdraví, dokud tu je? Co jíst a co ne?

      Jako pouhý jedinec, jako běžný člověk, kterého jeho vlastní zdraví opravdu zajímá, protože mám jen jedno, se mohu spoléhat jen na svůj zdravý selský rozum (pokud mi vůbec ještě nějaký zbývá). Chemie se do potravin nedostává dlouho, jen necelé století. Ale jakmile se tak začalo dít, ihned začal raketově stoupat nárůst "civilizačních" nemocí. Není problém dát jedno k druhému a souhlasit s lékaři i léčiteli, že naše potrava je tak jedovaná, otrávená a znehodnocená, že už nemá s původní přírodní stravou lidstva moc společného a že je zcela hlavní příčinou "civilizačních" lidských nemocí a úmrtí. Jsme najednou rychle, účinně a hromadně po celém světě decimováni rakovinami, cukrovkami, alergiemi, záněty, zástavami srdce, disfunkcemi vnitřních orgánů a poruchami všeho dalšího, co v těle ještě máme.

      Jak tuto cestu zvrátit? Jak se začít zbavovat kilogramů chemie a jedů, které do sebe každý den dobrovolně vkládáme a ještě za to draze platíme těm, kteří nám tyto jedy prodávají - a vědí nejlépe, co prodávají - protože by to sami nikdy nejedli?

     Je cesta nápravy, je jednoduchá a zvládne ji každý - jen ji nehledejte v obchodech, v lécích, ve fitkách, nebo v ordinacích komerčních lékařů - ta cesta začíná va vaší vlastní kuchyni.

     Začněte od toho nejvíce viditelného - jak by mohly NEOBSAHOVAT nezdravou chemii a umělé náhražky levné konzervy, levné uzeniny, levné sýry, hotové omáčky, kečupy .... levná hotová jídla? Jak by mohly být zdravé instatní polévky, kaše, omáčky? Přidejte hrnek teplé vody a z prášku máte oběd? Co má tohle, ať už je to v jakkoli pestrobarevném balení a je to propagováno superdrahou reklamou, společného se zdravým, přirozeným a životem nabitým jídlem?

     To, co může udělat dnes úplně každý v podmínkách Střední Evropy jako základní krok ke své tělesné "dechemizaci", je okamžitě ze života vyházet to nehorší a viditelné a vařit si ze základních surovin. Konzervy a instantní jídla si nechte na občasné okamžiky nouze, levné uzeniny a hotová jídla vynechte úplně. Výmluvy, že nemáte čas si vařit, jsou laciné výmluvy, které ale platíte svým životem. Na zdraví je vždy je času dost, protože co máte kde a kdy cennějšího, než své zdraví a zdraví své rodiny, svých dětí? Zdraví je život, život je zdraví. Přestaňte jíst ohřáté levné párky a kupované kusy sekané ze semletých zbytků bůhvíčeho, posbírané ze země a s prošlou dobou použitelnosti, přestaňte svým dětem dávat do školy studené levné paštiky, obsahující tak akorát sůl, umělé příchutě a rozemleté zbytky z jatek na průmyslové náhražce chleba a s máslem, plným antibiotik, léků a granulované chemie, kterou byla průmyslově vyrobená kráva ve své ocelové cele celý život krmena. Přestaňte si horkou vodou z varné konvice zalévat balíčky prášků s instantními nudlemi a říkat tomu jídlo - protože to je jen jedovatá imitace jídla. Přestaňte kupovat laciné hamburgery, pizzy a "hot dogy" z pouličních stánků protože u nich máte 100%ní jistotu, že jíte vždy to nejpodřadnější a nejlevnější, co se tomu, kdo vám toto prodává, podařilo sehnat - plesnivé prošlé sýry ze sojové náhražky mléka, rozemleté odřezky zvířecích kůží, šlach, loje a zbytků, pečivo plné chemické chuti, soli, tuku a rozemletého starého pečiva, vráceného z obchodů a vyváleného ve špíně a ohmataného půlkou města ....

      Začněte si sami doma vařit své jídlo a dávejte do svých hrnců a na své pánve jen to, co je viditelně čerstvé, čisté a kvalitní - jen se pořádně dívejte na to, co kupujete a hodnoťte vzhled, barvu, vůni a autentičnost potravin. Cokoli je plesnivé, začíná hnít, nezdravě vyleštěné a přerostlé - to u základních surovin většinou uvidíte - a nekoupíte. Napůl shnilou bramboru, cibuli, nebo mrkev poznáte - ale poznáte to stejné shnilé, plesnivé a špinavé, pokud vám to někdo uvaří, dochutí chemií, rozemele a dá na talíř jako "zdravé zeleninové pyré", sekanou "jak od babičky", nebo "maminčin" karbanátek "jako z domova" jako kunzervu, nebo zmražený polotovar? Nemáte šanci to rozeznat - přesto to kupujete ve sklenicích, plechovkách, nebo zmrzlé v igelitu - protože je to lákavé a barevné a lesklé a zdánlivě laciné a hotové, protože vám to ušetří pár minut vaření, škrábání brambor, mytí zeleniny a ovoce, krájení masa .... Je jedno, že ve čtyřiceti letech dostanete rakovinu, léčba vás bude stát všechno, co jste a co máte a v padesáti umřete .... je jedno, že tím každodenně otravujete a ničíte své vlastní děti, které začínají být doživotně alergické a nemocné a závislé na farmatikách (další jedovatá chemie) už v pubertě - ušetřili jste přece deset minut vaření ze základních surovin. Hurá!

    Pro ty, kteří pochopili o co jde a začali si doma vařit - a nejen doma, ale třeba i v práci místo hotovek z podnikové závodní jídelny  si ohříváte a jíte donesené vlastní jídlo, u kterého jste měli pod kontrolou, z čeho vzniklo - je určen krok dvě - vědomě a aktivně začněte hledat ty nejdůvěryhodnější zdroje potravin, ze kterých vaříte. Dnes není žádný problém si vygooglovat tisíce soukromých zemědělců, chovatelů, pěstitelů, farem, včelařů a pod ... a vyzkoušet jejich produkty. Ale ani zde nevěřte slepě, to, že má něco nálepku bio, ještě není zárukou ničeho. Přesvědčte se sami ... dívejte se, pozorujte, ptejte se ... myslete!!! Můžete se podívat, kde potraviny pěstují, jako to u nich vypadá, jak vypadají prodejci sami, jak na vás působí prostředí, ve kterém pěstují rostliny, chovají zvířata, vyrábějí produkty, které si chcete koupit ...

     Ani dnes tak rozšířené farmářské trhy nejsou automatickou zárukou zdravých potravin. Pozorujte lidi, kteří vám něco prodávají a mluví o tom, jak je to plné zdraví a šťastné a čerstvé .... Vypadají také tak? Jsou sami zdraví, vypadají čerstvě a šťastně? Vypadají tak, že to, co dělají, dělají dobře, s láskou, poctivě? Že to, co prodávají vám, dávají na talíř i sobě? Nebo vypadají jako další unavení a uhonění kšeftaři, kteří jsou schopni koupit prošlé maso z Polska a vám na ně nalepit nálepku českého bio chovu a ztrojnásobit cenu? Nebo sesypat pár sáčků prošlého koření z výprodeje supermarketů po koruně a vám ho prodat jako biodomácí koření za 50,- i více korun?

      Existuje asi jediný spolehlivý test na kvalitu produktů od přímých prodejců - zkuste zjistit, zda to, co vám prodávají, také sami jedí, zda to jí i jejich rodina, jejich děti. Pokud ano, neznám lepší důkaz kvality. A takový důkaz nenajdete u ničeho, co vám prodávají v jakémkoli navoněném a nablýskaném super-hyper marketu a řetězci i se všemi jejich akcemi, slevami a nekonečnými regály lákavě zabaleného zboží.

      Co se nejvíc prodává v supermarketech? Jsou to roztoky průmyslového cukru a přidané chemie, kterým se říká limonády, jsou to drahé kořenící směsi, ve kterých je 50% obyčejné laciné soli, jsou to hotová jídla z nejhorších zbytků v konzervách, sklenicích, igelitu, krabicích, umrtvená chemií s chemickými náhražkani chuti, vůně i barev - s lákavým potiskem čerstvě oroseného ovoce, zeleniny, či masa, s čímž už nemají vůbec nic společného, stejně, jako byste v nich hledali marně nějaký užitečný vitamín, či jinou látku. Myslíte si, že levný kečup v akci je z rajčat? Že instantní zeleninová polévka je plná čerstvé a zdravé zeleniny? Že hamburger, nebo levný párek je z čerstvého masa? Že levný Eidam v akci je z mléka? Opravdu jste ještě tak naivní?

     Krok tři, který může podniknout jakýkoli běžný člověk - zkuste si co nejvíce jídla i sami vypěstovat a vyrobit - na zahrádce, ve skleníku, na parapetě okna, na balkoně - všude se dá pěstovat zelenina, ovoce, saláty, bylinky, koření - a vy si do svého budoucího jídla určitě nebudete dávat jedovaté koktejly, jako velcí průmysloví výrobci. Ochutnáte s minimální námahou a investicí vlastní co nejčistší rajčata, okurky, papriky, jahody, kedlubny, salát, ředkvičky ... nepostřikovaná a chemií nenadopovaná jablka, rybíz, borůvky, broskve, hrušky, meruňky .... kdo může a má prostor, může chovat pár slepic a mít bio vajíčka, nebo vykrmit prase a udělat domácí zabijačku a na rok mít v mrazáku čisté maso a sádlo bez chemie .... v rybníčku u domu chovat pár kaprů ... teprve zde a v tomto okamžiku má smysl začít brát opět v úvahu, zda a jaké mají vaše základní potraviny ve své skladbě minerály, vitamíny, bílkoviny, sacharidy, proteiny, oleje, cukry, škroby, stopové prvky, složení, energii, kalorie ....  protože jste z jejího růstu, z buněk své potravy, vyloučili co nejvíc jedů a chemie. Nevyloučíte vždy vše, moc neovlivníte vodu, kterou zaléváte, protože čistá pitná voda v Evropě už prakticky neexistuje, nevyčistíte vzduch, na kterém rostlina roste, protože čistý vzduch už na tomto kontinentě není také - ale z toho nejhoršího jste ji vysvobodili. A sami sebe také. No a teď se můžete zase věnovat tomu, kolik máte v čem stopových prvků, minerálů, vitamínů a zdraví prospěšných  látek.

     Na webu internetové televize Mozaika (nic nehledejte, právě na něm jste) - vám nabízíme nejrůznější vaření a videorecepty - pro úplně každého, od diet a léčivé stravy po vegetariánské recepty, RAW recepty, kuchyni českou, evropskou, asijskou i americkou, od klasiky po speciality, včetně pečeného, grilovaného a uzeného masa, sýrů, vajec - vždy se ale snažíme vařit z čerstvých a pokud možno normálně vypadajících základních surovin. Chci se naučit vyrobit si domácí kečup z vypěstovaných rajčat, vyrobit tlačenku z masa, které uvidím a bude čerstvé a vonět. Chci si namáchat salát z listů a bylinek, které mi vyrostou doma. Rád si vyudím maso - ale bude to čisté kvalitní maso, vyuzené kouřem z čistého dřeva - nebude to levný kus uzeniny s napíchanou chemickou "uzenou" příchutí. Když servíruji v receptech na TV Mozaika jídlo v chlebu (protože se mi to tak líbí), tak si vlastní chleba peču před kamerou z mouky a vody, oleje a droždí, cukru a soli, přidám jen kvalitní bylinky, nebo semínka. Když vařím z masa, kupuji jen čerstvé a od soukromého osvědčeného řezníka a vidím přitom, co kupuji, z čeho vařím, jak je to čerstvé, jakou to má barvu, jak to voní. Nerozemelu si do sekané schválně kus prošlého, hnijícího, plesnivého masa, jako v továrnách. Já to, co mám na talíři, nechci dál prodat, chci to snít a neotrávit se přitom. Vaříme i podle sezony, co je právě čerstvého v té které roční době.

    Berte mé recepty jako inspiraci pro svoje vlastní, rádi si v Mozaice se vším hrajeme a kreativně tvoříme - a určitě se bude dobře tvořit a vařit i vám, když budete vědět, že ve vaší bramborové kaši k řízku je nedaleko sklizená brambora, plná ještě živých buněk a energie, kupovaná ještě špinavá od hlíny, nebo ještě lépe sebraná z vašeho vlastního záhonku brambor u domu a ne něco, co se jmenovalo "instatní prášek na bázi brambor" a bylo to podezřele levné a divné - a dávno mrtvé.

      Zapojujte do vaření své blízké, své přátele a učte to od mala své děti - hrajte si, komunikujte a povídejte si jak při vaření, tak při jídle, vařte společně a užívete si to, věnujte tomu čas, nesnažte se náhražkami jídla ušetřit půlhodinu času, kterou stejně všichni nakonec strávíte odděleně ztraceni ve svých chytrých telefonech a na Facebooku ....

     Na TV Mozaika najdete i rubriky o zdraví jako takovém a o nemocích a léčení - najdete také v rubrice "Koncept Bodyguard" i stránky o pěstování vlastních potravin v rámci soběstačnosti a přežití .... Zjistíte jen při troše pozornosti a trpělivosti, jak je vaše zdraví zcela provázáno a ovlivňováno tím, co si dáváte po celý život den za dnem do úst ...

      V této době a v tomto světě si s každým soustem dáváte do úst jedy, chemii, hnilobné látky, plísně, postřiky proti škůdcům, antibiotika a léky pro zvířata .... opravdu vám to nevadí? Opravdu to stojí za ušetřený čas v mládí a vleklé a těžké choroby a nemoci od středního věku do stáří?  Pokud ano, pokud je vám to jedno, ani dál naši televizi nesledujte, nemá to pro vás ani pro nás smysl. Ale pokud se zamyslíte a zjistíte, že chcete být dlouho zdraví, vitální, a plní energie a životní síly, že nechcete dávat zbytečně ani korunu za doživotní léky, které vás nakonec jen oslabují a činí závislými .... pak jste na těch správných internetových stránkách a ve správných rubrikách.

                                                          Jaroslav Polák, ředitel a producent NET-TV Mozaika EU    1. března 2019


Další zajímavá a doporučená videa z autorské produkce NET-TV Mozaika EU: