Jak nakupovat potraviny

Buďte si jisti, že to nejlevnější, i kdyby nejlákavěji zabalené, není nikdy to nejkvalitnější a většinou je to náhražka, lež, klam, zbytky, chemi až oravdu jedy, škodící všemu zdraví, možná i životu. Jste to, co jíte a jíte to, co nakoupíte!


     Jaké budete jíst doma jídlo, je přímo závislé na tom, jaké budete kupovat základní suroviny pro vaše vaření. Rovnou odvrhněte instatní polotovary v prášku, ty si schovejte do nouzové bedýnky ve špajzu, nebo na chatu, když vám dojde všechno ostatní a v dosahu 100 km nebude otevřený obchod. Neulehčujte si nikdy život vařením instatní bramborové kaše, pečením instantního chleba, dochucováním kořenícími mixy, pitím instatních limonád, instantního čaje, nebo kávy. Tím si jen v budoucnu život ztížíte, protože téměř spolehlivě onemocníte z toho, kolik zbytečně a nesmyslně přidané chemie do svého jídla dobrovolně jíte. Neušetříte, naopak, v budoucnu za to docela draze zaplatíte.

      Instantní bramborová kaše? Jak by se dala udělat jinak, než zabitím všecho živého v bramborách (spolehlivě těch nejpodřadnějších a odpadních) a chemickým doladěním, aby ten nechutný prášek vydržel roky ve skladech, na pultech prodejen a ve vašich kuchyních a měl stále nějakou "jakožebramborovou" chuť. Kvalitní bramobory z pole? Dobré mléko, kvalitní máslo? Ani náhodou... Směsi koření na ryby, steaky, guláš, kuře .... polovina sáčku je obyčejná levná sůl, zbytek sušená odpadní drť nějaké základní zeleniny (cibule, mrkev a pod ...), zbytků bylinek, k tomu glutamát, éčka .... a to vše neskutečně předražené a ve výsledku pro tělo jedovaté. Staňte se kuchařskými profíky v tom, že přestanete používat chemii v prášku, ochucovadla v prášku, nebo kostkách - vždyť tím úplně zabijtete chuť čerstvého kvalitního jídla! Vaření z čerstvých základních surovin je zdravé, v součtu daleko levnější, mnohem chutnější a zábavnější, přitažlivější, dobrodružnější ... prostě to bude bavit jak vás, tak všechny okolo, kterým vy uvaříte - je to prostě sexy :-)

...........................................................

Jak nakupovat základní potraviny v obchodech :

1) Nekupujte podle slevových letáků, hodnoťte zdravým selským rozumem. To nejlevnější nebývá vždy to nejlepší, na druhou stranu u většiny potravin ani není nutné kupovat vždy to nejdražší.

2) Nakupujte tam, kde se viditelně zboží hýbe, protože tam, kam lidi nechodí, vám prodají suroviny unavené, zvadlé, dlouho ležící skladem, olezlé mouchama .... i v malých obchodech, v zeleninách, u řezníka, v pekárně, buď lidi stojí fronty a denně se vozí čerstvé zboží - pro vás ideální zdroj surovin, nebo se prodavačky nudí, mají puštenou televizi, denně prodají pár kusů něčeho ... tam nekupujte.

3) V supermarketech je sice zboží v pohybu a většinou čerstvé (také ne vždy), ale každý supermarket vezme to nejlevnější, co jim jaký dodavatel a výrobce nabídne, dokonce je k tomu dost tvrdě nutí. Proto výrobci nejdou cestou kvality, ale naopak - cestou náhražek, chemie, nízké kvality za levnou cenu. Levný sýr není z mléka, ale sójové náhražky. Průmyslově pečené pečivo obsahuje až 30% starého pečiva, vráceného (rozuměj ošahaného, umolousaného, ztvrdlého) z obchodů a rozemletého znovu do těsta. Balíčkové maso je z velkokapacitních jatek, o kterých se skoro denně dozvídáme z médií, že zpracovávají zvířata nemocná, uhynulá, vypěstovaná na chemii a antibiotikách. V takovém mase bývá salmonela, technická sůl, napíchané směsi enzymů pro zvýšení objemu a váhy, nahrazení chutě a barvy .... opravdu tohle chcete jíst?

4) Kupujte promyšleně, podle toho, co a pro kolik lidí chcete vařit. Dobré trvanlivé suroviny si nakupte do zásoby, je dobré je mít doma po ruce. Pokud kupujete do mrazáku, nebo do lednice třeba maso, zeleninu.... tak před uložením vše očištěte, umyjte - například ryby od zbytků vnitřností a pod... Neukládejte různé druhy potravin k sobě tak, aby se mohly vzájemně ovlivňovat, například vůní - syrové maso k uzeninám, cukrovinky k zelenině a pod .... Používejte uzavíratelné krabičky na potraviny, nebo balte potraviny do "fresh" folie, nabo vakuujte.

5) Vždy se podívejte, do kdy je na kupovaných potravinách vyznačena doba trvanlivosti, pokud tyto nakoupené potraviny chcete delší dobu skladovat (pokud je máte k dnešnímu, nebo zítřejšímu vaření, není to tak podstatné). Uspořádejte si doma spíž, ledničku, či mrazák (prostě sklad) tak, abyste to nové koupené dali až za to, co už máte - takže pro vaření vezmete zepředu to, co vám ve skladu leží nejdéle.

6) Místo podvodných kořenících směsí si kupte, nebo vypěstujte jednotlivá koření a bylinky. Uchovávejte je v dobře uzavřených a označených nádobkách - ne v otevřených papírových sáčcích, či nádobkách bez víka. Na mletá koření se vám vyplatí si koupit mlýnek a semlít je před použitím (pepř, lněné semínko .... ale i zrnková káva). Pokud to jde, přidávejte do jídla čerstvé bylinky (bazalka, oregano, pažitka, petržel, máta, libeček, tymián a další ....), můžete je koupit, nebo vypěstovat.

7) Ignorujte hotové polotovary, například guláše a hotová jídla v konzervách, zmrazená hotová jídla - vždy si uvařte své, čerstvé a hlavně zdravé - uvědomte si, že ve všech hotových průmyslově vyráběných jídlech je z ekonomického hlediska zpracováno to nejlevnější a nejpořadnější, co se výrobci podařilo sehnat (včetně surovin již nahnilých, plesnivých, prošlých ....) a aby to jídlo vydrželo skladování, převážení a prodej, jsou v něm chemické konzervanty, stabilizátory, ochucovadla, barviva, plnidla, kypřidla .... ale to je fakt to, co chcete jíst? Opravdu? Tohle chcete dávat jíst svým dětem?

8) Ignorujte levné uzeniny (párky, salámy, "točeňáky"), protože o nich platí vše uvedené v odstavci výše, navíc jejich obsah je zaručeně ze zbytkového odpadu, rozemletých kůží a náhražek.


Doporučená a zajímavá videa s tématikou vaření, přípravy potravin, zdravé stravy a videoreceptů originální produkce NET-TV Mozaika - přihlašte si odběr našeho You Tube kanálu :