Vaření doma - Home Cooking

Dejme přednost vaření doma ze surovin, o kterých víme, čím jsou

     Proč zrovna vaření doma? Protože to je pro nás v redakci TV Mozaika ten hlavní důvod k vaření - když si vaříme doma, vaříme ze surovin, které si koupíme - z mouky, brambor, vajec, mléka, čerstvého ovoce, nebo zeleniny, z masa, které si sami koupíme a vidíme, jak vypadalo a co bylo zač. Ze sýrů, o kterých víme, zda jsou kvalitní a z mléka, nebo jen ze sójové náhražky. Přidáváme koření, které přidat chceme, čerstvé bylinky z vlastní zahrádky, nebo květináčů. Ať už vaříme z toho nekvalitnějšího, co na trhu je, nebo alespoń z toho, co si naše peněženka může právě dovolit, máme všechno pod kontrolou.

     Vaření doma znamená velký krok dopředu pro naše zdraví, protože tím omezíme, nebo i maximálně vyloučíme ze svého jídelníčku průmyslové polotovary a průmyslová a hospodská jídla. Stejně tak veškerá instantní jídla, práškové polévky, omáčky a kaše. Při vaření doma nepoužívejme kořenící směsi, ve kteréch je vždy více než polovina obsahu sůl, ale jen to koření a ty bylinky, které použít chceme.

     U levných polotovarů ze supermarketů, u všech jídel z Fast Foodů (hamburgery, bagety, párky v rohlíku, smažené sýry a pod ...) máte vždy naprostou jistotu, že jíte to nejlevnější a nejpodřadnější, co výrobce, či stánkař dokázal sehnat, velmi často jsou to prošlé, již použité suroviny, surovinové náhražky a pod ... V hospodě se nikdy nikdo nestyděl přimíchat zbytky z talířů znovu do guláše, polévek, či sekané. V hospodě máte všechny jídla "poctivě" a vydatně solená - aby měl host hned žízeň a objednával si pití. Káva je vždy jen ta nejméně kvalitní .... čepované limonády jsou levné krabicové sirupy ředěné běžnou vodou z vodovodu ... a tak se dá pokračovat donekonečna. Při konzumaci hotového průmyslového jídla jíte vždy nejen to nejméně kvalitní, ale k tomu ještě velkou porci chemických barviv, ochucovadel, stabilizátorů, kypřidel a dalších věcí, o kterých dnes nikdo netuší, co dlouhodobě udělají s naším zdravím, s naším genetickým kódem, se zdravím našich dětí a celé civilizace.

     Proto bychom alespoň těmito rubrikami chtěli být nápomocni našim divákům v pozitivním trendu vědět, co jíme - tím, že si budeme kupovat kvalitní základní suroviny a z nich si vařit tak, abychom vždy věděli, co je obsahem každého našeho sousta. My si přeci sami nebudeme ničit zdraví tím, že bychom do vlastních úst rozemílali nahnilé zbytky, plesnivé odkrojky, zkaženou zeleninu, prošlé levné sýry, pachutě zakrývali nadbytkem soli a pepře, nebo papriky a nekvalitní jídlo ještě dobarvovali hrstmi bůhvíjaké průmyslové chemie.

     Recepty na jídla v této rubrice nejsou podřízena žádným dietám, nepodléhají žádným módním trendům ani zásadám, takové recepty máme také, ale v dalších rubrikách. Zde si s jídlem hrajeme tak, aby bylo chutné, pestré, zajímavé - a prostě aby nám chutnalo! Tedy - dobrou chuť!


Asijská kuchyně

čína, Japonsko, Korea, Vietnam, Indie ...

Asijská kuchyně je nesmírně rozmanitá jak chuťově, tak i použitím nejrůznějších surovin a postupů. V podmínkách Střední Evropy můžeme buď shánět originální suroviny a zkoušet se co nejvíce se přiblížit originálu - nebo používat české suroviny a orientálními recepty se jen inspirovat. Obojí je zajímavé ...