Holandská omáčka


     Holandská omáčka je jedna ze základních omáček, které se učí kuchaři po celém světě. Připravuje se z vaječného žloutku, másla, citronové šťávy (nebo vinného octa), dochucuje se jen solí a pepřem, někdy také kajenským pepřem a dijonskou hořčicí. Holandská omáčka se používá například v oblíbeném receptu na vejce Benedikt, se zeleninou nebo s rybami.

     Ačkoli se omáčka jmenuje "holandská", je spojována s francouzskou kuchyní. Její původ je někde mezi oběma zeměmi: podle doložené historie ji připravovali francouzští Hugenoti (protestanti), kteří nejprve byli donuceni opustit na konci 17. století Francii a až poté jim byl umožněn návrat. Hugenoti, kteří se vrátili z Holandska, s sebou dovezli také recept na tuto omáčku.

     Jako základní omáčka má spoustu variací. Jednou z nejznámější je bernská omáčka (připravovaná s šalotkou, bílým vínem a estragonem) nebo maltézská omáčka se šťávou z červeného pomeranče.

Klasická příprava :

  1. V misce (nerezové nebo skleněné) vyšlehejte žloutky s citronovou šťávou.
  2. Připravte si parní lázeň: ve větším hrnci přiveďte k varu pár centimetrů vody, poté stáhněte plamen nebo snižte teplotu tak, aby voda jen lehce probublávala. Na hrnec potom položte misku s vyšlehanými žloutky. Pozor, nesmí se dnem dotýkat vody!
  3. Za stálého šlehání metličkou přimíchávejte k žloutkům rozpuštěné máslo. Přilévejte jej jen velmi pomalu. Pokračujte ve šlehání, dokud se vše dobře nespojí a omáčka nezhoustne. Bude to trvat pár minut.
  4. Jakmile omáčka lehce zhoustne, sundejte ji z ohně a zašlehejte sůl a pepř podle chuti. Podle chcete dochucovat také dijonskou hořčicí, přidejte i ji.


Různé ukázky mých dalších autorských videoreceptů z mého You Tube kanálu :

https://goo.gl/4mSSui