Exotické koření  -  s recepty

Pavel Sedláček, Nakladatelství GRADA  2019   -   www.grada.cz


Exotické koření - s recepty

Pavel Sedláček, Nakladatelství GRADA 2019 - www.grada.cz

     Jak plyne z titulu, tato publikace je věnována exotickému koření a bylinkám, respektive těm rostlinám, které jsou u nás málo známé, nebo vůbec neznámé. To se týká i kořeninových směsí, kterými se část knihy také zaobírá. Je zde popsáno padesát jednodruhových koření a dvacet směsí. Existuje samozřejmě množství rostlin, které můžeme považovat za exotické, ale které jsou u nás známy dobře, často se používají a většina profesionálních kuchařů, ale i kuchařů amatérských, včetně žen a mužů v domácnosti, si s nimi umí dobře poradit. Těchto rostlin se tedy kniha netýká.
      Kniha obsahuje 93 receptů, které se ve velké míře k jednotlivému koření vážou. Ke každé kapitole je přiložen minimálně jeden recept, který příslušné koření, nebo směs obsahuje a bez kterého by se jídlo většinou neobešlo. Některá jídla jsou uváděna a vyfotografována s přílohou a odpovídajícím receptem, některá bez přílohy - tak, jak jsem to považoval za důležité. Při vaření jsem používal míry, obvyklé v kontinentální Evropě a USA (britské a australské se poněkud liší).
     Je zde velké množství receptů asijských, a to také proto, že značné množství exotického koření skutečně z Asie pochází. Zastoupení samozřejmě má i kontinent africky, americký, australský a v malé míře i evropský. Základem všeho jsou skutečné autentické recepty z mnoha zemí, pozměněné pouze mým osobním názorem a zkušenostmi. Nehledejte proto v knize nějaké, dnes tolik moderní, fůze, nebo dokonce molekulární kuchyni, často ani úpravy jídel na talíři podle evropských, či severoamerických zvyklostí. Jídla jsou předkládána pokud možno tak, jak je obvyklé v zemi původu, až na některá omezení, spočívající v nedostatku vhodných autentických nádob. Mnoho uváděných pokrmů také patří do kategorie "street food", tedy jídel připravovaných na ulici a na ulici podávaných, což bohužel vylučuje autentickou prezentaci. Všechny pokrmy jsou tedy na fotografiích umístěny vesměs na neutrálním, bílém porcelánu.
       Recepty, se kterými se v knize seznámíte, předpokládají určité zkušenosti s vařením, takže tu nenajdete podrobné postupy s fotografiemi "step by step", tedy "krok za krokem", které naleznete v mnoha kuchařských knihách, zejména zahraniční provenience.
     Velká většina použitého koření je k dostání na našem trhu v obchodech s kořením a bylinkami, často etnických. Hodně čerstvých bylin se dá sehnat v různých asijských tržnicích, které se u nás v poslední době rozrůstají. Dalším zdrojem vám mohou být různé zásilkové obchody, jako je např. Amazon. Pokud snad přesto některé koření neseženete, pak si ho musíte přivézt z některé exotické země. To při dnešních možnostech nebývá až takový problém.

     Jedinečná a zcela unikátní fotografická publikace představuje nejobsáhlejší a nejpodrobnější přehled jednotlivých druhů exotických bylinek, koření a také jejich směsí. Najdete zde i některá koření, která nelze považovat za exotická, ale nejsou u nás dostatečně známá. Nedílnou součástí knihy jsou i recepty, které obsahují spoustu skvělých rad, tipů a vychytávek, jak s daným kořením při přípravě kulinářských dobrot pracovat a stát se tak originálním a vyhledávaným hostitelem. Staňte se kuchařským mistrem a naučte se exotické koření nejen správně rozlišovat, ale také vhodně využívat!


Další zajímavá a doporučená videa z autorské produkce naší televize NET-TV Mozaika EU: