Druhy alkoholických nápojů


Míšené nápoje můžeme rozdělit do skupin podle několika hledisek :

Podle obsahu alkoholu :

  • alkoholické
  • nealkoholické (soft drinks)
Podle doby podávání :
  • před jídlem - aperitivy (pre-dinner či before dinner drinks) - bývají suché nebo obsahují velmi malé množství cukru
  • po jídle - digestivy (after diner drinks) - suché být nemusí a většinou také nebývají
Podle velikosti porce :
  • krátké (short drinks) - do obsahu 10 cl
  • střední (medium drinks) - do bsahu do 20 cl
  • dlouhé (long drinks) - obsah až 30 cl
Podle teploty :
  • studené
  • teplé (hot drinks)
Podle obsahu cukru :
  • suché (dry)
  • polosuché (medium dry)
  • sladké (sweet)

Podle báze : Koktejly se skládájí ze dvou, někdy tří základních částí.

  • Báze dává koktejlu základní ladění, odlišuje ho od všech ostatních, založených na bázi jiné. Obvykle představuje nejméně 50 % skutečného obsahu nápoje, často dokonce kolem 75 %. Tradiční báze jsou gin, vodka, rum, tequila, whisky a brandy. Ve většině klasických koktejlů, se uplatňuje báze jedna, něteré jsou založeny na kombinaci dvou (např. gin a lehký kubánský rum).
  • Modifikátor dává koktejlu charakter, přidává bázi aroma (vermuty, různé aperitivní speciality), dodává jí příjemné hořkosti, prosazuje se ovocnou příchutí (ovocné džusy) nebo se projevuje jiným způsobem (cukr, smetana, vejce apod.). Nesmí v nápoji dominovat a přehlušit bázi. Často se kombinují.
  • Speciální ochucující a barvicí prvky se dávkují po kapkách a střicích. Patří sem i jedlé zdobicí elementy sloužící k dodatečnému dochucení nápoje nebo k vytvoření chuťového kontrastu, či naopak doplňku k nápoji (komplementární ozdoba).

  • BAVAROIS je alkoholický nápoj s horkým mlékem.
  • BOWLES se připravují ve speciální míse - terině. Obsahují vždy alespoň jednu složku sycenou kysličníkem uhličitým, některý druh ovoce, kvalitní likér nebo i byliny. Připravují se předem. Podávají se v šálcích na bowli a se lžičkou. Neměly by přijít do styku s ledem.
  • BUCKS se připravují přímo ve sklence, v níž se podávají. Při jejich přípravě se zásadně nepoužívá cukr. Původně se do tumbleru ručně vymačkala čtvrtka citronu a vhodila do sklenice, přidala se lihovina, led a vše se doplnilo zázvorovou limonádou. Dnes se používají i jiné nealkoholické nápoje. (Některé bucks jsou nazývány taylors podle jednoho z nich - buck na bázi skotské se jmenuje Mamie Taylor.)
  • COBBLERS jsou typické přípravou přímo ve sklence, jíž říkáme goblet, nebo v tumbleru. Nejprve naplní jemně mletým nebo vločkovým ledem, přidají se složky podle receptury (typické je víno, likéry a minimální množství citrusových sirupů. maximálně 1-2 střiky) a promíchají se barovou lžičkou, dokud se neobjeví ojínění. Zdobí se sezónním ovocem a snítkou máty peprné, přikládá se lžička a brčko.
  • COCKTAILS jsou typické objemem jedné porce (max. 7 cl) a sklenkou, jíž se říká koktejlka. Připravují se v míchací sklenici (případně ve džbánu) nebo v šejkru a do sklenky se nalévají přes sítko (strainer). S ledem (on the rocks) se podávají jen na výslovné přání.
  • COLADAS jsou vlastně tropicanas zjemněné kokosovým mlékem.
  • COLLINSES jsou nejdelší z míšených nápojů. Podávají se v tumblerech o obsahu 30 cl až 50 cl. V nich se odměří kolem 2-3 cl cukrového sirupu, přidá se šťávy ze středně velkého citronu (asi 4 cl) a 8 cl lihoviny, promíchá se barovou lžičkou, pak se přidá několik kostek ledu, doplní se předchlazenou sodovkou, nápoj se znovu opatrně promíchá a podává. Collins se zdobí plátky citrusů a třešní, přikládá se brčko. Vytvořily doknce "rodinu", jejíž "příbuzní" dostali jména podle použitých bází. Colonel Collins (bourbon whisky), Mike Collins (irská whisky), Pedro Collins (kubánský rum), Jack Collins (calvados), Pierre Collins (koňak), Sandy Collins (skotská).
  • COOLERS se podávají ve velkých tumblerech, do nichž se vloží spirála z celého citronu nebo pomeranče, někdy obě; jeden konec se zavěsí přes okraj sklenky. Zasypou se kostkami ledu, odměří se lihovina (někdy víno, nebo dokonce nealkoholický sirup) a vše se doplní syceným nealkoholickým nápojem. Citrusová šťáva se používá, je-li bází sladký likér - potom se ovšem vyhýbáme cukru.
  • CRUSTAS jsou podávány ve středně velké sklence na víno (případně tzv. old fashioned glass), která se nejprve opatří cukrovou krustou. Poté se do ní vloží spirála ze středně velkého citrónu (nebo masivní závitek citrónové kůry).
  • DAISIES se zpravidla připravují v šejkru z 1 dílu malinového sirupu, 2 dílů citrónové šťávy a 4-8 dílů lihoviny. Zastřikují se sodovkou, zdobí koktejlovou třešní. Podávají se v menších tumblerech nebo v delmonico glass, případně v menších gobletech a přikládá se lžička a brčko.
  • EGG NOGS mohou být studené i teplé. Při míchání studeného nápoje se v šejkru protřepe vejce s cukrem a lihovinou, směs se nalije do velkého tumbleru, dolije studeným mlékem a aromatizuje strouhaným muškátovým oříškem. Teplý egg nog vzniká odlišně: do tumbleru se vloží žloutek a cukr a promíchají se vidličkou. Za neustálého šlehání vidličkou se pak přidá horké mléko a konečně lihovina a strouhnutý muškátový oříšek.
  • FANCY DRINKS jsou nápoje připravované podle vlastní fantazie jak v chuti, tak ve způsobu podávání.
  • FIXES se připravují v malých tumblerech, jež se nejprve vrchovatě naplní mletým nebo vločkovým ledem. Pak se do nich odměří 1 díl Cherry Brandy, 2 díly citrónové šťávy a 4 díly lihoviny. Dobře se promíchá a na hladinu se opatrně položí silnější řez citronu o průměru jen o něco menším, než je průměr sklenky. Přikládá se brčko. (původní fixes vyžadovaly ananasový džus.)
  • FIZZES se připravují v šejkru z 1 dílu cukrového sirupu, 2 dílů citrónové šťávy a 4 dílů lihoviny. Podávají se v tumblerech, v nichž se po nalití atakují sodovou vodou či jiným nápojem, který obsahuje oxid uhličitý. Protřepávají se buď do ojínění šejkru, nebo do typického měkkého zvuku ledu.
  • FLIPS obsahují povinně žloutek Jsou velmi choulostivé na zředění vodou z použitého ledu, protřepávají se proto velmi krátce a energicky. Podávají se ve flipovém poháru. Nad nápojem se strouhne muškátový oříšek.
  • FRAPPÉS se podávají v poháru na šumivé víno nebo v koktejlové sklence naplněné jemně mletým nebo vločkovým ledem. Do poháru se odměří lihoviny (obvykle likér) a přiloží se lžička a brčko. (Typické frappés jsou s anýzovým nebo mátovým likérem.)
  • GANACHE je horká čokoláda, podávaná v porcelánovém šálku.
  • GRALÉS se liší od předešlé skupiny ledem. Používají se ledové kostky a přikládá se karafa s čerstvou vodou. (Pokud se sklenka předem preparuje střikem angostury či Bitter Orange, jmenují se tyto nápoje Straights.)
  • GROGS jsou teplé míšené nápoje, připravované v nádobě z varného skla. Skládají se z cukru, někdy z citrónové šťávy a vždy z lihoviny a vody. Směs surovin se přivede těsně pod bod varu (nevaří se!), nalije do vhodných sklenek z varného skla (nejlépe s ouškem) a přiloží se lžička.
  • HIGHBALLS jsou dlouhé míšené nápoje, jež obsahují lihovinu nebo fortifikované víno a nápoj sycený kysličníkem uhličitým, případně barvicí nebo ochucující složku. Zásadně však neobsahují ani kapku jakékoli citrusové šťávy. Na 1 díl báze počítáme maximálně 4 díly ostatních ingrediencí včetně ledu. Podávají se v highball glass.
  • HOCK znamená přítomnost vína v nápoji.
  • ICE-CREAM-FRAPPÉS se připravují buď v šejkru. Skládají se z 1-2 porcí ovocné zmrzliny a dalších součástí. Podávají se ve vysokých tumblerech a přikládá se dlouhá lžička a brčko.
  • JULEPS dominuje máta peprná. Sklenky i míchací pomůcky by se měly udržovat v chladu, nejlépe v mrazicím boxu, a neměly by se brát do holých rukou, aby se nesetřelo jejich ojínění. Z čerstvě utržené máty se používají jen mladé a neporušené lístky. Sladí se cukrovým sirupem, nikoli cukrem. Máta použitá ke zdobení se po opláchnutí a lehkém osušení pocukruje moučkovým cukrem. Led musí být jemně mletý.
  • LEMONADES jsou zpravidla nealkoholické míšené nápoje. Podávají se v tumblerech o obsahu 30 cl, které se plní nejprve drceným ledem. Přidají se čerstvé citrusové šťávy a pitná sodová voda, promíchá se a ozdobí ovocem, někdy mátou peprnou. Přikládá se dlouhá limonádová lžička a brčko.
  • MILK-SHAKES jsou nealkoholické míšené nápoje, připravavané buď v šejkru, do něhož se vloží led, další suroviny a asi 15 cl mléka. Podává se v speciální sklenici nebo vyšším tumbleru. Nad nápojem se strouhne muškátový oříšek.
  • MULLS jsou kořeněná a oslazená vína, podávaná vlažná.
  • NEGUS je rovněž oslazené a okořeněné víno (často portské), které se ředí horkou vodou. Jméno je prý odvozené od plukovníka Francise Neguse žijícího za éry britské královny Anny.
  • PICK ME UPS se nazývají také vyprošťováky.
  • POSSETS obsahují oslazené a okořeněné mléko a horkou limonádu nebo víno, někdy vajíčka (egg-posset). Podávají se v tumbleru.
  • POUSSE-CAFÉS se tvoří z několika různobarevných likérů, destilátů, případně i nealkoholických nápojů, které se vrství podle své specifické váhy jeden na druhém. Podávají se ve speciálních sklenkách. Příprava vyžaduje opatrnost a zručnost při nalévání.
  • PUFFS jsou kombinací stejného dílu mléka a libovolného likéru v šejkru. Základ se nalije do sklenky na sour asi do dvou třetin jejího obsahu, doplní se sodovkou, rychle promíchá a podává.
  • PUNCHES jsou teplé i studené. Připravují se z ovoce, ovocných šťáv, vína, lihovin a koření většinou ve speciální terině na punč. Pro ochlazení studeného punče dáváme přednost velkému kusu ledu před ledovými kostkami, aby zředění bylo co nejmenší.
  • RICKEYS se podávají v tumblerech o obsahu kolem 20 cl. Původně neobsahovaly vůbec cukr. Základní předpis: šťáva z jedné limetky, 6-8 cl zvolené lihoviny (pokus není sladká, přidá se lžička cukrového sirupu) a 2 kostky ledu se dolijí sodovkou nebo minerálkou a podávají se s limonádovou lžičkou nebo míchátkem.
  • SANGAREES jsou vychlazená a oslazená vína, piva či likéry, které se podávají v tumblerech a před servisem se nad nimi strouhne muškátový oříšek. Sladí se většinou cukrovým sirupem.
  • SHAMPARELLES (SCAFFAS) jsou velká pousse-cafés podávaná ve sklenkách na sherry.
  • SHOOTERS jsou to v podstatě pousse-cafés. Pijí se naráz. Některé se připravují i v šejkru.
  • SHRUBS se připravují z ovocné šťávy, cukru a lihoviny i několik dní před podáváním. Ukládají se v dubových soudcích nebo kameninových džbánech. Základ se před podáváním ředí vychlazenou vodou a fortifikuje koňakem nebo rumem.
  • SLAMERS je společná technika konzumace. Skládají se zpravidla z lihoviny, k níž se přikládá jakýkoli nápoj obsahující kysličník uhličitý. Připravují se přímo ve sklence. Host si sklenku zakryje dlaní, několikrát s ní uhodí o pevný podklad, a jakmile nápoj vyšumí, rychle ho vypije.
  • SLINGS vycházejí z tohoto základního předpisu. Do highball glass se odměří 1 čajová lžička citrónové šťávy a asi 10 cl lihoviny. Vše se dolije sodovkou, minerálkou, případně i tonikem. Jsou teplé i studené. Doznaly značného uvolnění co do struktury a složení.
  • SMASHES jsou vlastně malé juleps, míchají se však v šejkru a podávají ve sklenkách na sour či na víno. Zdobí se ananasem, lesními plody, plátky citrusů a čerstvou mátou peprnou.
  • SODAS jsou velmi jednoduché. Do tumbleru střední velikosti se vloží několik kostek ledu, odměří lihovina sklenka se dolije velmi chladnou sodovkou. Ta se nejlépe přikládá v malých lahvičkách.
  • SORBETS se podávají v miskách na šumivé víno či ve sklenkách, jež mají zvýšené okraje. Naplní se asi do dvou třetin ledem (nebo se použije zmrzlina), ozdobí ovocem, přidá se lihovina a přiloží lžička a brčko. Ke zdobení se nehodí jablka, hrušky, citrusové plody a vinné hrozny.
  • SOURS se podávají ve sklenkách na sour nebo v koktejlových sklenkách. V šejkru se kombinují citrusové šťávy s cukrovým sirupem a lihovinou. Zdobí se řezy citrusů, koktejlovou třešní, někdy ananasem.
  • SQUIRTS jsou velmi sladké míšené nápoje z likérů nebo vína a čerstvého ovoce nebo ovocného sirupu.
  • SWIZZLES jsou nazývány podle speciálního míchátka, které se na jednom konci dobře otáčí mezi prsty a na druhé straně má jakási malá křidélka, se nápoj ve sklence nebo džbánu promíchává tak dlouho, až se dobře prochladí a stěny nádoby namrznou.
  • TODDIES se podávají většinou teplé. Jsou svou podstatou vlastně slings, vkládá se do nich plátek citrusu nebo řez jeho kůry a přidává se obyčejná voda.
  • TROPICANAS jsou osvěžující, lehce oslazené jihoamerické nápoje připravované nejčastěji z rumu a ovocných šťáv. podávají se s drceným ledem, zdobené ovocem, doplněné brčkem.
  • TWISTS se připravují v míchací sklenici z ovocných sirupů nebo nektarů, podává se v sektových miskách se zkroucenou citronovou spirálou.
  • ZOOMS obsahují 1 díl medu a 2 díly sladké smetany. Vše se protřepe v šejkru s 8 díly lihoviny a podává ve větší koktejlové sklence.
Inspirace z You Tube TV Mozaika :