Drůbež - česká kuchyně


Kuřecí řízky s opečeným bylinkovým bramborem - Klasika českých restaurací, ale když si je uděláte doma, na čistém kvalitním sádle, nebo oleji, k vařeným bramborám dáte péct slaninu a bylinky s kořením, tak to uděláte stokrát lépe, než dostanete v hospodách z přepálených friťáků.

Kuřecí prsa na plátky, lehce nasolit, můžete i opepřit, obalit v klasickém trojobalu a čistě osmažit. Brambory se uvaří téměř do konce, přidá se na kostičky nakrájená slanina, koření a bylinky a promíchané dám dopéct do trouby - případně můžete orestovat na pánvi.


Pečená kachna na jablkách s domácím kedlubnovým zelím a houskovým knedlíkem.

     Kachnu omyjeme, osušíme, zvenčí i zevnitř ji dobře nasolíme a okmínujeme, dovnitř vložíme půlky jablek bez jádřince a slupky. Podlijeme vodou a pomalu pečeme několik hodin na nižší teplotu v pekáčku s víkem. Ke konci odebereme část vypečené šťávy a sádla (skvělé na mnoho dalších použití) a dopečeme již bez víka, aby kachna dostala barvu.

Kedlubnové zelí - nastrouhejte dvě až tři kedlubny. Nadrobno pokrájejte jednu až dvě cibule. Do hrnce dáme olej a orestujeme na něm nejprve cibuli (kdo chce, může přidat trochu celého kmínu). K cibuli přidáme nastrouhanou kedlubnu, sůl, černý pepř, kmín, promíchám a necháme s trochou vody cca 10 minut dusit. Pak přidáme najemno nastrouhanou syrovou bramboru, vodu a opět cca 10-15 minut podusíme. Nakonec dochutíme trochou cukru, octa, soli. Podáváme s houskovým knedlíkem.