Cooking for Life

Vaření pro zdravý život, vaření pro vitalizaci, detoxikaci, pro nejrůznější diety a stravovací směry. Rubriky jsou určeny pouze pro členy klubu "Koncept Bodyguard"


      Každou chvíli někdo někde - většinou na Západě, protože Východ se více drží prověřených tradic - vymyslí nějaký supergeniální stravovací směr, styl, či dietu a na nějakou krátkou dobu (až několika let) je to po celém světě "in", vydávají se kuchařky, zakládají se časopisy, podřizují se restaurace a vznikají tisícovky příznivců a vyznavačů. Pak zas někdo vymyslí něco nově lákavého a blýskavého a všichni zase běží za novým "bohem" svých talířů a misek.

      Nejtěžší je v tomto chaosu udržet si chladnou hlavu a selský rozum. Ano, je pravda, že zdraví člověka ze všeho nejvíce ovlivňuje to, co jí. Tím je ale myšleno hlavně to, že naše moderní "západní" jídlo je doslova a do písmene jedovaté. Je otráveno tak neskutečně nadměrným používáním přidané chemie, že už nám to zasahuje i do genetiky a ovlivňuje zdraví nejen naše, ale i našich dětí. Když si uvědomíme, co chemických látek je dnes používáno při výrobě jídla (herbicidy, pesticidy, hnojiva, postřiky proti škůdcům, v živočišné výrobě hormony, antibiotika, růstové prostředky, barviva ...), dále při zpracování surovin do průmyslových polotovarů (stabilizátory, emulgátory, chemická ochucovadla, barviva, kypřidla ....) a při vaření samotném (kořenící směsi, dochucovadla, nekvalitní margaríny, oleje, různé kečupy, hořčice a hotové omáčky s plísněmi, hnilobnými látkami a pod ...), je s obrovským podivem, že je lidstvo ještě naživu. Jen v Evropě se pro výrobu jídla používá na sto tisíc různých chemikálií. I když jsou pak ve vašem jídle jen v malém množství, jíte je neustále, denně, týdny, měsíce, roky, desetiletí - a nikdo nemá sebemenší tušení, co udělají jejich kombinace a množství, naskladněné ve vašich buňkách, kostech, svalech, krvi a pod ... By´t po miligramech sní dnešní průměrně se stravující a v supermarketech nakupující středoevropan více jak osm kilogramů potravinářské a zemědělské chemie za jediný rok!

     V této rubrice si představíme různé zdravé směry stravování, diety a metody jak svá těla udržet zdravá, nebo jim zdraví navrátit, jak je očistit, zbavit uložených jedů a škodlivin a dále vitalizovat. Berte na vědomí, že každý člověk je jiný, každý je v jiném stavu, jednomu třeba chybí ve stravě maso, druhému škodí, někdo miluje ořechy, druhý má z nich těžkou alerii, někdo nemůže lepek, jiný nesmí třeba jahody. Mongolští pastevci v himalájských stepích žijí téměř výhradně na výrobcích z mléka, japonci mléko vůbec nepijí a mléčné výrobky nekonzumují. Eskymáci jsou živi hlavně z masa a tuku ryb a mořských živočichů, ostrované v tropech zase hlavně z ovoce, kokosových ořechů a pod ... Bezhlavě něco vychvalovat a druhé zatracovat znamená nepochopit dnešní dobu.

     Podstatou našeho těla je živá buňka. Když do ní uložíme dobrou energii, ať už je z ovoce, ořechu, nebo třeba ryby, bude prosperovat. Jakmile do ní uložíme průmyslovou chemii, těžké kovy a další jedy, zemře, nebo zdegeneruje, zdeformuje se - třeba do zhoubných rakovinových nádorů a dalších civilizačních nemocí.

      To je základ veškerého přemýšlení o zdravé stravě. Dalším krokem je vyváženost stravy. Cokoli, co není vyvážené, nám ve velkém množství nakonec ublíží. Sůl je k životu nezbytně potřebná, ale její přebytek vyvolává hromadění vody, problémy s krevním oběhem a srdcem (řečeno velice zjednodušeně). Cukr je palivo pro naše tělo i mozek, ale jeho přemíra vede k zánětům a jiným nemocem. Pochopení, z čeho se strava skládá a jak jí vyvážit je krokem dvě - poté, co si zajistíme, abychom svou stravu začali skládat z co nejvíce zdravých a nejedovatých (nechemizovaných) surovin, protože i když budeme superpečlivě odměřovat bílkoviny a sacharidy a tuky a cukry a vitamíny a podoboně a vše bude prosyceno průmyslovou chemií, tak děláme úplně zbytečnou činnost. Můžete žít v sebeklamu, že jíte "zdravě-raw-makrobio-paleo ...." a když budete kupovat na své "zdravé jídlo" zeleninu, ovoce, či luštěniny plné pesticidů, herbicidů, hnojiv a léků, tak si tím ublížíte i mnohem více, než když sníte kousek biokuřete z kontrolovaného biochovu.

     Jak začít? Získejte obecný přehled o potravinách ve svém okolí, co kde je v dosahu, kde můžete sehnat suroviny, o kterých víte, co jsou a co v nich je. Kupte raději menší kousek kvalitní potraviny, než velký kus nekvalitní a jedovaté (nebo shnilé, plesnivé a pod ...). Přestaňte co nejrychleji jíst hotové průmyslové polotovary v podobě mražených jídel, konzerv, nekvalitních levných uzenin a sušených dehydratovaných polévek, omáček, kaší a pod.... už jen tím svému tělu velice ulehčíte od jedovaté chemie. Nestravujte se denně v restauracích a bufetech - to si nechte na občasné a příležitostné posezení s přáteli. Začněte si doma vařit - a pokud to jde, noste si své vařené jídlo s sebou a jezte to, o čem víte, co je, protože jste viděli suroviny a sami jste si do svého jídla žádné další chemické jedy (doufejme) nepřidávali.

     Pokud máte vůli jít dál, začněte s dalšími dílčími kroky a začněte si doma připravovat i to, o čem jste zatím ani nepřemýšleli - pečte si chleba a pečivo z výběrových surovin doma, vyrobte si vlastní kečup, ovocnou marmeládu, vytvořte si vlastní masové konzervy, vlastní zmrzlinu, vyuďte si, pokud máte kde, své vlastní domácí uzeniny - možností je dnes nekonečná řada a víte jedno - vy si na rozdíl od průmyslových továren do svého domácího jídla nedáte nic zkaženého, shnilého, plesnivého a znečištěného - a určitě si tam nebudete plnými hrstmi sypat stovky chemických sloučenin pro imitaci, barvu, načechranost, silnější vůni, jinou chuť, nebo výdrž ....

      Jestli se budete více řídit jedním, nebo druhým výživovým směrem, zda budete vařit podle jedné, nebo druhé kuchařky, je už vedlejší. Sami vám hlavní směry a množství receptů v této rubrice nabídneme. Nejdůležitější ale je, aby byly zdravé a nejedovaté suroviny - pak už půjde jen o vaši individuální chuť, výběr, nebo nutnou dietu.