Convenience Food


Convenience Food - o co jde?

        Veškeré potraviny, které byly určitým způsobem předpřipravené, jsou ve světě označovány obvykle jako "convenience", což v překladu z angličtiny znamená něco jako "výhodný, pohodlný, snadný". Je to stále se rozšiřujícící se směr průmyslové výroby a prodeje potravin v celém světě - nicméně ti, kteří mají zájem jíst zdravě, tento vývoj určitě moc nevítají.

Convenience Food se dělí do pěti základních stupňů předzpracování :

0) čerstvě neopracované potraviny (ovoce, čerstvě zabitá drůbež, sklizené brambory ...)

1) částečně opracovaná surovina (již oškubaná a vykuchaná drůbež, chlazený stažený králík, vykuchaná čerstvá ryba, již oloupané brambory, ovoce omyté a dělené na kousky ...)

2) potraviny připravené k tepelnému zpracování (již naporcovaná drůbež, dehydratované polévky, předsmažené bramborové hranolky, těstoviny ...)

3) potraviny tepelně zpracované (grilované kuře, hotová mražená, nebo sterilovaná jídla, hotové polévky a hotová jídla ve sklenicích a konzervách....)

4) pokrmy připravené přímo k jídlu (nanuky, chléb, pečivo, dorty, ale i například bonbony ....)


      V jakémkoli dnešním supermarketu najdete nepřeberné množství předzpracovaného jídla, které se vám nabízí jako snadné a rychlé z hlediska přípravy. Je to krásné, lákavě zabalené, barevné, hravé, snadné, rychlé .... vlastně byste mezi záplavou průmyslových polotovarů a hotových jídel těžko hledali kategorii "0" - tedy čerstvé živé potraviny s plnou hodnotou všech vitamínů a těch potřebých látek, o které by nám mělo jít především. Ale my raději koupíme hotový v továrně vyrobený "jablečný závin" s potiskem jablek na umělohmotném obalu, než čerstvá jablka z trhu, ze kterých bychom ten závin doma půlhodinku upekli (bez chemie a plný vitamínů) ....to je moderní doba.

        Je zajímavé, že když si například hotový jablečný závin dáme v dobré restauraci, nebo malé pekárně, kde jej každý den pečou čerstvý, je to přesně to, co chceme - kvalitní pekařský výrobek bez přidávané chemie, plný všeho, co v něm má být, včetně čerstvě strouhaných jablek. Pokud si ale "jablečný závin" koupíme zabalený z regálu supermarketu, tak kupujeme jakýsi většinou ošizený průmyslový výrobek z tovární linky, který, aby vydržel několikadenní skladování a dopravu, je plný stabilizátorů, kypřidel, barviv, dochucovadel .... po čerstvých jablkách a jejich vitamínech ani stopy. Stejně tak po čemkoli výživově hodnotném, živém a zdravém.

      Convenience Food, předzpracované potraviny a výrobky, znají lidé již od dávných dob, například v podobě chleba, či jiných pekařských výrobků, nebo v podobě uzenin, či jen nasoleného porcovaného masa, rybích konzerv, kysaného zelí, či obilí semletého na mouku. Jde hlavně o to, co je ještě akceptovatelné z hlediska našeho zdraví a co už je tzv. "přes čáru". Největším problémem celé této kategorie potravin je přílišné množství přidané průmyslové chemie v přílišném množství kombinací, u kterých nikdo nemůže předvídat jejich účinky na naše zdraví, protože těchto sloučenin do sebe dostáváme s průmyslovým jídlem desítky kilogramů na osobu ročně - a v podobě rohlíků, buchtiček, párků, salámů, bonbonů, čokoládových tyčinek, hamburgerů a limonád je přímo pod tlakem cpeme i do našich dětí!

      Prodejce potravin - supermarkety - lze pochopit - je to kšeft, obchod - a lépe a snadněji se skladují, nakupují a prodávají trvanlivé cukrové roztoky s "éčky" a barvivy (limonády) v plastových lahvích, než pramenitá čistá voda, ve které by mohla být například čerstvá snítka máty, meduňky, kousky pomeranče, jahod, nebo jen vymačkaný kousek limetky .... což je mimochodem něco, co si doma do džbánu můžete udělat za jednu, dvě minuty a nestojí to víc, než pár haléřů .... proč tedy vlastně taháme z obchodů ty o mnoho dražší PET lahve s vodou plnou toho nejpodřadnějšího rafinovaného cukru a chemických barviv a ochucovadel? Jen proto, že už jsme tak zhypnotizovaní reklamou továren, které na této chemické vodě bohatnou?

      V mnoha domácnostech, ale i v mnoha restauracích, se setkáme s "Convenience Food", tedy s předpřipravenými a částečně zpracovanými potravinami. Některé z nich jsou i zdravé a určitě je lze doporučit, jako je například kysané zelí, kvalitní vepřová slanina a sádlo, kvalitní máslo, již naporcované čisté maso - bylo by nepraktické v panelákovém bytě, nebo rodinné vilce šlapat v sudu zelí, nebo "bourat" celou krávu, či vepře. Stejně tak je už asi dávno pryč doba, kdy jsme si museli přivézt obilí na semletí do mlýna, abychom měli mouku (nicméně hodně lidí se dnes vrací k tomu, že si v mlýncích opravdu melou obilí doma ...) na chleba, nebo na koláče.

      Některé výrobky bychom i doma dělat mohli, ale není na to prostě dost času a i když někdy něco s dobrým úmyslem děláme, nemůžeme to dělat vždy a u všeho. Mám na mysli například kompoty, marmelády, sušené ovoce, kečupy, sýry, máslo, tvaroh, pečivo, chléb ...

      Některé výrobky, kterých jsou naše domácnosti a bohužel i kuchyně většiny běžných restaurací plné, našemu zdraví bohužel opravdu škodí a je to jen o tom, že jsme podlehli reklamám a příliš jsme zpohodlněli a zlenivěli - a přivolali tak na celou lidskou populaci pandémie "civilizačních chorob". Mluvím o hotových zmrazených polotovarech (karbanátky, rybí prsty, nanuky a zmrzliny, ovocné knedlíky ....), o instantních jídlech (polévky, omáčky, bramborové kaše ...), kořenících směsích a ochucovadlech (směsi éček se solí, masoxy, hotové dresinky a omáčky v konzervách, průmyslově vyráběné kečupy ....) a limonádách, uzeninách, sušenkách, bonbonech a pod .... Zde je opravdu "za minutu dvanáct" udělat stop a čelem vzad! Jinak vymřeme na rakoviny, nádory, záněty, nedostatek spermií, cukrovku, alergie a pod ... do několika desetiletí!

       Bylo by dobré vidět do zázemí různých "Fast Foodů", bister a pochybných restaurací, z jakých chemických směsí a zmražených polotovarů z fabrik vlastně vaří to, co nám pak přinesou na stůl a co máme jíst. Potravinářský průmysl tomu bohužel vychází vstříc a tak dnes máme i mléko v prášku, vajíčka v prášku, polévky v prášku, omáčky v prášku, brambory v prášku - připomíná to proslavené televizní "amarouny". Nasypte prášek do talíře, nalejte vodu, zamíchejte .... a máte uvařeno! Ale co máte ve skutečnosti uvařeno? Jíte něco, co nemá s živou hodnotnou potravinou už nic společného - něco, z čeho se dávno vytratily vitamíny, zdraví prospěšné bakterie, enzymy a další aktivní látky a k tomu život, živá energie přirozeného jídla. Zbyl mrtvý prášek, nebo granule, které sice vydrží dlouho ve skladu, ale aby to bylo vůbec "k jídlu", musí se doplnit o množství tzv. ADITIV.


Doporučená videa naší autorské produkce - přihlašte si odběr našeho You Tube kanálu MOZAIKA TV :