Co (NE)kupovat v obchodech


      Základní myšlenkou této rubriky, kromě videoreceptů levného vaření, je i rozpsat inspirativní týdenní nákupy za nějakou částku, dejme tomu za 1.000,- Kč a co vše se z takto nakoupených surovin dá uvařit, aby to pokrylo celodenní stravu po dobu sedmi dnů - pro třeba dvě osoby, nebo pro maminku s dvěma dětmi ... a pod ...

      Celý svůj život nakupuji a vařím doma - a tak jsem rychle došel k názoru, že dělat takovéto "rozpisy" půjde opravdu velmi orientačně a jen pro obecnou inspiraci - protože dnes, na rozdíl od dob socialismu, nemají v obchodech všude to stejné a za celoročně stálé stejné ceny. Dnes se totiž nakupuje úsporně úplně jinak a na výběr je z takové spousty jídel, že každý se i stravuje jinak.

       Momentálně pracuji ve Štětí, což je cca devítitisícové městečko na Litoměřicku. Máme tu Tesco, Penny, Lídl, ESO, Jednotu, a několik vietnamských obchodů. V každém z nich je docela výrazně jiný sortiment a za jiné ceny. Především jsou ale v každém takovém obchodě neustále různé slevové akce - a také regály se zbožím, kterému končí termín použití. Kdo je z města, zná to, kdo je z vesnice, vyplatí se mu jednou za čas udělat ve městě veliký nákup.

        Končící doba prodejnosti - nikdy nekupuji žádné prošlé balené maso, uzeniny, či saláty, zvadlou zeleninu, nahnilé ovoce, prošlé pečivo s tečkami plísně. Ale například máslo, kterému končí trvanlivost a je tak o polovinu levnější, koupím všechno, co zrovna mají, protože v lednici vydrží i další dlouhé měsíce. Prošlé jogurty vydrží v lednici další měsíc a například sýry typu hermelín - ty hned beru všechny, protože to je právě doba, kdy jsou krásně uzrálé, téměř uvnitř tečou - největší lahůdka :-) Hodně se dá takto ušetřit například na těstovinách, na rýži, na čokoládě, na luštěninách a pod ....

      Slevové akce - Když jdu nakupovat, tak nikdy nejdu s nějakým předem připraveným rozpisem nákupu, ale projdu si dva, tři supermarkety a dívám se, co je v akci (je k tomu dobré mít jejich zákaznické karty, některé slevy vám dají jen s touto kartou). Tak jednou koupím čerstvý řapíkatý celer za 14,- Kč místo za 28,- Kč, jindy zakysanu smetanu levnější i o 40% ..... vedle je zase kilo cibule za 10,- Kč místo za normálních 20,- Kč ...... pokud je akční sleva na trvanlivé potraviny typu: olej, máslo, mouka, luštěniny, trvanlivé mléko, rybičky v konzervě, rajský protlak, rýže, těstoviny a pod .... vždy koupím, kolik toho unesu, nebo na co mám, protože tím ušetřím výrazně vysoké částky a doma mi to dlouho vydrží - kilo rýže se nezkazí ani za dva roky, sardinky vám klidně doma nebo na chatě vydrží deset let a pod .... Takto si za určitý čas doma nastřádáte potřebnou zásobu trvanlivých základních potravin, které se vám budou celoročně hodit - například nemusím si přesně rozepisovat, kdy budu něco smažit - ale když je řepkový, nebo slunečnicový olej v akci a stojí i o 40% méně, než obvykle, koupím klidně deset lahví - vydrží mi to doma na celý rok, kdykoli vím, že "olej je doma", nemusím pro něj běžet pokaždé, když ho potřebuji a platit za něj plnou cenu - a tak ušetřím i několik set korun za rok - jen na oleji. Když koupím kuře v akci, vím, že mám doma zásobu levné rýže ...... a tak podobně.

      Potraviny se střední trvanlivostí a s krátkodobou trvanlivostí kupuji, když jsou právě v akci a to pak hlavně určuje můj jídelníček. Několikrát do roka si rád upeču kachnu, ale nikdy ji nekupuju za plnou cenu. Koupím ji, když je ve slevové akci, vezmu dvě, nebo tři (jednu hned peču, dvě dám do mrazáku) a jen na tomto nákupu ušetřím klidně 300 až 500,- Kč! 

      Často jsou v obchodech slevy na vajíčka, na kořenovou zeleninu, na mléko - to jsou suroviny, které vám v chladu vydrží třeba dva, tři týdny - tak je koupím a následující dny vařím právě z toho, co mám zrovna doma. Jsou také slevy a akce jednou za rok - například před vánoci se slevuje výrazně třeba Hera na pečení, čokoláda na vaření, kakao, hrozinky a podobně - a to vše jsou suroviny, které vám doma v pohodě vydrží celý rok.

       Mám rád lososa a občas vidím čerstvý chlazený filet v akci s 30%ní slevou - koupím ale vždy jen jeden, protože chlazenou rybu nechci zmrazit a také je to něco, co nemusím mít každý týden - prostě si udělám radost z čerstvého lososa tehdy, kdy ho zrovna koupím a kdy je ve slevě - nesháním ho za drahé peníze tehdy, kdy k dostání není ...

       Sezónní potraviny - je to asi tak - nechtějte čerstvé třešně v únoru, čerstvý chřest v prosinci, nebo vánočního kapra v červnu. V Česku jsou potravinové obchody zásobeny velmi dobře a v podstatě cokoli sežete kdykoli (alespoň ve větších supermarketech) - ale nám jde teď o to, že nemáme na drahé nákupy a zbytečné utrácení. Já nekoupím v zimě malý povadlý květák za 80,- Kč, budu jíst květák tehdy, kdy bude v sezoně čerstvý, svěží a velký za 30,- Kč. Podobně si třešňovou bublaninu upeču tehdy, kdy je všude třešní plno a třeba mi je dá soused z vlastní zahrady - možná za to ani nebude nic chtít, nebo jen zlomek toho, co by stály třešně v obchodě. Když přitom mám doma k dispozici i mouku, koupenou ve chvíli, kdy byla v akci třeba za 8,- Kč kilo, v lednici mám máslo, za které jsem nedal 55,- Kč, ale v akci 35,- Kč .... a podobně získané další položky, tak to je právě ten moment, kdy vařím (nebo peču) domácí kvalitní stravu - jen za pár kaček.

     Pokud tu možnost máte, pěstujte si něco na zahradě, nebo odebírejte cokoli od sousedů - já takto kupuji domácí česnek, cibuli, brambory. Bydlím sice v paneláku, ale v bytě s dvěma velkými balkony, takže od jara do podzimu mám v mnoha truhlících čerstvé bylinky pro své vaření - i to je výrazná finanční úspora.

        Pokud to shrnu - když jdete nakupovat, projděte si více obchodů a kupujte trvanlivé zboží ve slevových akcích - tím si doma vytvoříte celkem levné zásoby toho, co používáte celoročně (cukr, sůl, olej, koření, ořechy, luštěniny, rýže, mouka, mák, kompoty, těstoviny, kozervované okurky a pod ......), takže je budete mít vždy při vaření po ruce.

      Zároveň kupujte na nejbližší dny (jeden, dva týdny) to, co je právě ve slevě a z čeho chcete hned vařit - maso, ovoce, čerstvá zelenina, tvaroh, vejce, mléko ......

      Může se samozřejmě stát, že vám něco někdy dojte a poběžíte do nejbližšího obchodu třeba pro droždí, nebo smetanu, slaninu a pod ... ale tyto nákupy, které jsou právě nakonec ty nejdražší - se snažte hospodařením a plánováním minimalizovat, jak to jen jde.

      V této rubrice si postupně ukážeme, co kupovat a co ne, jak z čeho levně a jednoduše vařit, co a jak skladovat - najdete zde inspirativní recepty - třeba i nějaké ukázkové inspirativní jídelníčky - ale měte vždy na paměti, že na jídle ušetříte nejvíc při nákupu - a až pak podruhé při samotném vaření.

Instantní nudle - co (NE)kupovat v supermarketech