Čínská studie v kuchyni

LeAnne Campbell, Ph.D.  Nakladatelství SVÍTÁNÍ Plus s.r.o. Praha  2015    www.svitani.eu



Čínská studie v kuchyni

LeAnne Campbell, Ph.D. Nakladatelství SVÍTÁNÍ Plus s.r.o. Praha 2015 www.svitani.eu


      Kuchařka "Čínská studie v kuchyni" přináší recepty na nejchutnější a nejzdravější pokrmy, založené na kompletních rostlinných potravinách bez přidaného tuku, které si zamilujete Vy i Vaše rodina.
      Ještě nikdy v historii neměl člověk k dispozici takové množství experimentálně a empiricky získaných poznatků o vlivu stravy na jeho zdraví. Recepty, uvedené v této knize, vycházejí z výsledků nejobsáhlejší vědecké studie o výživě, představených ve slavné Čínské studii, jedné z nejvýznamnějších současných publikací o výživě a zdraví a rozvedených v "Celku", jejím pokračování.
       Knihu napsala LeAnne Campbellová, dcera prof. T.C. Campbella, spoluautora Čínské studie a Celku, matka dvou téměř dospělých a stále hladových synů.

     Strava každého z nás je věcí osobní volby, často založené na tom, co nám chutná, vyhovuje, na co jsme zvyklí, případně co máme zrovna po ruce. Když mě lidé žádají, abych pohovořila o tom, co jím a proč to jím, musím se vždy zamyslet. Tak jako každého, ovlivnily i mě životní zkušenosti - a to jak mé vlastní, tak i lidí mě nejbližších - především těch, kteří se o mě starali v dětství. Když jsem byla dítě, určovala moji stravu povětšinou matka, která vařila a připravovala jídlo pro celou rodinu. Jedli jsme s chutí vepřové kotlety se šťouchanými bramborami a zelenými fazolkami, špagety s masovými kuličkami a kuřecí řízky přes celý talíř. Večeře bývaly korunovány domácím zákuskem a zmrzlinou.

     Můj jídelníček se začal měnit až během prvních let na střední škole díky zjištěním mého otce T. Colina Campbella, která později rozvedl v "Čínské studii", knize úspěšné u nás i v zahraničí. Na základě svých výzkumů navrhl mé matce, aby naše rodina přešla na stravu, kladoucí větší důraz na složky rostlinné, než živočišné. Pomalu jsme se s rodinou začali přesouvat k rostlinnému jídelníčku. Namísto masa podávaného jako hlavní chod, začala moje matka používat maso jen občas, a to buď jako přílohu, nebo k dodání chuti.

      Můj otec se stále zabývá výzkumem v tomto směru. A každý jeho objev naznačoval, jak zásadní ze zdravotního hlediska je omezit potraviny živočišného původu a jíst přírodní rostlinnou stravu.

      Utvrzena otcovými zjištěními a svým vlastním přesvědčením a zkušenostmi jsem v dalších letech začala konzumovat stravu, blížící se téměř výhradně rostlinné. Žádné výrobky živočišného původu, masité ani mléčné. Mám teď dva syny, kteří vyrostli na stravě, sestavené na základě otcových výzkumů. Snažila jsem se syny živit nejen rostlinnou stravou, ale zároveň pro ně vytvářet i pokrmy chutné.


Doporučená a zajímavá videa z originální produkce NET-TV Mozaika - přihlašte si odběr našeho You Tube kanálu :