Česnáček lékařský

Alliaria petriolata - léčivá rostlina, vhodná i do kuchyně, jarní zdroj vitamínu C


      Léčivá a jedlá rostlina, na jaře vhodný zdroj vitamínu "C". Chuti nahořklé je vhodná do salátů, nebo k výrobě česnáčkového octa. Čaj z čerstvých lístků se užívá při kloktání při zánětech dásní, paradentóze a aftech. Žvýkání listů zmírňuje zápach z úst. Rozemnuté listy voní po časneku, ale sušené listy česnekovou vůni ztrácejí. Najdete ji v křovinách, lesních lemech, v parcích a zahradách, kolem hřbitovů, na skládkách a rumištích, má ráda dusíkem bohaté půdy.

     Jednoletá až vytrvalá aromatická, po česneku vonící bylina s přímou, větvenou nebo nevětvenou ysou lodyhou, vysoká 30 až 80 cm. Listy jsou dlouze řapíkaté, ledvinovité, na okraji hrubě zoubkované. Kvete v dubnu až červnu, květy bílé, drobné, čtyřčetné, uspořádané na krátkých tenkých stopkách do krátkého hroznu.


Zdroje informací :

Atlas bylin, Marta Knauerová a Jana Drnková, EDIKA Brno 2017

Doporučená a zajímavá videa z originální produkce NET-TV Mozaika - přihlašte si odběr našeho You Tube kanálu :